Virtuālais zaļais cilvēciņš risināšot biļešu iegādi dziesmu un deju svētkiem

Modernās tehnoloģijas un palielinātās serveru jaudas būs pilnībā pietiekamas dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības nodrošināšanai, mierina SIA “Biļešu paradīze” valdes loceklis Jānis Ķuzulis. Līdzšinējā pieredze gan liecina, ka pagājušajos svētkos ar biļešu pārdošanu gāja kā pa celmiem.
©Ekrānšāviņš

Biļešu cenas - sākot no pieciem eiro

25. aprīlī valdībā apstiprināts XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku pasākumu maksas pakalpojumu cenrādis, tajā skaitā biļešu cenas uz svētku koncertiem. Biļešu tirdzniecība pakāpeniski sāksies no 15. maija, savukārt biļetes iepriekšējā rezervācijā, tostarp kasēs, varēs izpirkt no 22. maija. Biļešu tirdzniecību nodrošinās SIA “Biļešu paradīze”.

Infografika

Uz svētku maksas pasākumiem publiskajā tirdzniecībā nonāks aptuveni 130 000 biļešu. Šoreiz biļešu tirdzniecība notiks pakāpeniski, lai izvairītos no pārslodzes un tehniskām problēmām - biļetes uz dažādu žanru pasākumiem tirdzniecībā nonāks dažādās dienās: sākumā uz nozaru koncertiem, pēc tam uz deju koncertiem un darba nedēļas noslēgumā uz koru koncertiem Mežaparkā.

“Biļešu cenas uz dziesmu un deju svētku pasākumiem ir ļoti daudzveidīgas, sākot no pieciem līdz 100 eiro. Ieņēmumu prognoze ir 7,5 miljoni eiro, un tā bija jāpaceļ saistībā ar budžeta aprēķinu,” preses konferencē uzsvēra svētku izpilddirektore Daina Markova.

Par biļetēm iegūtā nauda tikšot tērēta svētku pasākumu norises nodrošināšanai, tehniskajam, audiovizuālajam un mākslinieciskajam nodrošinājumam, rīkošanas izdevumu segšanai, transportam un saimnieciskajiem izdevumiem.

Ielūgumu šajos dziesmu un deju svētkos būšot mazāk nekā 2%, kas ir mazāk nekā iepriekšējos svētkos. Par to piešķiršanu lemj Biļešu rezervācijas un ielūgumu komisija.

Kā vēsta vietnē “dziesmusvetki.lv” publiskotā informācija, garīgās mūzikas koncerta biļešu cenas būs no 15 līdz 35 eiro, tautas lietišķās mākslas izstādes - pieci eiro. Gājiena laikā sēdvietas skatītāju tribīnēs maksās 25 eiro (līdzīga pieredze bija arī 2018. un 2013. gadā), savukārt ieeja svētku atklāšanas koncertā - 40 eiro (svētku dalībniekiem, uzrādot dalībnieka karti, ieeja bez maksas).

Deju lielkoncerta “Balts” biļetes maksās no 20 līdz 70 eiro, diriģentu kora koncerta “Diriģents” - no 15 līdz 30 eiro, kokļu mūzikas nakts koncertu “Gaismas dārzs” un “Nakts dziesma” biļetes maksās no 12 līdz 20 eiro. Mazākumtautību kolektīvu koncerta “Saules dziesmu audeklā” biļetes maksās no 12 līdz 25 eiro, vokāli simfoniskās mūzikas koncerta “Šūpulis” - no 20 līdz 90 eiro. Vokālo ansambļu mūsdienu mūzikas koncerta “Skaņu portreti” un vokālo ansambļu garīgās mūzikas koncerta “Dievs. Daba. Cilvēks” biļetes maksās no 15 līdz 25 eiro, latviešu tautastērpu skates “Mēs” - no 15 līdz 25 eiro, pūtēju orķestru koncerta “Laiks iet pāri” un zaļumballes biļetes - 10 eiro, koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” ģenerālmēģinājuma - no 15 līdz 40 eiro, savukārt koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” - no 15 līdz 70 eiro. Kokļu mūzikas lielkoncerta “Laika upe” - no 15 līdz 25 eiro, pūtēju orķestru latviešu mūzikas koncerta “Partitūra svētkiem” - no 10 līdz 20 eiro, tautas mūzikas koncerta “Trejdeviņi spēlmanīši” - no 15 līdz 30 eiro, deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” - no 20 līdz 100 eiro, bērnu un jauniešu vokālo ansambļu koncerta “Es vēlos sev ko pastāstīt” - no 7 līdz 12 eiro, Noslēguma koncerta “Kopā augšup” ģenerālmēģinājuma biļetes maksās no 15 līdz 45 eiro, noslēguma koncerta “Kopā augšup” - no 20 līdz 100 eiro, savukārt sadziedāšanās nakts biļetes maksās 10 eiro.

10% atlaide tiks piemērota Latvijas Goda ģimenes apliecības īpašniekiem, personām ar I, II vai III invaliditātes grupu, politiski represētajām personām, uzrādot atbilstošu apliecību.

D. Markova informē, ka daudzbērnu ģimeņu pieprasījums pēc biļetēm (aizpildot anketu Sabiedrības integrācijas fonda vietnē) piecas reizes pārsniedzis piedāvājumu.

Biļešu tirdzniecības politika

Viens pircējs vienā pirkuma reizē uz vienu pasākumu varēs iegādāties ne vairāk kā četras biļetes (tāpat tas bija 2018. gada dziesmu un deju svētkos), kā arī ne vairāk kā 20 biļetes uz dažādiem pasākumiem. No 15. maija biļetes internetā būs iespējams iegādāties uz 15 notikumiem, no 17. maija pircējiem interneta tirdzniecībā būs pieejamas biļetes uz deju koncertiem, no 19. maija tirdzniecībā internetā būs pieejamas biļetes uz koru koncertiem.

Savukārt no 22. maija biļetes būs iespēja iegādāties arī kasēs, kā arī būs iespēja izpirkt biļetes iepriekšējā rezervācijā, bet no 12. jūnija varēs izpirkt iepriekšējā rezervācijā pieteiktās biļetes, kas netiks izpirktas.

Šajos dziesmu un deju svētkos teju 41 000 dalībnieku bija iespēja iepriekšējā rezervācijā izpirkšanai pieteikties vienai biļetei uz savas nozares svētku koncertu, pieteicās 33 928 dalībnieku. Šīs biļetes dalībniekiem būs iespēja izpirkt no 22. maija līdz 4. jūnijam. Dalībniekiem par to sola rīkot skaidrojošus vebinārus.

Vai būs jāgaida uz mazo, zaļo cilvēciņu?

SIA “Biļešu paradīze” valdes loceklis Jānis Ķuzulis preses konferencē stāstīja, ka uzņēmums pēdējo trīs gadu laikā pārgājis uz modernu tehnoloģiju, veicot viena miljonu eiro investīciju, pārveidojot tehnoloģijas un jaudas, kas būšot pilnībā pietiekamas tik liela pasākuma kā dziesmu un deju svētki biļešu tirdzniecības nodrošināšanai.

“Jūtamies droši un pārliecinoši,” sacīja Ķuzulis un demonstrēja jauno sistēmu, kas biļešu pircējus vispirms aicinās virtuālajā uzgaidāmajā telpā, pēc tam viņi tiks pārvietoti uz virtuālo rindu, katram piešķirot kārtas numuru, katrs varēs redzēt, cik priekšā ir citu gaidītāju, un “visur viņus pavadīs mazais virtuālais cilvēciņš”.

“Ierasties divas nedēļas iepriekš vai iepriekšējā vakarā nebūs vērts, jo sistēma izveidota tā, lai godīgi apkalpotu visus klientus, arī tos, kuri mājaslapā ienāks vienu minūti pirms tirdzniecības sākuma, kas katrā no trim iepriekš minētajiem datumiem būs pulksten 10,” skaidroja Ķuzulis.

“Gaidīšanas laiks var mainīties atkarībā no tā, cik ātri vai lēni iepirksies iepriekšējie lietotāji. Paredzams, ka rinda uz galvenajiem pasākumiem - noslēguma koncertiem - varētu ilgt 1-1,5 stundas, ne vairāk. Iespējams, ka ies vēl raitāk, kas atkarīgs no cilvēku veiklības sistēmā,” solīja Ķuzulis, piebilstot, ka būs pamācības sociālajos tīklos un uzņēmuma mājaslapā.

Tiesa gan, preses konferencē norunājuši savu sakāmo, D. Markova un J. Ķuzulis steigšus atvadījās un atbildes uz jautājumiem nesniedza, solot atbildēt vēlāk, lai gan “Facebook” profilā “Dziesmu un deju svētki” preses konferenci vērojošie komentāros, piemēram, jautāja: ja rindā ir jāgaida stunda, vai rindas kārta tiks informēta ar īsziņu vai tomēr būs jāsēž un jāskatās uz zaļo cilvēciņu; vai šī informācija būs angliski, ja cilvēks pērk biļeti ārpus Latvijas utt.

Iesniedz sūdzību IUB

Ziņu aģentūra LETA rakstīja, ka SIA “Biļešu serviss” iesniedza sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) par Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) izsludinātā dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības konkursa rezultātiem, saskaņā ar kuriem par uzvarētāju atzina "Biļešu paradīzi".

Kompānijas iesniegumā IUB bija norādīts, ka “Biļešu paradīzes” piedāvājums konkursā ir nepamatoti lēts, turklāt LNKC kļūdaini vērtējis “Biļešu paradīzes” finanšu piedāvājumu.

19. aprīlī IUB Iesniegumu izskatīšanas komisija atļāva LNKC slēgt iepirkuma līgumu ar “Biļešu paradīzi” par XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku biļešu tirdzniecību.

Izpirka dažu stundu laikā

Jāatgādina, ka 2018. gada dziesmu un deju svētkos pirmās pilnībā tika izpārdotas biļetes uz Mežaparka Lielajā estrādē gaidāmo svētku noslēguma koncertu “Zvaigžņu ceļā”, kā arī uz “Daugavas” stadionā gaidāmajiem deju lieluzveduma “Māras zeme” koncertiem. Šīs biļetes vairs nebija pieejamas jau pēc trīs ar pusi stundām no tirdzniecības sākuma, ziņoja aģentūra LETA.

Svētku biļešu tirdzniecības pirmajā dienā tika saņemts vairāk nekā miljons pieprasījumu pēc apmēram 95 000 biļešu. 46% no šīm biļetēm tika iegādātas internetā.

Biļešu tirdzniecība dziesmu un deju svētku maksas pasākumiem sākās sestdienā pulksten 11, kad “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā tirdzniecībā nonāca kopskaitā 95 230 biļešu. Vairākās vietās Rīgā un citviet Latvijā bija izveidojušās garas rindas pēc šīm biļetēm. Pircēji tika apkalpoti lēni, un arī uz biļetes iegādi internetā nācās gaidīt vairākas stundas, turklāt daudzos gadījumos arī pēc ilgās gaidīšanas kāroto biļeti iegādāties neizdevās.

Toreizējā kultūras ministre Dace Melbārde teica, ka nākamo dziesmu un deju svētku biļešu tirgotāju varētu izraudzīties starptautiskā konkursā vai rīkot biļešu izlozi. Viņa norādīja, ka biļešu izplatītāja SIA “Biļešu paradīze” vienlaicīgi spēj nodrošināt ne vairāk kā 1000 pieprasījumu.

“Acīmredzot Latvijā nav pakalpojuma sniedzēja, kas operatīvi var sniegt pakalpojumu 100 000 un vairāk pircēju. Iespējams, lai piesaistītu pakalpojumu sniedzēju, kurš vienlaicīgi var apkalpot vairākus simtus tūkstošu pieprasījumu un nepieciešamības gadījumā nodrošināt arī biļešu tirdzniecību kasēs, nākotnē mums jārīko starptautisks konkurss vai arī jāatgriežas pie scenārija rīkot biļešu izlozi,” toreiz atzina Melbārde, uzsverot, ka, rīkojot nākamos svētkus, tiks izvērtētas visas iespējas.

Tāpat, pēc ministres domām, LNKC kā svētku rīkotājam kopā ar “Biļešu paradīzi” jāveic biļešu tirdzniecības trūkumu analīze un jāpiedāvā labāki risinājumi operatīvākai biļešu iegādei.

Tirgoja par četras reizes augstāku cenu

Portālā “ss.com” tika publicēti sludinājumi ar vēlmi biļetes iegādāties, par vienu biļeti uz noslēguma koncertu piedāvājot maksāt pat divas reizes lielāku naudas summu.

Trīs stundas pēc biļešu tirdzniecības sākuma portālā parādījās arī pirmais sludinājums par biļetes pārdošanu. Pārdevējs biļeti uz noslēguma koncertu tirgoja par 120 eiro, lai gan oficiālajās tirdzniecības vietās dārgākās biļetes uz šo koncertu maksāja aptuveni divreiz mazāk - 65 eiro.

Vēlāk portālā “ss.com” parādījās arī sludinājums, kurā četras biļetes uz svētku noslēguma koncertu “Zvaigžņu ceļš” tiek piedāvāts iegādāties par 250 eiro katru, novēroja aģentūra LETA.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā