DĀR neliegs Keiptaunā piestāt Putinam pietuvinātā Mordašova superjahtai

Dienvidāfrikas Republikas varasiestādes paziņojušas, ka neliegs Keiptaunas ostā piestāt ASV un ES sankcijām pakļautā krievu miljardiera Alekseja Mordašova jahtai Nord, kas pašlaik ir ceļā no Honkongas uz DĀR. Prezidenta Sirila Ramafosas pārstāvis informējis, ka šai valstij nav saistošas sankcijas, ko nav noteikusi ANO, un nevarot būt ne runas, ka tā kādā veidā varētu vērsties pret Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātā oligarha īpašumu.
12. oktobrī uzņemtajā attēlā ES un ASV sankcijām pakļautā krievu oligarha Alekseja Mordašova jahta redzama Honkongas ostā ©AFP/Scanpix

Ar savu paziņojumu Ramafosas runasvīrs Vinsents Magvenja nāca klajā pēc tam, kad nedēļas sākumā opozīcijas partiju Demokrātiskā Alianse pārstāvošais Keiptaunas mērs Džeordins Hils-Lūiss mudināja nepieļaut Nord ienākšanu ostā. Viņš uzsvēris, ka pilsētā nav vietas tiem, kuri ir iesaistīti Putina uzsāktajā imperiālistiskajā un nelikumīgajā karā pret Ukrainu, vēsta BBC. Hils-Lūiss asi kritizējis DĀR varasiestādes, kas izvairījušās paust negatīvu nostāju pret agresiju un atturējušās vairākos ANO balsojumos par kara nosodīšanu. Līdzīgi Indijas un Ķīnas līderiem, arī DĀR prezidents ik pa laikam atkārto, ka konflikts starp Krieviju un Ukrainu jārisina sarunu ceļā, bet finansiālais vai militārais atbalsts Ukrainai novedīs vien pie tā, ka karadarbība ieilgs.

DĀR mediji vēsta, ka uz 141 metru garās un vairāk nekā 520 miljonus dolāru vērtās jahtas, kas 20. oktobrī atstāja Honkongas ostu, atrodas arī pats tās īpašnieks. Bloomberg gan ziņo, ka Mordašovs no Honkongas ar lidmašīnu devies uz Maskavu, bet DĀR varētu ierasties kaut kad pēc 9. novembra, kad plānota Nord pietauvošanās Keiptaunā.

Pirms Krievijas uzsākta kara pret Ukrainu 57 gadus vecais Mordašovs, kura kontrolē atrodas Krievijā lielākā tērauda ražotāja Severstaļ aktīvi un vairākas dzelzsrūdas ieguves vietas, tika uzskatīts par valsts bagātāko cilvēku, un tika lēsts, ka viņa īpašumu vērtība pārsniedz 29 miljardus dolāru. Ir skaidrs, ka Putina režīmam nelojālam oligarham tikt pie šādas bagātības būtu neiespējami, tādēļ pret Mordašovu sankcijas noteica gan ES, gan ASV. Oligarhs, apgalvojot, ka ar politiku viņam neesot nekādas saistības, neveiksmīgi apstrīdēja sankciju noteikšanu ES tiesās.

Martā Itālijā tika konfiscēta viņa 66 metrus garā jahta Lady M, bet Nord oligarham izdevās paglābt. Pāris dienu pēc sankciju noteikšanas jahta pameta Seišeļu salu ostu un visu vasaru atradās Krievijas Tālo Austrumu ostā Vladivostokā. Oktobra sākumā Mordašovs ar Nord devās uz Honkongu, kur Pekinas kontrolētās varasiestādes izmantoja tos pašus argumentos, ko tagad DĀR, lai nevērstos pret šo aktīvu - proti, ANO nekādas sankcijas pret Mordašovu nav noteikusi. Šāda nostāja izpelnījās asu amerikāņu amatpersonu kritiku.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā