Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 81. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:24]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 15. maijā. Ukraina jau trešo mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.24. Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs:Uz laiku ieņemtajā Melitopolē Krievijas militārpersonas apzog uzņēmumus, piemēram, Melitopoles automobiļu rezerves daļu rūpnīcu, vēsta pravda.com.ua.

 

22.41. Ukrainas ģenerālštābs:Krievija gatavojas nosūtīt uz Ukrainu aptuveni 2500 rezervistu.

 

21.58. Jaunajā NATO stratēģiskajā koncepcijā Krievijas uzvedība tiks atzīta par tiešiem draudiem, atsaucoties uz NATO amatpersonu, svētdien vēstīja ziņu aģentūra "Bloomberg".

19.18. Zviedrijas valdošā sociāldemokrātu partija (SAP) svētdien nolēmusi atbalstīt valsts pievienošanos NATO.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā SAP bija pret valsts iestāšanos NATO, skaidrojot, ka armija tādējādi ir brīva no saistībām ārzemju alianšu priekšā.

Oficiāla nostājas maiņa ir milzu solis gan partijai, gan valstij.

18.24. NATO apsvērs drošības garantijas Somijai un Zviedrijai periodā starp pieteikšanos NATO un uzņemšanu, svētdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Somija un Zviedrija ir nobažījušās par pārejas periodu (..), mēs mēģināsim paātrināt šo procesu," paziņoja Stoltenbergs.

"Mēs apsvērsim veidus, kā sniegt drošības garantijas, tai skaitā palielinot NATO klātbūtni reģionā," pavēstīja NATO ģenerālsekretārs.

17.52. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sagaida, ka Somijas un Zviedrijas paredzamā pievienošanās NATO notiks bez šķēršļiem no Turcijas puses.

NATO dalībvalsts Turcija ir paziņojusi, ka nevērtē pozitīvi Somijas un Zviedrijas pievienošanos aliansei, apsūdzot Skandināvijas valstis par atbalstu kurdu kaujiniekiem.

Taču Stoltenbergs NATO ārlietu ministru sanāksmē Berlīnē šodien paziņoja, ka Turcija likusi skaidri saprast, ka nevēlas bloķēt šo valstu pievienošanos NATO.

16.29. Ukrainas ziņu aģentūra "Ukrinform" vēsta, ka Ukrainas Gaisa spēkiem šorīt izdevies notriekt divas ienaidnieka raķetes virs Ļvivas reģiona.

15.25. 22.maijā plkst.15 Bauskas Kultūras centrā (BKC) skanēs Latvijai un Ukrainai veltīts koru koncerts "Saule, atslēdz mums acis!", informēja BKC.

Koncertā piedalīsies koris "Balti" no Jelgavas, koris "Vaivari" no Jūrmalas un Bauskas Kultūras centra jauktais koris "Mežotne".

14.42. Ņemot vērā Krievijas radītos draudus un konfrontējošo politiku reģionā, šogad jūnijā gaidāmajā NATO Madrides samitā ir jāpieņem konkrēti lēmumi par alianses austrumu flanga drošības stiprināšanu, nedēļas nogalē Berlīnē piedaloties NATO ārlietu ministru neformālajā sanāksmē, uzsvēris Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

13.49. Ukrainas Ļvivas apgabalā svētdienas rītā Krievijas raidītu raķešu triecienā pilnībā iznīcināts militārais objekts netālu no Polijas robežas, paziņojis Ļvivas apgabala militārās administrācijas vadītājs Maksims Kozickis.

Militārās infrastruktūras objektam trāpījušas četras raķetes. Objekts ir pilnībā iznīcināts, bet ziņu par bojāgājušajiem nav.

13.13. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši aptuveni 27 400 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma krievi zaudējuši 1220 tankus, 2958 bruņutransportierus, 555 lielgabalus, 195 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 89 zenītartilērijas iekārtas, 200 lidmašīnas, 164 helikopterus, 2087 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas, 416 bezpilota lidaparātus, 42 specializētās tehnikas vienības un 95 spārnotās raķetes.

12.38. Ukrainas varasiestādes informē, ka karā bombardēšanā un apšaudēs nodarīti postījumi 1748 mācību iestādēm, no kurām 144 pilnībā sagrautas.

12.09. Krievijas karaspēka virzība uz priekšu Donbasā ir palēninājusies un krietni atpaliek no grafika, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas svētdien tviterī publiskotajā ziņojumā, kas balstīts uz izlūkdienestu apkopoto informāciju par situāciju Ukrainā.

"Krievijas ofensīva Donbasā ir zaudējusi apgriezienus un ievērojami atpaliek no grafika. Neraugoties uz nelieliem sākotnējiem panākumiem, Krievijai pēdējā mēneša laikā nav izdevies sasniegt ievērojamus teritoriālos ieguvumus," teikts ziņojumā.

Britu izlūkdienesti aplēsuši, ka Krievija, visticamāk, zaudējusi trešo daļu no sauszemes kaujas spēkiem, ko iesaistīja februārī.

11.20. Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 227 bērni un 420 guvuši dažādus ievainojumus, svētdien paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Krievijas karavīru uzbrukumos Doneckas apgabalā nogalināti vai ievainoti 139 bērni, Kijivas apgabalā - 116, Harkivas apgabalā - 99, Černihivas apgabalā - 68, Hersonas apgabalā - 48, Mikolajivas apgabalā - 44, Luhanskas apgabalā - 45, Zaporižjas apgabalā - 28, Sumu apgabalā - 17, Kijivas pilsētā - 16 un Žitomiras apgabalā - 15.

10.56. Krievijas prezidentam VladimiramPutinam strauji pasliktinājusies veselība, nācies izsaukt "ātro" palīdzību. Vairāk šeit

10.52. Krievijas karaspēks Mariupolē sestdien nometis uz metalurģijas rūpnīcas "Azovstaļ" degbumbas vai fosfora bumbas, svētdien pavēstījis Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko.

"Vakar pirmo reizi iebrucēji pret Mariupoles aizstāvjiem izmantoja degbumbas vai fosfora bumbas (secinājumus atstāsim speciālistiem). Paši iebrucēji apgalvo, ka izmantoti šāviņi 9M22S (..). Degšanas temperatūra ir aptuveni 2000-2500 grādu pēc Celsija. Ugunsgrēku ir gandrīz neiespējami apturēt," paziņoja Andrjuščenko.

Viņš piebilda, ka "Azovstaļ" pārvērtusies par elli uz zemes virsmas.

10.18. Krievijas karaspēks cenšas gūt labumu no panākumiem Bahmutas virzienā, Doneckas apgabalā. Neskatoties uz zaudējumiem, ienaidnieks turpina uzbrukumus Limanas, Avdijivkas un Kurahoves virzienos. Krievijas karaspēks pārgrupējas Limanas un Bahmutas virzienos.

09.25. Mariupolē ienaidnieks turpina bloķēt rūpnīcas "Azovstaļ" teritoriju un apšauda to no gaisa un ar artilēriju.

Slobožanskes virzienā Krievijas karavīri pārgrupējas, papildina munīcijas un degvielas krājumus, lai atsāktu uzbrukumus.

Harkivas virzienā ienaidnieks aktīvas darbības nav veicis.

09.02. Krievijas karaspēks pārgrupējas, lai atsāktu uzbrukumus Barvinkovei un Slovjanskai, un turpina uzbrukumus Limanai, Severodoneckai, Avdijivkai un Kurahovei, svētdien paziņojis Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs.

Slovjanskas virzienā ienaidnieks apšaudījis Ukrainas armijas vienības un mēģinājis izlauzties cauri aizsardzības līnijai, bet neveiksmīgi. Krievijas karaspēks pārgrupējas, lai atsāktu uzbrukumus Barvinkovei un Slovjanskai.

03.01. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, reaģējot uz ukraiņu grupas "Kalush Orchestra" uzvaru "Eirovīzijā", sacīja, ka viņš ir pārliecināts, ka nākamgad Ukraina uzņems "Eirovīziju" pie sevis." Tas notiks trešo reizi Ukrainas vēsturē. Un es ticu - ne pēdējo reizi. Darīsim visu, lai kādu dienu "Eirovīzijas" dalībniekus un viesus uzņemtu Mariupolē."

00.10. Uzstājoties Eirovīzijā, "Kalush Orchestra" vadītājs Oļegs Psjuks lūdza pasauli glābt Mariupoles aizstāvjus. Vairāk šeit.