Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps nerimstas un grib atgriezties Baltajā namā

Donalds Tramps jau uzsācis 2024. gada vēlēšanu kampaņu © AP/Scanpix

Gluži kā Terminators, viņš ir atgriezies. ASV 45. prezidents Donalds Tramps oficiāli paziņojis, ka 2024. gadā atkal kandidēs uz valsts vadītāja amatu, pat neraugoties uz to, ka Kongresa vidustermiņa vēlēšanās viņa atbalstīto republikāņu kandidātu rezultāti ne tuvu nebija tik lieliski, kā cerēts. Senāts palicis demokrātu kontrolē, bet Pārstāvju palātā republikāņu pārsvars būs pavisam niecīgs.

Plānojot savu uzstāšanos, Tramps, protams, bija rēķinājies ar pavisam citādu vidustermiņa vēlēšanu iznākumu, cerot uz varenu sarkano vilni (ar komunistiem tam nav nekādas saistības, vienkārši amerikāņu politiskajās tradīcijās ir republikāņus apzīmēt ar sarkano krāsu, bet demokrātus ar zilo, un balsu skaitīšanas procesā tā arī tiek iekrāsoti attiecīgie štati), taču no tā čiks vien sanācis.

Stundu ilgajā runā savā Floridas štata rančo Mar-a-Lago Tramps, protams, dižojās, ka viņa atbalstītie kandidāti dažādos līmeņos uzvarējuši 232 vēlēšanās, bet zaudējuši vien 22. Taču nelaime tā, kā uzvarētajos apgabalos republikāņu triumfs jau iepriekš bija skaidri prognozējams, un, prasti runājot, viņi par vēlēšanu kandidātu varēja likt jebkuru mājsaimnieci vai gatera darbinieku (varbūt arī suni, kaķi vai ēzeli, jo šādi precedenti Savienotajās Valstīs jau bijuši). Taču tieši tajās pavalstīs, kur izšķīrās vēlēšanu liktenis, republikāņi dabūja pa ādu. Gan Pensilvānijā, gan Arizonā, gan Nevadā. Un būtiski tas, ka šajos štatos vietas Senātā zaudēja tieši radikālie Trampa atbalstītāji. Atliek vien zīlēt, kā viss būtu beidzies, ja viņu vietā par kandidātiem izvirzītu republikāņu mērenā spārna piekritējus.

ASV vēsturē līdz šim ir bijis tikai viens gadījums, kad prezidents, kurš amatā nostrādājis četrus gadus un zaudējis vēlēšanās pēc kāda laika tiek atkal ievēlēts par valsts vadītāju. Savulaik tas izdevās Groveram Klīvlendam, kuru par prezidentu ievēlēja 1884. un 1892. gadā. Vai uz ko līdzīgu ir spējīgs arī Tramps? Pašlaik vairāk šķiet, ka drīzāk nē, nekā jā. Džo Baidens, protams, ne tuvu nav ASV populārākais prezidents, un gandrīz puse amerikāņu vēlētāju uzskata, ka gados vecajam cilvēkam, kurš šajās dienās viesojoties Kambodžā, priecājās, cik jauki ir būt Kolumbijā, uz vēl vienu pilnvaru termiņu kandidēt būtu lieki. Taču arī Tramps vairs nav nekāds jauneklis, turklāt viņam līdzi velkas nepatīkamu skandālu dvaka.

45. ASV prezidentam jārēķinās ar to, ka kuru katru brīdi viņš var nonākt uz apsūdzēto sola. Pašlaik tiek izmeklēta vesela gūzma lietu - sākot ar seksuālu uzmākšanos, turpinot ar Trampa nekustamo īpašumu kompānijas nelikumīgajiem darījumiem Ņujorkā, slepenu dokumentu piesavināšanos pēc prezidenta amata termiņa beigām, un pūļa musināšanu apstrīdēt 2020. gada prezidenta vēlēšanu rezultātus, kas beidzās ar 2021. gada 6. janvārī notikušo Trampa piekritēju iebrukumu Kapitolijā. Pašam Trampam, protams, uz to ir pavisam vienkārša atbilde - politiskie pretinieki viņu vajā, nevēloties pieļaut Trampa uzvaru 2024. gada prezidenta vēlēšanās.

Līdz brīdim, kad republikāņi nominēs savu kandidātu prezidenta vēlēšanām, laika vēl ir daudz - priekšvēlēšanas sāksies vien 2024. gada pavasarī. Taču jau tagad var prognozēt, ka izaicinājuma cimdu Trampam metīs Floridas gubernators Rons Desantiss, bet kā citi iespējamie konkurenti republikāņu rindās tiek minēti kādreizējais viceprezidens Vinss Penss, valsts sekretārs Maiks Pompeo un partijas mēreno spārnu pārstāvošā Liza Čeinija.