Neatkarīgā iesaka: kultūras pasākumi līdz 10. martam, apmeklējami bez maksas

****

2.lapa

Ķempes personiskākā izstāde

Publicitātes foto

Piektdien, 3. martā plkst. 18.00 galerijā “Bazar’t” tiks atklāta gleznotājas Līgas Ķempes personālizstāde “Karaļvalstība.”

Gleznotājas uz audekla uzburtā pasaule meklējama kosmosa dzīlēs. Tajā valda godīgums un futbola stadiona likumi. “Futbolā viss ir pēc noteikumiem, bet, pat tos ievērojot, iespējamas improvizācijas, bezgalīgas kombinācijas. Tas ir interesanti, jo nekas neatkārtojas, futbols ir bezgalīgs. Tāpat kā glezniecība,” pārliecināta ir Līga Ķempe.

Šī būs gleznotājas personiskākā izstāde. Uz audekliem radītajā “karaļvalstībā” gleznotāja vienlaicīgi mīlestībā atzīstas abām savas dzīves kaislībām - mākslai un futbolam.

“Es esmu ļoti sens šīs karalistes pavalstnieks. Man ota rokās ir kopš sevi atceros, bet futbola priekus baudu spēlējot, skatoties un nu jau dažus gadus arī tiesājot. Un kas tur ko brīnīties, ka visa šī karaliskā futbola tēma un sportiskie elementi iekāpj arī manos audeklos.”

Izstādes centrālais darbs ir glezna “Mirklis starp bezgalību un mūžību”. Lai gan gleznā apvienoti līdz šim ierastie Līgas Ķempes izmantotie tēli - vilcieni, mājas, tilti, pats darbs atklāj mākslinieces izaugsmi. “Izmaiņas ir. Tās notiek pat negribot. Prāts mīcas uz vietas, bet dvēsele iet uz priekšu.”

Uz audekla uzburtajās pasaulēs ir mazinājušies kontrasti un atklājušās citas dzīves vērtības. Gleznotāja apzinās, ka, laikam ejot uz priekšu, vērtības palīdz ieraudzīt satiktie cilvēki. “Šobrīd cilvēki, ar ko es kontaktējos ir tie dimantiņi, pērlītes, ko dzīves laikā esmu salasījusi. Viņi iedvesmo.”

Līgas Ķempes stilu raksturo plakana glezniecība apvienojumā ar plastisku formu, rotaļas ar klasiskām metodēm un tehnikām - slāņojumiem, skrāpējumiem, špaktelējumiem un glazējumumiem.

“Mākslas tehniku sajaukums lieliski ataino patieso zemes dzīves būtību, kur cilvēki, krāsas un tekstūras sajaucas vienotā veselumā,” gleznotājas darbus raksturo Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

Līga Ķempe ir dzimusi Liepājā. 1995. gadā viņa absolvēja toreizējo Liepājas Lietišķās mākslas koledžu. 2003. gadā Līga Ķempe saņēma mākslas maģistra grādu gleznošanas apakšnozarē, pabeidzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Diplomdarbs “Carpe Diem” bija viņas pirmā personālizstāde galerijā “Bastejs” 2002. gadā. Tai sekojušas nākamās izstādes Rīgas galerijās, Liepājas muzejā un Jūrmalā, Aspazijas mājā. Apvienotajās un tematiskajās izstādēs Latvijā un ārpus tās robežām Līga Ķempe piedalās kopš 1999. gada. Individuāli izstādījusies Beļģijā, Dānijā un Francijā.

Līgas Ķempes izstāde “Karaļvalstība” galerijā “Bazar’t” (t/c “Mols” 2. stāvā, Krasta ielā 46, Rīgā) būs skatāma līdz 31. martam. Ieeja bez maksas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā