"Neatkarīgā" iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 21. līdz 27. janvārim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Strads un Bulis, Burkovska un Dzērve, Breģe un Egliņa, Kuzma un Vecumnieks
©Publicitātes foto

Dokumentāls detektīvs par Latvijas okupācijas laiku

Atzīmējot latviešu mākslinieka Raimonda Staprāna radošo darbu un iedvesmojoties no slavenā mākslinieka lugām, Dailes teātrī tapis dokumentāls detektīvs «Kur pazuda valsts» Toma Treiņa režijā. Nākamā izrāde: ceturtdien, 26. janvārī.

Izrādes centrā ir Latvijas valsts okupācija, kas paslīdēja garām pasaules acīm, kā arī Kārļa Ulmaņa personība, kas arvien tiek pretrunīgi vērtēta, dažos turpinot izraisīt interesi, skepsi, bet citos apbrīnu. Vai Latvija varēja saglabāt brīvību arī vistumšākajā vēstures brīdī, ja Ulmanis būtu rīkojies citādi? Vai vispār varēja rīkoties citādi? 1940. gadu mēs saucam par «baigo», šausmās un bezpalīdzībā tas iegrūda Latvijas tautu vairākās paaudzēs. Vai būtu labāk, būtu sliktāk, tikai citādi, ja Ulmanis nebūtu tas, kas viņš bija?

Izrādes oriģināldramaturģiju veidojis Matīss Gricmanis, iedvesmojoties no diviem Dailes teātra uzvedumiem - «Gūsteknis pilī» (2011) un «Četras dienas jūnijā» (1989), kas ir īpaši leģendārs Atmodas laika iestudējums. Tas notika Rīgas pilī, prezidenta Ulmaņa darba kabinetā, kur Ulmani atveidoja aktieris Uldis Vazdiks.

«Dailes teātrī tapis jauniestudējums par Latvijas sabiedrībai ārkārtīgi nozīmīgu vēsturisku posmu. Tas tiek veidots kā detektīvs, kur izrādes radošā komanda ir strādājuši ar arhīvu materiāliem, konsultējušies ar vēsturniekiem un savu darbu balsta arī uz dažām paradoksālām tā laika vēstures liecībām,» saka Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Izrādi «Kur pazuda valsts» veidojis režisors Toms Treinis, dramaturgs Matīss Gricmanis, scenogrāfs Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece Marta Treine, mūzikas autore Alise Rancāne un gaismu māksliniece Māra Vaļikova.

Lomās: Imants Strads (attēlā), Juris Bartkevičs, Toms Veličko, Kaspars Dumburs, Andris Bulis un Mārtiņš Upenieks.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā