Covid-19 un valsts politika draud paralizēt Ķīnu

Beidzamās nedēļas laikā Ķīnā vērojams kopš pavasara straujākais Covid-19 gadījumu pieauguma skaits. Ņemot vērā to, ka varasiestādes joprojām nav atteikušās no nulles Covid-19 politikas, kas paredz būtiskus ierobežojumus pat pēc relatīvi niecīga uzliesmojuma, ir bažas, ka dzīve atsevišķās pilsētās, tai skaitā Pekinā, varētu tikt paralizēta.
Cilvēki Pekinā stāv garās rindās, lai veiktu PCR testus - bez to negatīviem rezultātiem sabiedriskās vietās neiekļūt.  ©AFP/Scanpix

Ķīnas galvaspilsētā kopš pagājušās nedēļas tiek ieviesti aizvien jauni un jauni ierobežojumi. Jau ir slēgti muzeji, parki, sporta zāles un lielākā daļa izklaides vietu, skolēni mācās attālināti, un arī iestāžu darbiniekiem ieteikts iespēju robežās uz darbu nedoties. Lielāko daļu sabiedrisko vietu atļauts apmeklēt vien tiem, kuri beidzamo 24 stundu laikā veikuši negatīvu PCR testu, tādēļ pie analīžu nodošanas punktiem un laboratorijām veidojas milzīgas rindas, kurās, kā norāda drosmīgākie Ķīnas interneta sociālo tīklu lietotāji, inficēšanās risks ir krietni lielāks nekā pustukšā parkā. Pagaidām vēl nav nonācis līdz karantīnas izsludināšanai atsevišķos pilsētas rajonos vai kvartālos, kā tas bija pandēmijas spēcīgākā uzliesmojuma laikā, taču, ja situācija nemainīsies un varasiestādes negrozīs savu politiku, arī tas ir iespējams jau vistuvākajā laikā, raksta AP. Atsevišķās ēkās, kur inficēto īpatsvars ir relatīvi augsts, karantīna jau noteikta.

Kopš pagājušās nedēļas nogales Pekinā nomiruši trīs ar Covid-19 saslimušie. Jaunatklāto inficēšanās gadījumu skaits pieaudzis no 621 cilvēka svētdien līdz 1438 cilvēkiem otrdien, raksta AFP. Ņemot vērā, ka pilsētā dzīvo vismaz 22 miljoni cilvēku, tas ir piliens jūrā, taču prezidenta Sji Dzjiņpina politikas un rīkojumu dēļ, uz to nākas reaģēt ar jaunu ierobežojumu noteikšanu. Krietni bēdīgākā situācijā par Pekinu nonākuši Guandžou un Čuncjinas iedzīvotāji, jo tur dienas laikā reģistrēti vairāk nekā 14 000 jauni slimības gadījumi. Pat neraugoties uz to, ka vairumam saslimušo nav novērojami nekādi simptomi, dažos šo pilsētu rajonos karantīna jau izsludināta, bet rūpnīcās strādājošajiem nākas nakšņot darba vietās, lai viņi lieki nebraukātu pa pilsētu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā