Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Par vācu valodas "nevārdiem" kļuvuši "korona diktatūra" un "atgriešanās sponsorēšana"

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Par pagājušā gada vācu valodas "nevārdiem" atzīti "Corona-Diktatur" (korona diktatūra) un "Rückführungspatenschaften" (atgriešanās sponsorēšana), otrdien paziņojusi "Unwort des Jahres" žūrija.

Parasti žūrija izraugās vienu gada "nevārdu" un, ņemot vērā jaunā koronavīrusa pandēmiju, jau bija gaidāms, ka 2020.gada "nevārds" būs saistīts ar Covid-19.

Taču žūrija sagādājusi pārsteigumu, šoreiz izraugoties divus "nevārdus".

"Corona-Diktatur" lieto personas, kas kritizē valdības noteiktos ierobežojumus cīņā pret jauno koronavīrusu. Tomēr fakts, ka šī frāze izmantota demokrātiskos protestos pandēmijas laikā, izgaismo tās pretrunīgumu, norādījuši eksperti.

Turklāt apgalvojumi par "korona diktatūru" Vācijā maldīgi vedina domāt, ka autoritārisms citās valstīs nav nopietna problēma.

Otrs 2020.gada "nevārds" tika izraudzīts, lai parādītu, ka "nehumāni un neatbilstoši" termini parādījušies arī citās jomās, ne tikai saistībā ar pandēmiju.

"Rückführungspatenschaften" izmantots, lai raksturotu Eiropas Komisijas (EK) ierosināto sistēmu nelegālo imigrantu atpakaļsūtīšanai.

Šajā sistēmā ES dalībvalstis izrādītu savu solidaritāti, kaimiņvalsts vietā sūtot atpakaļ nelegālos imigrantus, kam nav tiesību palikt ES.

Žūrija secinājusi, ka šis termins ir "cinisks un eifēmisks", jo apvieno ideju par deportēšanu ar kopumā pozitīvo ideju par sponsorēšanu.

Gada "nevārda" izraudzīšanas mērķis ir pievērst uzmanību mediju lietotajai valodai un norādīt uz vārdiem, kas "aizskar cilvēka cieņu un pārkāpj demokrātijas principus vai ved pie diskriminācijas".

Šī tradīcija tika ieviesta 1991.gadā, un līdz 1994.gadam gada "nevārdu" izraudzījās Vācu valodas biedrība, bet pēc tam to pārņēma neatkarīgā žūrija.

Par 2019.gada vācu valodas "nevārdu" tika atzīts "Klimahysterie" (klimata histērija).

Par 2018.gada "nevārdu" tika izraudzīts izteiciens "pretdeportāciju industrija", kas bija vērsts pret tiem, kuri nolūkā gūt ienākumus sniedz juridisku palīdzību izraidāmajiem nelegālajiem imigrantiem.

Savukārt 2017.gadā par "uzvarētāju" kļuva ASV prezidenta Donalda Trampa iedvesmotais izteiciens "alternatīvie fakti", bet vēl gadu iepriekš - "Volksverräter" (tautas nodevējs).