Prieks par “Sudden Lights” uzvaru "Supernovā", taču Eirovīzijā mums cerību nav

Ar “Sudden Lights” dziesmas “Aijā” uzvaru noslēdzies Latvijas Televīzijas konkurss “Supernova”, kas nozīmē – šī grupa pārstāvēs Latviju 67. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Liverpūlē. Šobrīd iespējamai Latvijas uzvarai Liverpūlē bukmeikeri dod… 1%. Pat fināls šķiet neaizsniedzams sapnis.
67. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Latvijas dziesma izskanēs pirmajā pusfinālā 9. maijā. Tajā piedalīsies arī Serbija, Zviedrija, Īrija, Moldova, Šveice, Norvēģija, Izraēla, Portugāle, Nīderlande, Horvātija, Somija, Azerbaidžāna, Malta un Čehija. Eirovīzijas otrais pusfināls notiks 11. maijā, fināls - 13. maijā ©Publicitātes foto: Lauris Vīksne / LTV 

Žūrija neizšķīrās ietekmēt skatītāju balsojumu

Jau pirms “Supernovas” fināla izkristalizējās divi diezgan skaidri favorīti - “Sudden Lights” ar šūpuļdziesmu trakojošai pasaulei “Aijā” un drošā, pārliecinošā un enerģiskā Patrisha jeb Patrīcija Ksenija Cuprijanoviča ar mazliet lecīgo dziesmu “Hush”. Tuvojoties balsojuma noslēgumam, kļuva skaidrs - ja nenotiks brīnumi, tad atkārtosies pagājušā gada scenārijs, proti, sensacionāli otro vietu “Muzikālajā bankā” ieguvušie “nobalsos” spēcīgu soloizpildītāju (pērn precīzi tāda pati situācija bija “Citu zēnu” pretstāvē ar Aminatu). “Uzvara “Supernovā” rada daudz prieka par augsto atzinību, bet reizē arī lielu atbildību. Darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai Latviju godam pārstāvētu uz lielās Eirovīzijas skatuves,” teic grupas dalībnieki. “Parādiet to labāko, ko mēs varam parādīt!” pirms došanās uz Liverpūli kolēģiem novēlēja Patrisha, bet Markus Riva prātīgi piemetināja “lai liek runāt par Latviju”.

“Supernovas” uzvarētājs tika noteikts skatītāju zvanu un īsziņu balsojumā, kā arī žūrijas vērtējuma kopsavilkumā. Diemžēl detalizētus rezultātus, norādot žūrijas piešķirtās vietas un skatītāju balsojuma rezultātus, LTV svētdien vēl atturējās publicēt (tas tiks darīts pirmdien), turklāt “drošības apsvērumu dēļ arī šogad žūrijas pārstāvju vārdus atklās tikai pēc starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa maijā” (tas jau šķiet pārspīlēti), tomēr tos var viegli izskaitļot. Lai “Sudden Lights” neuzvarētu, žūrijai savā vērtējumā tā būtu jāliek ne augstākā vietā par otro, bet - ko tad tajā otrajā aiz Patrishas likt… No dziesmas un priekšnesuma kvalitātes un tātad arī anonīmās žūrijas viedokļa raugoties, bez abiem favorītiem uz augstām vietām vēl varētu pretendēt vien Markus Riva, Raum jeb Reinis Straume un Alise Haijima, taču nevienu no viņiem (it īpaši Miķeli Ļaksu) pašmāju žūrija neliktu augstās vietās nekādos apstākļos, bet ārzemnieki žūrijā ir mazākumā.

Latvijas izredzes - 1%, zemāk par Horvātiju

Pēc “Supernovas” rezultātu noskaidrošanās Eirovīzijas bukmeikeri steidza izdarīt savas prognozes, un tajās Latvijas iespējamība uzvarēt konkursā (tiesa, ne visur jau ir noslēgušās atlases) tiek novērtēta ar… 1%. Sliktākas izredzes ir tikai Beļģijai, Rumānijai, Albānijai un Moldovai (zem 1%), un pat Horvātija tiek vērtēta augstāk, lai gan šīs valsts dziesma ir šausmu ieleja - ieteicams to noklausīties, to var izmantot mazu bērnu (un arī pieaugušo) baidīšanai… Prognozes par Latvijas izredzēm nav arī nekāds pārsteigums, jo Eirovīzijas dziesmu veiksmes formulas recepte ir vienkārša: dziesmai “jāiekrīt ausīs” ar pirmajām taktīm, tai jābūt tādai, lai to varētu dziedāt pie ugunskura un/vai galvā iesēstos piedziedājums, bet pat no “Supernovas” finālistiem “Aijā” ir gandrīz vienīgā dziesma, kuras piedziedājums prātā nepaliek - tikai tās noslēgums, bet līdz tam Eirovīzijas klausītājs nemaz netiks.

Taču tas viss ir sīkums, jo neviens no šā gada “Supernovas” finālistiem Eirovīzijā tāpat neko paliekošu nepaveiktu. Tāpēc prieks par “Sudden Lights”, kam ir spēcīgs menedžments un liels atbalstītāju pulks un kuri jau sen mīņājas pie latvju mūzikas elites līgas durvīm, taču līdz šim viņiem visu laiku kaut kā pietrūcis, lai ielauztos augstākajos ešelonos. Cerams, nu vadzis ir lūzis. Grupa pastāv no 2012. gada. Tās mūzikā dominē poproka stilistika, kas papildināta ar indīroka noskaņām. Grupa ir izdevusi jau trīs ļoti labus un augstu novērtētus studijas albumus - “Priekšpilsētas” (2017), “Vislabāk ir tur, kur manis nav” (2019) un “Miljards vasaru” (2022). Sastāvs: Andrejs Reinis Zitmanis (balss), Kārlis Matīss Zitmanis (ģitāra), Kārlis Vārtiņš (bass) un Mārtiņš Matīss Zemītis (bungas).

Patīkamākie pārsteigumi - “24. avēnija”, Avéi un Luīze

Ņemot vērā to, ka šoreiz balsot varēja jau no “Supernovas” fināla starta un to varēja darīt, citējot konkursa LTV tiešraides vadītāju Lauri Reiniku, “neierobežotā daudzumā, cik nav žēl, līdz bezsamaņai un līdz baltajām pelītēm”, sportiskās intrigas netrūka - atšķirībā no pusfināla, no kura tālāk tika 10 no 14 dalībniekiem.

Par lielākajiem ieguvējiem sevi var saukt “24. avēnija” un Avéi (tā otrādi lasās Ieva). Pirmie pastāv tikai kādu pusgadu, bet jau ambiciozi bija sevi pieteikuši ar debijas albuma rakstīšanu - diez vai kādu tas īpaši interesētu, bet ar trešo vietu “Supernovā” tā pieteikums būs nesalīdzināmi iespaidīgāks. Avéi pēc konkursa droši var pieteikties iesildīt sava ietekmes avota Aminatas koncertus - šī dziedātāja ir vismaz apskatnieka “Supernovas” patīkamākais pārsteigums, nudien būs interesanti pasekot līdzi viņas turpmākajām gaitām. Par sevi lika runāt arī tikai 16 gadus vecā Luīze Vītola, kura finālā diemžēl neizturēja spriedzi. Tikai nevajadzētu sacerēties par daudz - šī bija pirmā plašākas auditorijas vērtējumam nodotā Luīzes oriģināldziesma. Jāatgādina, ka 2017. gadā “Supernovā” spilgti pieteicās tāds Jēkabs Ludvigs Kalmanis, vēlāk zināms arī kā JL Kalmann un The Ludvig, kura nelielā gadu skaita dēļ pat tika mainīts konkursa nolikums, taču nevarētu teikt, ka šobrīd šis puisis latvju mūzikā būtu ar kaut ko īpaši atzīmējies…

Luīze gan vienalga bija pelnījusi augstāku vietu par no visiem aspektiem kritizējamo Artūru Hatti, kuru līdz finālam aizvilka viņa “Team Hatti”, kas tulkojumā nozīmē “Team Rakovska”. Augstākā vietā bija pelnījusi būt arī enerģiskā Alise Haijima, kurai tomēr nepietika pat ar atbildīgās par “Citu zēnu” uzvaru “Muzikālajā bankā”, spilgtās horeogrāfes Beātes Svarinskas iesaisti savā komandā. Protams, arī Markus Riva bija pelnījis iekļūšanu trijniekā, taču - tāds ir sports, tas ir, “Supernovas” čempionāts, ne vienmēr uzvar spēcīgākie. Tas attiecas arī uz Patrishu.

“Supernovas” rezultāti:

  1. “Sudden Lights” - “Aijā”
  2. Patrisha - “Hush”
  3. “24. avēnija” - “You Said”
  4. Markus Riva - “Forever”
  5. Avéi - “Let Me Go”
  6. Raum - “Fake Love”
  7. Toms Kalderauskis - “When It All Falls”
  8. Alise Haijima - “Tricky”
  9. Artūrs Hatti - “Love Vibes”
  10. Luīze - “You To Hold Me”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā