Eiropa enerģijas cenu važās

Energoresursu pieprasījuma pieaugums, pasaules ekonomikai atveseļojoties pēc Covid-19 pandēmijas, kā arī Krievijas Federācijas uzsāktais karš Ukrainā šogad veicinājis vairāku energoresursu, tostarp gāzes un elektroenerģijas, nonākšanu jaunos cenu maksimumos.
24.11.2022. Mārtiņš Apinis Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Komentējot norises Eiropas mērogā, a/s “Latvenergo” Tirdzniecības daļas vadītājs Ingus Štūlbergs “Neatkarīgajai” atzina, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar šo laika periodu pērn elektroenerģijas cenas daudzviet Eiropā ir pieaugušas vēl vairāk nekā Latvijā un to ir ietekmējis vairāku faktoru kopums. Latvijā vidējā elektroenerģijas cena 2022. gada pirmajā pusgadā bija 151,27 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 180% lielāka nekā 2021. gada sešos mēnešos - 54,08 EUR/MWh. Tomēr elektroenerģijas cenu pieaugums bija vērojams ne tikai Latvijā un Baltijas valstīs, bet arī citur Eiropā. Piemēram, Francijā vidējā elektroenerģijas cena 2022. gada sešos mēnešos sasniedza 228,50 EUR/MWh, kas ir kāpums par 291%, salīdzinot ar šo periodu pērn. Nīderlandē šā gada pirmajā pusgadā vidējā cena bija 200,95 EUR/MWh jeb par 257% lielāka nekā 2021. gada sešos mēnešos - 56,35 EUR/MWh. Savukārt Vācijā elektroenerģijas cena pieauga par 237% no vidēji 54,95 EUR/MWh 2021. gada pirmajā pusē līdz 184, 95 EUR/MWh attiecīgā periodā šogad.

Viens no daudzkārt minētajiem elektroenerģijas sadārdzinājuma iemesliem ir gāzes cena. Vienlaikus I. Štūlbergs norāda uz to, ka arī laikapstākļi ir faktors, kas ir izšķirošs vairākos energotirgus aspektos. Tie ietekmē elektroenerģijas, kā arī energoproduktu pieprasījuma izmaiņas atkarībā no gaisa temperatūras un apgaismojuma. Nokrišņu daudzums atstāj ietekmi uz pieteces līmeni upēs, sniega krājumiem kalnos, hidrorezervuāru aizpildījuma līmeni. Savukārt vēja intensitāte nosaka vēja elektrostaciju izstrādes apjomu.

“Šogad energoproduktu un elektroenerģijas cenas asi reflektē uz ģeopolitiskajiem apstākļiem, īpaši Krievijas uzsāktā kara Ukrainā dēļ, kuru attīstības scenāriji ir grūti prognozējami. Šobrīd, ņemot vērā cenu kustību nākotnes tirgos, cenu kritiens līdz pirmskara līmenim nav gaidāms. Tajā pašā laikā situācija var mainīties atkarībā no diviem minētajiem pamatfaktoriem, laikapstākļiem un ģeopolitikas, un tieši tie noteiks energoresursu un elektroenerģijas cenas,” skaidro “Latvenergo” pārstāvis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā