Nenoskaidrotu iemeslu dēļ Kaspijas jūras piekrastē izskaloti tūkstošiem beigtu roņu

Vismaz 2500 bojā gājušu roņu beidzamajās dienās izskaloti Kaspijas jūras piekrastē Krievijas sastāvā esošajā Dagestānā. Viss liecina, ka dzīvnieki jau pirms vairākām nedēļām gājuši bojā atklātā jūrā, un tikai pēc ilgāka laika izskaloti krastā, neesot nekādu pazīmju, ka tie būtu nogalināti vai gājuši bojā zvejnieku tīklos.
Dagestānas galvaspilsētas Mahačkalas apkaimē Kaspijas jūras viļņi krastā izskalojuši vismaz 2500 beigtus roņus ©AP/Scanpix

"Izskatās, ka šajā gadījumā runa ir par kaut kādiem dabiskiem cēloņiem, kurus mēs mēģināsim noskaidrot," sarunā ar AP sacījis Kaspijas jūras vides aizsardzības centra vadītājs Zaurs Gapizovs. Speciālisti jau ķērušies pie roņu mirstīgo atlieku izpētes un analīzes. Gapizovs gan piebildis, ka dzīvnieku masveida bojāejas iemesls var būt ne tikai kāda pagaidām nenoskaidrota slimība - roņi var iet bojā, iekļūstot naftas piesārņojuma zonā (Kaspijas jūrā, kur naftas ieguve norit ļoti aktīvi, noplūdes notiek diezgan bieži, un amatpersonas nesteidzas uz tām reaģēt), vai (kas gan notiek ievērojami retāk) nonākot vietās, kur pārzvejošanas dēļ faktiski vairs nav barības - zivju.

Dagestānas Dabas resursu ministrija paziņojusi, ka lielākā daļa mirušo roņu atrasti galvaspilsētas Mahačkalas un tās apkaimes pludmalēs. "Mums ir patiesas bažas, ka patiesais bojā gājušo dzīvnieku skaits būs daudz lielāks, jo no galvaspilsētas tālāk esošās pludmales vēl nav apsekotas. Tas būs darbs šai nedēļai. Taču pašlaik mēs sliecamies domāt, ka roņu nāves iemesls ir kādi dabiski faktori. Ne uz viena no dzīvnieku līķiem nav atrasti arī naftas pleķi, kas liecinātu, ka viņš atradies piesārņojuma zonā," ministrijas sniegto informāciju citē RIA Novosti. Šogad trīs līdzīgi gadījumi fiksēti Kaspijas jūras Kazahstānas piekrastē, taču bojā gājušo roņu skaits bijis krietni mazāks - vien 120 dzīvnieki.

Kopš 2008. gada Kaspijas jūras roņi iekļauti Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) sarkanajā sarakstā. Pirms simts gadiem jūrā dzīvojuši aptuveni miljons roņu, kuriem Kaspijā dabisko ienaidnieku nav, un populāciju mazina vien mednieki un barības trūkums. Pašlaik Dagestānas Dabas resursu ministrija lēš, ka Kaspijas jūrā dzīvo ap 270 līdz 300 tūkstošiem roņu, bet Gapizova vadītās organizācijas aplēses ir krietni skeptiskākas - ne vairāk kā 70 tūkstoši.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā