Labas ziņas Maltas grūtniecēm - lielu problēmu gadījumā abortus tomēr atļaus

Maltas parlaments jau visdrīzākajā laikā izskatīs grozījumus likumā par abortiem, atļaujot to veikšanu situācijās, kad mātes dzīvība vai veselība ir nopietni apdraudēta. Malta ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kurā ir spēkā strikts abortu aizliegums, un premjers Roberts Abela uzsvēris, ka likumos paredzētie grozījumi nebūt nenozīmē abortu legalizāciju, piebilstot - sabiedrības pārliecinošs vairākums ir kategoriski noskaņoti pret šādu soli.
Maltā ik pa laikam notiek demonstrācijas, kuru dalībnieki prasa abortu legalizēšanu, taču socioloģiskās aptaujas liecina, ka vairāk nekā trīs piektdaļas valsts iedzīvotāju šādam viedoklim nepiekrīt ©Scanpix

Uz pašreizējās kārtības pārskatīšanu varasiestādes pamudināja šīs vasaras drāma, kuras epicentrā bija 38 gadus vecā amerikāņu tūriste Andrea Prjūdenta. Sievieti, kura bija 16. grūtniecības nedēļā, piemeklēja spontānais aborts, bet vietējie ārsti bezpalīdzīgi plātīja rokas - likums viņiem liedz pat šādos gadījumos veikt abortu. "Kāda vecmāte man pateica pavisam atklāti - mēs iejauksimies vien tad, kad jūs jau būsiet uz nāves sliekšņa," intervijā BBC vēlāk stāstīja amerikāniete. Vien pēc vairākām dienām viņu izdevās pārvest uz Spāniju, kur aborts tika veikts un sievietes dzīvība faktiski pašā pēdējā brīdī glābta. Septembrī Prjūdenta iesūdzēja Maltas valdību tiesā, norādot, ka šīs valsts likumi abortu jautājumā uzskatāmi par cilvēktiesību pārkāpumu.

Pašreizējā Maltas likumdošana paredz - ārstiem un citam medicīniskajam personālam par abortu veikšanu draud no 18 mēnešiem līdz četriem gadiem ilgs cietumsods, un papildus tam arī aizliegums līdz pat mūža beigām strādāt šajā profesijā. Tādēļ nav pārsteigums, ka dakteri nevēlas riskēt un pat kritiskos gadījumos nesteidzas ar abortu veikšanu. Kriminālatbildība ir paredzēta arī sievietēm, kuras veikušas abortus, taču uz šī likuma ievērošanu tradicionāli tiek pievērtas acis - vismaz beidzamajos desmit gados nav ziņu, ka kāda sieviete par tā pārkāpšanu būtu notiesāta un patiešām nonākusi ieslodzījumā

Maltas veselības ministrs Kriss Fērns, paziņojot par plānotajiem likuma grozījumiem, norādījis, ka tiem piekrīt faktiski visas parlamentā pārstāvētās partijas, tādēļ ar balsojumu nevajadzētu rasties nekādām problēmām. Viņš uzsvēris, ka nevienam ārstam nenāksies izdarīt ļoti sarežģīto izvēli, proti, spriest par to, vai glābt mātes vai bērna dzīvību. "Šādos gadījumos ir vien divi iespējamie scenāriji - vai nu iet bojā gan bērns, gan māte, vai arī māte tiek izglābta," viņš sacījis. Vairāk nekā 100 Maltas ārsti parakstījuši petīciju, norādot, ka plānotie grozījumi gan ir solis pareizajā virzienā, taču nepietiekams. Arī pēc to pieņemšanas abortus nedrīkstēs veikt sievietes, kas kļuvušas par izvarošanas upuriem vai piedzīvojušas incestu. Premjers Abela intervijā laikrakstam The Times Of Malta norādījis, ka abortu liberalizācijai nepieciešama ne tikai politiķu griba, bet arī sabiedrības vairākuma atbalsts šādam solim. Taču pašlaik tāda nav - viena no šogad veiktajām aptaujām liecina, ka stingros abortu aizliegumus atbalsta 61,8% Maltas iedzīvotāju.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā