No piespiedu darba aizliegšanas līdz tiesībām uz abortiem - par ko balsos ASV štatos

Šodien amerikāņu vēlētāji balso ne tikai par jauno Kongresa sastāvu, bet arī visdažādākajām likumdošanas iniciatīvām. 37 pavalstīs notiks referendumi, kuros elektorāts varēs paust savu attieksmi pret 132 priekšlikumiem, kas aptver visplašāko tēmu loku - no federālā finansējuma izmantošanas prioritātēm līdz pat tā saucamo maģisko sēņu lietošanas legalizācijai.
Vienlaikus ar Kongresa vidustermiņa vēlēšanām daudzās ASV pavalstis notiek referendumi par visdažādākajiem jautājumiem ©EPA/Scanpix

Tautas balsojumi ASV štatos ir juridiski saistoši, tādēļ tiem tiek pievērsta ne mazāka uzmanībā kā kongresmeņu, senatoru, gubernatoru un vietējo likumdošanas sapulču pārstāvju ievēlēšanai. Ik pa diviem gadiem parasti izkristalizējas tēmas, kas ir aktuālās visā valstī un sasaucas ar federālā līmeņa priekšvēlēšanu kampaņā dominējošajiem jautājumiem. Šogad viena no tām ir jautājums par abortu atļaušanu vai daļēju aizliegšanu. Četros štatos - Kalifornijā, Kentuki, Mičiganā un Vērmontā - lēmuma pieņemšanā varēs piedalīties visi balsstiesīgie.

Lai gan verdzība ASV ir aizliegta kopš 1865. gada, tieši tad tika pieņemts arī 13. labojums konstitūcijā, kas ļauj piespiedu darbā iesaistīt cietumniekus, kuri atzīti par vainīgiem kriminālnoziegumos. Liberāļi uzskata, ka tas ir cilvēktiesību pārkāpums, un piecās pavalstīs notiks balsojumi par to, lai šo kārtību atceltu. Ja vairākums šo štatu iedzīvotāju atbalstīs ierosinājumus, gaidāmas ilgas tiesāšanās par to, vai kāda štata balsotāji drīkst tik vienkārši anulēt ASV konstitūcijā noteikto.

Lielā daļā Eiropas valstu ir noteikts - tautas balsojumus nedrīkst rīkot par jautājumiem, kas skar budžeta ieņēmumus un šo finanšu līdzekļu izlietojumu. ASV šajā ziņā ir pilnīgi atšķirīga kārtība. Piemēram, Kalifornijā ierosināts par 1,75% paaugstināt ienākuma nodokli tiem, kuri gadā nopelna vismaz 2 miljonus dolāru, iezīmējot, ka 45% no šiem papildus ienākumiem tiks novirzīti, lai subsidētu ar elektrību darbināmu automašīnu iegādi, bet 35% - lai paplašinātu elektrisko auto uzlādes tīklu. Alabamā balsos par ierosinājumu, kas ļautu federālo finansējumu izmatot, lai nodrošinātu platjoslas interneta sakarus nomaļākiem lauku rajoniem. Ņūmeksikā ierosināts, ka no pavalsts fonda, kurā uzkrāj par naftas un gāzes tirdzniecību iegūtos līdzekļus, varētu pasmelties finansējumu bērnudārzu ierīkošanai. Bet Kolorādo štatā plānots paaugstināt nodokļus turīgākajiem, naudu novirzot skolēnu brīvpusdienām. Nevadā un Nebraskā šodien notiks balsojums par minimālās algas paaugstināšanu attiecīgi līdz 12 un 15 dolāriem stundā.

Četrās ASV pavalstīs (Ārkanzasā, Ziemeļdakotā, Dienviddakotā un Mērilendā) referenduma ceļā plāno legalizēt marihuānas lietošanu, kas būs atļauta, sasniedzot 21 gada vecumu. Bet Kolorādo balsos, lai legalizētu atsevišķu psihedēliskās vielas saturošo augu un sēņu lietošanu. Savukārt Misūri štata iedzīvotāji balsos par ierosinājumu atbrīvot tos ieslodzītos, kuri joprojām izcieš sodu par marihuānas nelegālu apriti un anulēt viņu tiesājamību.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā