Klāt "Supernovas" pusfināls: solās būt cīniņš starp "eirozauriem" un iesācējiem

Šosestdien, 4. februārī, Latvijas Televīzijas (LTV) dziesmu konkursa “Supernova” pusfinālā par iekļūšanu finālā sacentīsies 14 žūrijas izvēlētie dalībnieki (piecpadsmitais jau ir diskvalificēts). Ņemot vērā to, ka tālāk tiks desmit dziesmas, sportiskās intrigas praktiski nav, taču muzikālā gan. Arī pieredzējušie “eirozauri” gluži uz lauriem dusēt nevarēs, jo viņiem palikšana pēdējā četriniekā būtu izgāšanās.
©Publicitātes foto

“Supernovas” vadītāju Ketijas Šēnbergas un Laura Reinika uzraudzībā skatītājiem būs iespēja iepazīt dalībniekus un tiešraidē pirmoreiz novērtēt dziesmu izpildījumu. Gan pusfinālā, gan finālā vienlīdz nozīmīga būs skatītāju un žūrijas loma, jo labākie tiks noteikti skatītāju zvanu un īsziņu balsojuma un žūrijas piešķirto punktu kopvērtējumā. Te neliels ceļvedis konkursantu biogrāfiskajos līkločos un apskatnieka tikpat nelielais viņu izpildīto dziesmu vērtējums.

1. Artūrs Hatti - “Love Vibes”

Šim konkursantam pamatīgi nav paveicies, jo izlozē Hatti ticis pie pirmā kārtas numura, kas nav pats izdevīgākais. Artūrs Dominiks Hatuļevs ir 24 gadus vecs mūziķis, kurš dzied kopš bērnības, bet profesionāli vien nepilnus trīs gadus. Pirms pāris gadiem Artūrs uzsāka sadarbību ar reperi Reiku, abi radījuši četras dziesmas un videoklipus. “Supernovas” dziesma sarakstīta Agneses Rakovskas (jeb Roznieces) “Zvaigznāja” nometnē, un tai ir ļoti daudzgalvains un cienījams autoru kolektīvs - bez pašas Agneses vēl arī Matīss Repsis, Karlīne Anna Ērgle, Toms Kalderauskis un Baiba Ozoliņa. Ar skaņdarbu “Love Vibes” Artūrs vēlas iedvesmot cilvēkus: “Lai šī dziesma ļaut ticēt, ka katram no mums ir savs dvēseles radinieks!”

Šī melodiskā dziesma ar viegli līdzi dungojamo un līdz nelabumam lipīgo piedziedājumu ļoti labi “iešūpos” konkursu, arī mūždien pozitīvais Hatti spēs balsotājus iedvesmot (ja vien nepārspīlēs…), turklāt tam visam klāt nāks arī Rakovskas komandas spēks. Ar iekļūšanu finālā nevajadzētu būt problēmām.

2. Alise Haijima - “Tricky”

Alise dzimusi japāņa un latvietes ģimenē. Līdz 11 gadu vecumam dzīvojusi Japānā, kur, izpildot karaoki, atklājusi savas dziedāšanas prasmes. Latvijā dzīvo kopš 2009. gada. Dziedājusi vokālajā studijā “Aprīļa pilieni”, ieguvusi godalgotas vietas dažādos konkursos - 2. vietu “Baltic Voice 2016”, 1. vietu “Nida Intercomm 2015”, 1. vietu “Klaipeda 2017”, bijusi Latvijas “X faktora” pirmās sezonas fināliste. Pazīstamāka kļuvusi pēc kopā ar Lauri Reiniku izpildītās dziesmas “Savējais”. Kas attiecas uz “Tricky”, tā ir par pārliecību un patstāvību. “Pasaulē ir daudz dažādu kultūru, bet, ja ieskatāmies dziļāk, saprotam, ka nemaz neesam tik ļoti atšķirīgi,” - šāds, lūk, vēstījums.

Alise būs viena no “Supernovas” favorītēm, taču diez vai uzvarētāja - plašākai auditorijai viņa tomēr ir vēl pārāk nepazīstama. Eirovīziska un šim konkursam ļoti piemērota dziesma.

3. “Inspo” - “Sway”

Grupu 2020. gadā izveidoja iepriekš smagās mūzikas aprindās manītais ģitārists Aivars Lietaunieks. Pēc dažu singlu izdošanas 2021. gadā viņam pievienojās vokāliste Nadīna Stirniniece un tika ierakstīts EP “Space Between”. Ar dziesmu “A Happy Place” grupa piedalījās 2022. gada “Supernovā”, kur ieguva neticami augsto astoto vietu. Dziesma “Sway” vēsta par mentālās veselības problēmām, ar ko saskaras arvien lielāka sabiedrības daļa. Mūziķi tajā apraksta sajūtas, cīnoties ar savu iekšējo pasauli un domām, atmiņām. “Ir mirkļi, kad sanāk iestrēgt kādā atmiņu mapītē, nevarot to aizvērt, tomēr vienmēr pastāv izeja - vai nu ar līdzcilvēku palīdzību, vai atrodot iekšējo mieru sevī.”

Daudziem šī simpātiskā dziesmiņa patiks, turklāt par šo grupu nobalsos arī tie, kuriem standarta Eirovīzijas repertuārs krīt uz nerviem. Arī roķīgā ģitārīte pieplusos papildu balsis. Un vēl - pie bungām it kā būšot “dzelzs vilks” Mārcis Judzis, kas arī ir neapstrīdams bonuss.

4. Toms Kalderauskis - “When It All Falls”

Toms plašākai auditorijai sevi pieteica jau tālajā 2017. gada “Supernovā”, izdevis septiņus singlus, piedalījies dažādos muzikālā teātra projektos - “RENT”, “Kaupēn, mans mīļais”, “Zvaigznes bērns”, “Agrā rūsa” u.c. Iedzied muzikālo pavadījumu seriāliem un bērnu animācijas filmām. “When It All Falls” stāsta par dzīves nebeidzamo skrējienu. “Daudz mēģinām paspēt vienlaicīgi, tāpēc kļūdamies un krītam, atkal ceļamies un skrienam. Bet kāda no tā visa jēga? Pēc kā mēs skrienam? Kurā brīdi būs pietiekami?” retoriski vaicā Toms.

Laba balss, patīkams izpildījums, bet dziesma gan šoreiz ir pārsteidzoši nekāda. Jāatceras Eirovīzijas panākumu formula: ja ar pirmajām taktīm un pirmajās padsmit sekundēs dziesma “neiedod galvā”, nekas labs nav gaidāms. Šī neiedod, bet finālam gan pietiks.

5. Katrine Miller - “Beaten Down”

Katrīne Millere ir latviešu izcelsmes dziedātāja, kura dzimusi un augusi Zviedrijā - tur un iesākumā arī pie mums viņa labāk zināma kā Katrine Lukins. Dziedātāja ir grupas “ODIS” basģitārista Andra Lūkina meita. “Supernovā” viņa debitēja jau 2014. gadā, konkursā piedalījusies arī 2018. un 2019. gadā. Viens no visplašāk izskanējušajiem skaņdarbiem Katrīnes karjerā ir “Laiks”, kas sacerēts kopā ar grupu “Rock’n’Berries” (tās līderis Oskars Millers ir viņas vīrs), bet jaunākā viņas un grupas “Rock’n’Berries” dziesma “Hei, mazā” tapusi 2022. gadā kopdarbā ar “ODIS”. “Dziesma “Beaten Down” aicina brīdī, kad esi pavisam sagrauts, atrast spēku cīnīties. Par savu valsti, par savām tiesībām vai par savu tuvāko cilvēku.”

Hmm, “Beaten Down” sākums tiešām nav “aizlienēts” no Timbaland hita “Apologize”? Lai kā tur arī būtu, Katrīne prot sevi pasniegt un droši vien arī šo dziesmiņu gana labi “iebaros” klausītājiem.

6. Justs - “Strangers”

Lūk, mūsu uzmanībai 2016. gada “Supernovas” uzvarētājs Justs Sirmais, kurš ar Aminatas dziesmu “Heartbeat” ļoti sekmīgi jau pārstāvēja Latviju Eirovīzijā - viņš tajā ieguva 15. vietu, un tā bija pēdējā reize, kad Latvija apostījusi konkursa fināla gaisu. No 2018. līdz 2021. gadam Justs studēja mūzikas producēšanu BIMM universitātē Lielbritānijā. ““Strangers” vēsta, ka arī šķietami tuvākais cilvēks dažkārt var kļūt par pilnīgu svešinieku. Un, lai arī kādus pārdzīvojumus un pārdomas šī situācija raisītu, ir jāpieņem, ka dzīve iet uz priekšu un katram no mums tajā ir savs ceļš ejams.”

Prognozējams, ka Justs tiks itin augstās vietās - harismātiska personība ar spēcīgu balsi un pietiekami lielu pieredzi (arī starptautisku), arī savu fanu pulku, turklāt viņa izpildītā dziesma ir ļoti cerīga.

7. Adriana Miglāne - “Like I Wanna”

Šī būs ļoti interesanta atgriešanās mūzikas lauciņā - jāatgādina, ka Adriana Miglāne, par kuru šobrīd gandrīz visi runā tikai un vienīgi kā par vienu no spēcīgākajām influencerēm (jeb ietekmelēm), sākotnēji sevi pieteica tieši kā dziedātāja - viņa pat ieguva 3. vietu “X faktora” pirmajā sezonā, piekāpjoties tikai Artūram Gruzdiņam un “Tautumeitām”. Pati Adriana teic, ka ir “dziedātāja, māmiņa un vienkārši cilvēks, kuram patīk iedvesmot citus cilvēkus.” “Like I Wanna” stāsta, ka jātver katrs dzīves mirklis un jāmāk novērtēt pat mazākās lietas - mums katram jādzīvo tā, lai, atskatoties uz dzīvi, priecātos par daudzām krāšņām atmiņām.” Jāpiebilst, ka Adriana pati ir savas kompozīcijas autore.

Dziesmai nav ne vainas, tā noteikti ieskaitāma “Supernovas” labo gabalu sadaļā, bet grūti iedomāties, kā Adrianu uztvers konkursa skatītāji - viņas influenceres zīmogs var gan palīdzēt, gan traucēt. Daudz kas būs atkarīgs no priekšnesuma, bet to varēs novērtēt tikai tiešraidē.

8. “24. avēnija” - “You Said”

Grupā “24. avēnija” spēkus apvienojuši sitamo instrumentu trio “Brāļi Grīnbergi” vadītājs Kārlis Grīnbergs, kā arī Vīgneru dinastijas turpinātājs Ernests Vīgners. Kārlis šobrīd apgūst džeza bungu spēli Latvijas Mūzikas akadēmijā, Ernests - džeza klavieres Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas ceturtajā kursā. Grupa darbību uzsākusi 2022. gada augustā (!), kad prezentēja savu pirmo singlu “Meitene no pilsētas”. Kārļa un Ernesta dziesma “atspoguļo laiku, kādā mēs dzīvojam - interneta laikmetu, kurā informācija izplatās tik ātri, ka kāda cilvēka izdomājums mijiedarbības ķēdes rezultātā tās pašas dienas vakarā var kļūt par aplamu patiesību”.

Nez kā jaunie censoņi domā pārliecināt klausītājus balsot par sevi un savu skaņdarbu… Cerams, viņiem ir padomā kaut kas atmiņā paliekošs, taču pat ar to nepietiks, vajadzēs arī veiksmi.

9. Markus Riva - “Forever”

Par Marku Rivu (starp citu, dažiem interneta “varoņiem” liels jaunums bija fakts, ka dziedātājs īstajā vārdā ir Miķelis Ļaksa...) Eirovīzijas sakarā jau klīst gluži vai tādi paši jociņi kā par Čaku Norisu. Mūziķis, televīzijas raidījumu vadītājs, modelis un DJ, filmējies seriālos un kino projektos, izdevis albumus latviešu, angļu, krievu un ukraiņu valodā, piedalījies un guvis apbalvojumus konkursos Latvijā, Ukrainā, Krievijā un Kazahstānā - ko vēl vairāk vajag?! Markum - tikt uz Eirovīziju. Nacionālajā atlasē viņš piedalījies vairākkārt, taču vienmēr kaut kā pietrūcis. ““Forever” aicina sajust vienīgo bezrobežu laimes mirkli, kas mums katram dzīvē ir bijis. Dziesma ir par vēlēšanos apstādināt laiku un palikt konkrētajā brīdī uz mūžu, lai arī zinām, ka tas nav reāli.”

Prasītos reiz un par visām reizēm aizsūtīt Marku Rivu uz Eirovīziju, lai no viņa būtu miers [“Supernovas”] mājās, līdzīgi kā uz šo konkursu vairs netiecas Samanta Tīna, turklāt nav taču nekādas starpības, kuru sūtīt, jo Latvijai šogad tur tāpat nekas “nespīd”… Markum ir viegls, dejojams un kvalitatīvs gabals, arī priekšnesums droši vien būs nostrādāts “uz pieci ar krustu”, atkal viss ir cerīgi, bet… ne vairāk.

10. Avéi - “Let Me Go”

Dziesmas autori ir Raitis Aukšmuksts un Ieva Kudlāne, kuru vārdi diez vai daudziem kaut ko izteiks (Aukšmuksts gan ir dzirdēts). Avéi savulaik piedalījusies konkursos “Balss pavēlnieks” un “X faktors” un nometnē “RigaLive” guvusi iedvesmu un pārliecību darīt to, kas visvairāk patīk (laikam ar to domāts - muzicēt). Dziesmā “Let Me Go” dziedātāja pauž, ka vissmagākās cīņas bieži vien ir tās, kas norit sevī: “Šīs cīņas ir tās, kas tevi visstraujāk ved uz izaugsmi. Piedzīvotie notikumi atstāj neatsveramu nospiedumu visā turpmākajā laikā.”

Lai gan Avéi dzied labi, plašākai auditorijai viņa nav zināma, arī dziesma nav megapārliecinoša, līdz ar to šī dziedātāja ir viena no kandidātēm uz palikšanu aiz Top 10 sliekšņa. Diemžēl.

11. Patrisha - “Hush”

“Hush” autori ir pati Patrīcija Ksenija Cuprijanoviča, kā arī Krists Indrišonoks jeb Chris Noah, Nanna Prip Pedersen, Rūdolfs Budze jeb DJ Rudd, pie vārdiem roku pielicis arī Jūlijs Melngailis, aiz Patrishas stāv varenais “Universal Music Group” (2019. gada sākumā Patrisha kļuva par pirmo mūziķi Latvijā, kas noslēgusi līgumu ar šo ietekmīgo koncernu), kura paspārnē izdoti vairāki singli un EP “Patrisha bija šeit”. 2020. gadā mūziķe ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” kategorijā “Labākā debija”. Latvju radiostacijās jau pilnā sparā rotējošais “Hush” runā par to, ka, paliekot vienam, jāspēj saglabāt sevī spēku, nedrīkst zaudēt mērķtiecību un spēju pastāvēt par sevi. Katram cilvēkam ir vājie un emocionālie brīži, taču mums pašiem jāmāk būt savai atbalsta sistēmai un stiprajam plecam.

Apskatnieka favorīte. Taču ne tāpēc, ka dziesma būtu superīga, atmiņā paliekoša un ar to būtu iespēja iekļūt Eirovīzijas finālā, bet gan tāpēc, ka Patrisha noteikti prastu izmantot sev doto iespēju kāpt uz starptautiskās Eirovīzijas skatuves, turklāt par viņu noteikti nebūtu jākaunas. “Hush” ir moderna un jauneklīga dziesma, tā ir kvalitatīvi nostrādāta, un arī pati dziedātāja vienmēr bijusi līmenī.

12. Raum - “Fake Love”

Raum, īstajā vārdā Reinis Straume, tika iepazīts pēc darbošanās grupā “Double Faced Eels”. Mūziķis un dziesmu autors, kura singli “Laimīgāks”, “Jumts brauc” u.c. ieņēma augstas vietas radiostaciju topos 2021. un 2022. gadā. Pērn Raum iekļuva “Supernovas” finālā ar dziesmu “Plans”. Raum ir pirmais latviešu izpildītājs, kurš parakstījis līgumu ar ierakstu kompāniju “Warner Music Baltics”, tātad viņa un Patrishas sacensība būs neklātienes cīniņš arī starp diviem šiem ierakstu gigantiem. “Fake Love” ir kā turpinājums pērn iesāktajam stāstam dziesmā “Plans”: tas vēstīja par attiecību sākumu, bet šis - par to krahu. Raum saka, ka dziesma ir par brīdi, kad rozā brilles ir noņemtas, plīvurs ir kritis un lielā mīlestība izrādījusies tikai kļūda sistēmā.

Arī Raum ir viens no tiem, par kuru nebūtu kauns arī starptautiskā līmenī (viņam ir arī perfekta angļu valoda), taču “Fake Love” bēda ir tāda, ka klausītājam pārāk ilgi jāgaida, lai tajā sāktos kaut kas interesants un atmiņā paliekošs. Gaidot kulmināciju un ilgi to nesagaidot, eiroskatītājs var arī sadomāt aizdoties uz virtuvi un pievērsties tosterim.

13. Luīze - “You To Hold Me”

Dziesmas mūzikas un vārdu autore ir pati Luīze Vītola. 2021. gadā absolvējusi Ādažu mākslas un mūzikas skolu, kur mācījusies dziedāšanu pie Uģa Rozes, bet šobrīd mācās Rīgas Doma kora skolā mūziklu dziedātāju novirzienā un dzied skolas gospeļkorī. Kopš bērnības piedalījusies vokālistu konkursos “Balss pavēlnieks”, “Nāc sadziedāt” u.c. “You To Hold Me” ir Luīzes pirmā oriģināldziesma, kas nonākusi pie klausītājiem. Dziesmā mūziķe analizē, “kas notiek, kad mūsu sirds vēlmes iet pret to, ko saprotam ar prātu; kam uzticēties vairāk - sirdij vai prātam?”

Jaunajai dziedātājai “Supernova” varētu kļūt par labu tramplīnu tālākajā karjerā - viņas savdabīgais balss tembrs varētu kļūt par pusfināla lielāko atklājumu. Ja šī tiešām ir Luīzes pirmā oriģināldziesma, tad meiteni gaida liela muzikālā nākotne. Tiesa, vēl ne šoreiz.

14. “Sudden Lights” - “Aijā”

Ar izdevīgo pēdējo kārtas numuru “Supernovas” pusfinālā startēs “Muzikālās bankas” sensācija “Sudden Lights”, kura šajā aptaujā ieguva otro vietu. Interesanti, cik tālu varēs vilkt paralēles ar grupu “Citi zēni” - arī viņi taču pērn “Muzikālajā bankā” tikpat sensacionāli ieguva otro vietu… “Sudden Lights” ir izdevuši jau trīs albumus - “Priekšpilsētas” (2017), “Vislabāk ir tur, kur manis nav” (2019) un “Miljards vasaru” (2022). ““Aijā” ir šūpuļdziesma trakojošai pasaulei. Tajā sastopas nemiers un trauksme, kas valda mums visapkārt, un šūpuļdziesma, kas ir harmoniska un nomierinoša. “Aijā” ir ne tikai šūpuļdziesma raudošam bērnam, bet arī sev pašiem un pasaulei.”

“Muzikālajā bankā” uzvarētāju būtībā nosaka LTV skatītāju balsojums (50%), Latvijas Radio klausītāju balsojums (25%) un žūrijas vērtējums (25%), “Supernovas” gadījumā - LTV skatītāji un žūrija. Tas nozīmē, ka “Sudden Lights” ir labas izredzes, un, noklausoties dziesmu, - kāpēc gan viņi nevarētu braukt uz Liverpūli?! Jāatgādina, ka uz turieni brauks tas izpildītājs, kuru par labāko noteiks žūrija un skatītāji fināla balsojumā 11. februārī.

Un vēl jāatgādina, ka “Supernovas” pusfināls - 4. februārī pulksten 21.10 LTV1 un “REplay.lv” ēterā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā