Ukraiņi atmasko Sorosa aktivitātes Davosā

Pasaules ekonomikas forums Davosā ir vieta, kurā satiekas pasaules bagātāko korporāciju pārstāvji, politiķi liberāļi; to izmanto arī miljardieris Džordžs Soross, lai tiktos ar savu Austrumeiropā dislocēto struktūrvienību aktīvistiem, vēsta Ukrainas plašsaziņas līdzekļi.
ĢIMENE. Džordžs Soross kopā ar Ukrainas Sorosa struktūru aktīvistiem Davosā šā gada 22. janvārī ©censor.net.ua un Olga Aivazovska, Facebook publiskskais fotoarhīvs

Līdz šim liberāļu dogmu propagandējošie Latvijas mediji tos mūsu valstsvīrus, kuri nebrauc uz Davosu, nosodīja, bet slavināja tos, kuri turp dodas un teic tur runas.

Ietekmīgs medijs

Piemēram, pirms vairāk nekā gada kritiskā gaismā tika pasniegti Valsts prezidents Raimonds Vējonis un premjers Māris Kučinskis. Ultraliberālie mediji uzsvēra, ka viņi uz pasaules ekonomikas forumu nemaz neesot aicināti. Cita starpā no Davosas apmeklējuma 2015. gadā atturējās arī toreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš uz kritiku atbildēja: «Es atpūtas pasākumos tomēr piedalos šaurā lokā. Dodu priekšroku savai ģimenei un savam makam.»

Kopš pērnā gada septembra viena no politisko procesu veidotāju, vērotāju un analītiķu apmeklētākajām mediju platformām Ukrainā ir tā dēvētie «Telegram» kanāli. Tajā ar ziņām, viedokļiem, faktiem apmainās blogeri, aculiecinieki, anonīmie zinātāji, amatpersonas, ierēdņi vai viņiem pietuvināti cilvēki. Viltus ziņas, ja tādas parādās, iespējams noteikt, ja kāds no ierakstiem tiek apstrīdēts ar citām pretējām ziņām vai viedokļiem, kuri pamato, kādēļ tā vai cita vēsts uzskatāma par viltu. «Telegram» kanālus un to atreferējumus lasa arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, darbinieki Valsts prezidenta birojā, Ukrainas un arī citu valstu amatpersonas. Tā kā «Telegram» kanāli jau ietekmē valstisko lēmumu pieņemšanu, tos asi kritizē sorosiešu pārstāvētie Ukrainas mediji, saucot tos par Kremļa ruporiem un Krievijas propagandu.

Davosa ‒ dārga izklaide

«Telegram» vēsta, ka Ukrainas Augstākās radas priekšsēdētājs Dmitro Razumkovs apgalvojis, ka tautas vēlētie deputāti uz šā gada pasaules ekonomikas forumu devušies par savu naudu. Medijā paustas šaubas par šādu amatpersonas izteikuma patiesumu. Tur norādīts, ka pasaules ekonomikas foruma kluba gada dalības maksa ir 52 000 ASV dolāru. Salīdzinoši Ukrainas deputāta alga mēnesī ir tikai 19 000 ‒ 23 000 grivnu jeb 750 eiro mēnesī. Pasaules ekonomikas foruma kluba biedri maksā dalības naudu, un šie maksātāji nav vis dažādu valstu parlamentu deputāti, bet gan pārstāvji no aptuveni tūkstoš vadošajām pasaules kompānijām. «Telegram» uzsvērts, ka toni šajā klubā nosaka pasaules pirmā simtnieka kompāniju pārstāvji. Viens kluba biedrs uz forumu var ņemt sev līdzi piecus dalībniekus vai sešus, ja vismaz viena no viņiem ir sieviete. Oficiāli tiek deklarēts ka pasaules ekonomikas foruma dalībnieki tie uzaicināti bez maksas, bet patiesībā par ielūgumu jāmaksā papildus biedra naudai vēl 19 000 ASV dolāru.

Sorosiešiem ‒ viss apmaksāts

«Telegram» atklājis, ka šā gada sākumā uz Davosu devies prāvs pulciņš Ukrainas pārstāvju ‒ Ukrainas enerģētikas kompānijas DTEK ģenerāldirektors Maksims Timčenko, Londonā bāzētās «East One Group» dibinātājs ukraiņu miljardieris Viktors Pinčuks, «Smart Holdings» vadītājs Vadims Novinskis. «Telegram» lasāms, ka braucienu uz Davosu Ukrainas Pretkorupcijas centra pārstāvei Darjai Koleņukai un, iespējams, arī Augstākās radas deputātam Jaroslavam Jurčišinam, kurš pirms tam vadīja «Transparency International» Ukrainas nodaļu, apmaksājušas Sorosa organizācijas.

Parlamenta frakcijas «Sluga naroda» vadītājs Davids Arahamija uz Davosu devies ar Ukrainas oligarha Viktora Pinčuka saistītā biznesa un kultūras centra «Ukraine House» atbalstu. Būtiski, ka šis V. Pinčuka centrs iesaistās dažādās sorosiešu ideju popularizējošās akcijās. Kā izteicies pats deputāts, «Ukraine House» viņam apmaksājis gan biļeti, gan dzīvošanu Davosā, taču viņš neredzot tajā problēmu, jo viss esot noticis «ļoti caurspīdīgā veidā».

«Telegram» norāda, ka Jaroslavam Žeļezņakam, deputātam no frakcijas «Golos», braucienu apmaksāja Sorosa fonds. Pārējiem deputātiem tik ļoti neesot paveicies - fondi viņiem apmaksājuši tikai daļu no nepieciešamās summas, tostarp Vadimam Galaičukam, kurš pirms ievēlēšanas Augstākajā radā strādājis bijušā Ukrainas valsts prezidenta Viktora Juščenko priekšvēlēšanu štābā un pēc revolūcijas koordinēja attiecības ar USAID, arī Aleksijam Žmereņeckim, kurš pirms ievēlēšanas Augstākajā radā bija Kijevas starptautiskā ekonomikas foruma programmu direktors. Šo forumu iedibināja Milovanova ekonomikas skola, caur kuru, kā norāda Ukrainas mediji, sorosieši legalizē savus ienākumus.

Soross apčubina savējos

Kā lasāms «Telegram», Dž. Soross ļoti lepojas ar savu struktūru darbības panākumiem Ukrainā. Davosā Dž. Soross izmantojis izdevību savējiem uzrīkot arī tikšanos. Viena no Ukrainas Sorosa struktūru aktīvistēm Oļa Aivazovska presei to nav noliegusi, apliecinot, ka šādas tikšanās notiekot regulāri.

Tikšanās laikā Dž. Soross paudis gandarījumu par daudzo sorosiešu pārstāvju integrēšanos Ukrainas valsts varas aparātā. Sīkākas detaļas gan neesot konkretizējis.

Interneta medijs strana.ua norāda, ka patlaban V. Zelenski un viņa apstiprināto valdību apsēdis otrais nosacīto Rietumu ielikteņu vilnis. Pirmo vilni pārdzīvojis bijušais Ukrainas prezidents V. Porošenko. Izdevums norāda, ka V. Zelenska komanda spiesta aizpildīt amatpersonu vakances ar sorosiešiem, lai nebūtu valsts aparātā jāiesaista Maskavai simpatizējošā bijušā prezidenta Viktora Janukoviča kadri.

Šogad pasaules ekonomikas forumā ieradās aptuveni 3000 dalībnieku, tostarp 53 valstu vadītāji un aptuveni 1700 uzņēmumu vadītāji, pārstāvot gandrīz 120 valstis. Zināms, ka Latviju Davosā pārstāvēja pašreizējais Valsts prezidents, bijušais «Sorosa fonds ‒ Latvija» valdes loceklis Egils Levits ar kundzi Andu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā