"Muzikālajā bankā" pārsteidzoši rezultāti: uzvar jaunie, favorīti nobīdīti no troņa

Ar grupas „Citi zēni” dziesmas „Lieka štuka” uzvaru noslēgusies “Latvijas radio 2” aptauja „Muzikālā banka 2022”. “Zēnu” uzvara – it īpaši pēc iespaidīgā šova finālā koncertā Daugavpils Olimpiskajā centrā – nav milzīgs pārsteigums, bet pārējais goda pjedestāls un šīs aptaujas ierasto favorītu salīdzinoši zemās vietas gan.
„Liekas štukas mēs nesolījām, bet mīlestībai dienas beigās ir jāuzvar,” sakot pateicības vārdus klausītājiem un skatītājiem, teica grupas „Citi zēni” mūziķis Jānis Pētersons ©Andrejs Strokins

Uzvar “Citi zēni”, pārsteidz “Sudden Lights”

Ja “Muzikālās bankas” rezultātus vērtē bezkaislīgi objektīvi, “Citu zēnu” hita “Liela štuka” pirmā vieta nav nemaz tik liela sensācija: pagājušo gadu “zēni” iesāka ar otro vietu “Muzikālajā bankā 2021” (ar ne mazāk atraktīvo dziesmu “Limuzīns uz krīta”), turpināja ar uzvaru “Supernovā”, bet “Lieka štuka” ir viens no Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” nominācijā “Gada dziesma” Top 5 iekļuvušajiem gabaliem, tātad varēja prognozēt, ka arī “MB” eksperti no žūrijas rindām pret šo dziesmu būs attiekušies labvēlīgi. Tā arī bija: ja vērtētu tikai ekspertu padome, pirmā vieta būtu Shipsea izpildītajai “Pie upes”, otrā - “Liekai štukai”, bet trešo vietu ieņemtu grupa “The Sound Poets” ar kompozīciju “Pie vienas uguns”.

Andrejs Strokins

Iespējams, žūrijas vērtējums sniedz atbildi arī uz jautājumu, kā trešajā vietā varēja iegadīties “The Sound Poets” neapšaubāmi skaistā dziesma “Pie vienas uguns”, kura savu pirmatskaņojumu piedzīvoja precīzi pirms gada (!) jau minētajā “Muzikālās bankas 2021” pasākumā turpat Daugavpilī. Savukārt “Sudden Lights” dziesmas “Laternas” otrā vieta gan vērtējama kā sensācija, kas turpat aizkulisēs sacēla lielāko sajūsmas un ovāciju vētru - klausītājus laikam “nopirka” priekšnesuma kulminācija ar kora piesaisti. Atzinīgi tika vērtēts tas, ka “MB” ierasto favorītu Dona un “Prāta vētras” vietā beidzot spicē nonākušas jaunās grupas, un par to prieku noslēguma banketā (tas ļoti dzīvespriecīgā un jautrā atmosfērā, taču bez postījumiem un upuriem viesnīcā “Latgola” norisinājās teju līdz rīta gaismai) neslēpa arī “Citi zēni”. Grupas divmetrinieks Roberts Memmēns atzīmēja arī to, ka uzvara nākusi konkurencē ar pieredzējušajiem mūziķiem, no kuriem dažus “zēni” uzskata par saviem elkiem, piemēram, viņš pats izaudzis pie grupas “Cosmos” (un tātad arī Jāņa Šipkēvica jeb Shipsea) mūzikas.

“Zēni” pavisam drīz nāks klajā ar jaunumiem

Pēc nokāpšanas no skatuves “Citi zēni” nokļuva radu, draugu, paziņu un citu sveicēju ielenkumā, tomēr apskatniekam izdevās noķert “aiz pogas” vēl karsti gavilējošo grupas redzamāko pārstāvi Jāni Pētersonu, kurš gan dziesmā “Lieka štuka” līdervokālista grožus bija nodevis Dagņa Roziņa rokās. “Katram jādara tas, kas sanāk vislabāk. Šoreiz dziedāja Dagnis, Eirovīzijā bija Robis - katrā vietā cits. Manuprāt, tas ir svarīgi - puikām gribas sajusties kā “alfa” tēviņiem, bet man tieši tas “Citos zēnos” patīk, ka te nav nekādas personīgā ego dalīšanas. Galvenais ir dziesma, un, lai tā izdotos, tā ir jāizpilda tam, kam tas konkrētajā dziesmā var sanākt vislabāk. Tāpēc es šoreiz tikai piedejoju!” smējās Jānis.

Uzvaru “Muzikālajā bankā” viņš vērtēja kā “punktiņu tam, kas tika darīts jau iepriekš”, savukārt nākamos soļus grupas attīstībā solīja atrādīt jau 18. februārī uz “Zelta mikrofona” skatuves Ķīpsalā. “Beidzot prezentēsim jaunu dziesmu, un arī tas bija viens no iemesliem, kāpēc mums šodien bija tik svarīgi visu izdarīt “uz ūsiņu” - lai būtu sajūta, ka viens mazais etapiņš ir noiets, bijis forši, bet tagad veram vaļā jaunu lappusi. Kāda tā būs - tad jau dzirdēsiet!” ieintriģēja Pētersons.

Puse no uzvaras - horeogrāfei Beātei Svarinskai

Pateicības vārdus par uzvaru Jānis Pētersons veltīja visai plašajai “Citu zēnu” komandai ar mūžam nenogurstošo menedžeri un producentu Jāni Kļaviņu priekšgalā, tomēr puse no “MB” statuetes šoreiz laikam pienāktos horeogrāfei Beātei Svarinskai, kura bija autore Daugavpilī redzētajam satriecošajam priekšnesumam, kas likvidēja pēdējos jautājumus par vakara uzvarētāju.

Andrejs Strokins

“Sākumā mēs visi kopā domājām, ko vēlamies panākt ar priekšnesumu - vai uzstāsies tikai pati grupa vai arī ņemsim dažādus papildspēkus,” uzstāšanās aizkulišu priekškaru pavēra Beāte Svarinska. “Nolēmām, ka šī tomēr ir dziesma tautai, tāpēc liekam iekšā [priekšnesumā] visu, ko vien varam. Mums bija pieejams gan orķestris, gan koris - tas bija vienkārši superīgi! Izdomājām piesaistīt arī dejotājus: ja pagājušajā gadā strādājām ar meitenēm, tad šogad nolēmām ņemt puišus, lai viņi tēlo baņķierus. Kaut kā man izdevās to visu salikt kopā.”

Puiši horeogrāfes idejām esot ļāvušies, taču to realizācija vienalga nav bijusi viegla. “It kā šķiet, ka mums ir liela komanda, taču, kad sāc šādas idejas realizēt, gribētos to vēl lielāku, jo katram uzdevumu ir vairāk, nekā viņš spēj paveikt. Līdz ar to arī manos uzdevumos ietilpa ne tikai strādāt pie horeogrāfijas, bet arī atrast dejotājus, samenedžēt viņiem tērpus, tepat uz vietas atrast nepieciešamos portfeļus un citus rekvizītus utt., u.t.jpr. Nebija tā, ka es sēdētu tikai zālē un skatītos, vai viss notiek pēc plāna, man no tā visa jau kūp galva!” par sasniegto smaidīja acīmredzami laimīgā Beāte.

Mūžīgā vērtība Ivo Fomins draud paiet malā

Gints Ivuškāns/F64

Jāatgādina, ka “MB” vērtīgākā dziesma tiek noteikta vairākās kārtās: pirmajās divās kārtās dziesmas vērtēja ekspertu padome un klausītāji aptaujas mājaslapā (tas veidoja attiecīgi 25% un 25% no kopējā rezultāta), savukārt trešā balsojuma kārta risinājās tiešraides no pasākuma Daugavpilī norises laikā un piemeta kopējam rezultātu katlam vēl 50%. Līdz ar to skaidrs, ka TV vērotājiem un arī klātienes skatītājiem bija ļoti būtiska loma galarezultātu noteikšanā.

Pēc visu priekšnesumu izskanēšanas un klātesošās publikas reakcijas uz tiem vērošanas itin droši varēja prognozēt tikai pēdējo četrinieku, turklāt tieši šādā secībā. Arī veterāna Ivo Fomina kārtējā iekļūšana Top 5 nebija pārsteigums, jo viņš bija pirmais, kurš jau ar pirmajām taktīm spēja publiku ieinteresēt aktīvi dzīvot līdzi viņai dziesmai. Ivo finālā piedalījās jau 12. vai 13. reizi (to viņš vairs nespēja atcerēties pat pats), taču līdz augstākajai vietai tā arī nav izdevies aizsniegties. Liepājnieks aizkulisēs pauda viegli saprotamu apnikumu par šo 430 kilometru mērošanu turp un tikpat atpakaļ, lai tikai kāptu uz skatuves nodziedāt vienu dziesmu, bet tiešraidē jau pauda kaut ko līdzīgu draudiem “jādod iespēja jaunajiem”. Cerams, Ivo pārdomās - kas tad tā par “Muzikālo banku” bez Ivo Fomina?!

Relatīvu fiasko piedzīvoja “MB” ierastie favorīti Dons un “Prāta vētra”: pirmajam tikai 8. un 11. vieta, un arī “Prāta vētra” nespēja tikt Top 5 ne ar “tautumeitu” Asnati, ne Renāram piepalīdzot savām skaistajām skatuves kolēģēm (“Muoseņas” sestā vieta drīzāk ir jāvērtē kā latgaliešu masveida balsojuma rezultāts). Acīmredzot tas jātulko kā paaudžu maiņa balsotāju aprindās.

Uzvarēt varēja arī “Bermudu divstūris”

Starp citu, “Muzikālās bankas” rezultāti varēja būt krietni atšķirīgāki un, iespējams, pat ar citu uzvarētāju, ja ne diezgan strīdīgā konkursa nolikuma punktu tulkošana. Proti, “MB” ir liegta ieeja šlāgermūziķiem (kas pareizi), un, pamatojoties uz šo nolikuma punktu, radio rotācijā netika iekļauts viens no spēcīgākajiem 2022. gada hitiem, “Bermudu divstūra” un “Apvedceļa” kopdarbs “Brāl’, ar dzīvi nekaulē”. Šāds lēmums pieņemts Latvijas Radio gaiteņos, lai gan patiesībā te varētu radiocilvēkiem oponēt - tikai 50% no izpildītāju sastāva attiecas uz šlāgermūziķu kategoriju, un arī pati dziesma stilistiski balansē uz šīs 50% robežas.

Ko varētu balsojumā sadarīt “Brāl’, ar dzīvi nekaulē” fani, mēs nekad neuzzināsim, taču to, ka varētu sadarīt lielas lietas, apliecina “bermudu” kopdarba ar “Auļiem” uzbalsošana līdz pat augstajai piektajai vietai, pat neskatoties uz to, ka “dzīvais” priekšnesums izpalika (“Auļiem” sestdien bija koncerts Siguldā) un skatītājiem tika atrādīta tikai dziesmas “Līgava” videoversija.

Uzvar arī Daugavpils

“Grūti pat noticēt, ka jau 23. reizi esam tikušies “Muzikālās bankas” finālā. Šī ir aptauja, kas iedvesmo pilnveidoties un darboties ne tikai jau zināmos mūziķus, bet arī tos, kas salīdzinoši nesen sākuši savu muzikālo karjeru. Novēlu visiem radošu un muzikāli skaistu nākamo “Muzikālās bankas” sezonu,” koncerta noslēgumā priecājāsLatvijas radio 2” direktors Kaspars Mauriņš.

Jādomā, ka pirms pasākuma daudziem iekšēji bija bažas par tā sekmīgu norisi pēdējā laikā saceltās ažiotāžas ap Daugavpils mēra Andreja Elksniņa darbību un arī pilsētā valdošo noskaņu dēļ. Taču cepuri nost daugavpiliešu priekšā! Vismaz “Muzikālajā bankā” bija vērojami tikai smaidīgi, laipni un latviski runājoši (vai to darīt ļoti cītīgi mēģinoši) cilvēki. Aizkulisēs runāja, ka Elksniņam ar viņa blici palūgts (vai viņš pats to aptvēris) no pasākuma labāk turēties pa gabalu, ko mērs arī godprātīgi pildīja, un tas arī saprotams - diez vai viņa elektorāts atbalstītu pasākumu ievadošo ukraiņu dziesmas un mūsu pašu “Dzimtās valodas” sintēzi, kuras skanēšanas laikā klausītāji zālē jau tās sākuma daļā visi bez izņēmuma piecēlās kājās.

“”Muzikālās bankas” fināls notiek Latgalē, un tas ir svarīgi īpaši šajā laikā, kad tiek sētas šaubas par vērtībām, ko iemieso Latgale. Populārāko latviešu izpildītāju pulcēšanās Daugavpilī ir zīme, ka Latgale ir un būs viena no zvaigznēm Brīvības piemineklī,” sacīja Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna. Labāk ij nepateikt.

“Muzikālā banka 2022”

  1. “Lieka štuka” - “Citi zēni”
  2. “Laternas” - “SuddenLights”
  3. “Pie vienas uguns” - “TheSoundPoets”
  4. “Ielai pāri” - Ivo Fomins, Tipa
  5. “Līgava” - “Bermudu divstūris”, “Auļi”
  6. “Muoseņa” - “Tautumeitas”, Renārs Kaupers
  7. “Pie upes” - Shipsea
  8. “Tavs pieskāriens” - Dons
  9. “Gads bez kalendāra” - “Prāta vētra”, Asnate Rancāne
  10. “Mīlestības kontrabanda” - Marta
  11. “Brīnišķīga diena” - Dons, rolandsče
  12. “Ko vairāk man vajag” - Mesa
  13. “Kur saule” - Aminata, Būū
  14. “Zelta važas”- Dārta Stepanova
  15. “Sarunāsim parunāt” - Miks Dukurs, Veiv

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā