Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 286. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:41]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 5. decembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:41. ANO ceļ trauksmi par Krievijas armijas atkārtotajiem uzbrukumiem Ukrainas infrastruktūrai un brīdina par humānās krīzes padziļināšanos."Pret Ukrainas enerģētikas infrastruktūru, arī spēkstacijām un katlumājām, vērsto uzbrukumu rezultātā miljoniem cilvēku palikuši bez siltuma, elektrības un ūdens, līdz ar to kara izraisītajai humānajai krīzei pievienojusies vēl viena bīstama dimensija," norādīja ANO. Ukrainas iedzīvotājiem liegta veselības aprūpe, bērniem - izglītība.

20:08. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju Krievijas Izmeklēšanas komiteja ir uzsākusi krimināllietas un pārbaudes par Saeimas pieņemto likumu, kas attiecas uz padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijā, kā arī par pašvaldību pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar minētā likuma izpildi, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM). ĀM akcentē, ka tādējādi nevar izslēgt, ka Krievijas Izmeklēšanas komitejas darbības var radīt riskus lēmumu pieņemšanā iesaistītajām amatpersonām, jo īpaši privāti ceļojot ārpus Latvijas valsts robežām.

19:00. Krievija Ukrainu apšaudījusi ar savām vismodernākajām spārnotajām raķetēm, kuras tā izgatavojusi jau vairākus mēnešus pēc Rietumu sankciju noteikšanas, vēsta laikraksts "New York Times", atsaucoties uz pētījuma rezultātiem. "Atbilstoši bruņojuma izpētes organizācijas datiem, dažas spārnotās raķetes, ko Krievija novembra beigās izšāva uz Ukrainas civilo infrastruktūru, izgatavotas jau dažus mēnešus pēc tam, kad Rietumi bija noteikuši sankcijas, kas vērstas uz to, lai Maskavai liegtu šīs munīcijas ražošanai nepieciešamās komponentes," vēsta izdevums.

17:38 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien Doneckas apgabalā apmeklēja piefrontes reģionu, kaujas ar krievu spēkiem, kas cenšas sagrābt Bahmutu, raksturojot kā sarežģītas.

Pēc Hersonas atbrīvošanas Ukrainas kauju fokuss pārvietojies uz Donbasa reģionu.

Otrdien publicētajā video Zelenskis, stāvot pie Slovjanskas pilsētas zīmes, aicināja ievērot klusuma brīdi kritušo Ukrainas karavīru piemiņai.

"Ukrainas austrumos šodien ir vissarežģītākais virziens. Un man ir gods šodien būt šeit Donbasā ar mūsu aizstāvjiem un aizstāvēm. Ticu, ka nākamreiz tiksimies mūsu ukraiņu Doneckā, Luhanskā. Esmu pārliecināts, ka arī Krimā," sacīja prezidents.

Viņš pateicās aizstāvjiem un aizstāvēm par izturību un stiprumu, uzsverot ka viņi ir Ukrainas neatkarības priekšpostenis.

"No sirds dziļumiem es sveicu jūs šajos dižajos svētkos - Bruņoto spēku dienā," sacīja Zelenskis.

Pēcāk viņš tikās ar karavīriem un pasniedza apbalvojumus.

Slovjanska atrodas 45 kilometrus uz ziemeļiem no Bahmutas, kas kopš Hersonas atbrīvošanas kļuvusi par kauju centru.

17:25 Krievija jau trīs nedēļas karā pret Ukrainu neizmanto Irānas kamikadzes dronus "Shahed", jo nav bijis jaunu piegāžu, preses brīfingā otrdien sacīja Ukrainas gaisa spēku pavēlniecības pārstāvis Jurijs Ihnats.

"Jau trīs nedēļas viņi tos neizmanto. Pagaidām nav informācijas par to, ka Irāna viņiem šo bruņojumu piegādās vēl," sacīja Ihnats.

Pirmā Irānas dronu partija, ko saņēma krievi, visticamāk, jau beigusies. Turklāt, iespējams, zināma ietekme ir laika apstākļiem. Kā atgādināja Ihnats, laika apstākļi ietekmē visus lidaparātu veidus.

Ihnats iepriekš sacīja, ka Ukrainas armija notriec 85% Irānas dronus "Shahed-136".

12.54. Krievu karavīri 6.decembrī var sākt jaunus raķešu uzbrukumus Ukrainas teritorijām, tāpēc ukraiņiem ir jāapzinās draudi no gaisa, brīdina Ukrainas gaisa spēku pārstāvis.

11.39. Iniciatīva "Uzņēmēji mieram" ar vairāku uzņēmumu atbalstu un ziedojumiem novembrī uz Ukrainu nosūtījusi palīdzības kravas vairāk nekā 450 000 eiro vērtībā, sniedzot atbalstu gan Ukrainas iedzīvotājiem, gan militārajiem spēkiem.

10.54. Latvijas valdība otrdien atbalstīja aizsardzības resora sagatavoto materiāltehnisko līdzekļu nosūtīšanu Ukrainai. Valdības sēdes darba kārtībā bija iekļauti trīs Aizsardzības ministrijas rīkojuma projekti par materiāltehnisko līdzekļu nodošanu Ukrainai. Detalizētāka informācija netiek atklāta.

10.25. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 92 200 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 510 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2929 tankus, 5905 bruņutransportierus, 1915 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 211 zenītartilērijas iekārtas, 281 lidmašīnu, 264 helikopterus, 1587 bezpilota lidaparātus, 592 spārnotās raķetes, 4505 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

09.33. Krievija izvietojusi mobilās krasta aizsardzības raķešu sistēmas vienā no Kuriļu salām netālu no Japānas, pirmdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija. Paramuširas salā, Kuriļu salu ziemeļos, izvietotas raķešu sistēmas "Bastion", kuru darbības rādiuss ir 500 kilometri.

09.09. Kanādas varasiestādes izmeklē, kā Kanādā ražotas detaļas nonākušas Irānas bezpilota lidaparātos, ko Krievija izmanto uzbrukumos Ukrainai, pirmdien paziņojis Kanādas premjers Džastins Trudo. "Mēs protams esam ļoti nobažījušies par šīm detaļām," atzina Trudo. "Mēs nevēlamies, ka [Kanādas tehnoloģijas] tiek izmantotas Krievijas nelegālajā karā Ukrainā," viņš piebilda.

08.03. Naktī uz otrdienu nezināms lidrobots uzbrucis Krievijas kara lidlaukam Kurskā, no kura paceļas lidmašīnas, kas bombardē Ukrainu. Kā ziņo Kurskas apgabala gubernators Romans Starovoits, uzbrukuma rezultātā aizdedzies naftas rezervuārs.

08.01. Šodien plkst.12.30 ceļu uz kara postītās Ukrainas galvaspilsētu Kijivu sāks Rīgas dāvātie 115 ģeneratori un 100 siltuma pūtēji.

07.06. ASV slepeni modificēja Ukrainai nodotās HIMARS (Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas), lai Ukrainas Bruņotie spēki nevarētu tās izmantot tāla darbības rādiusa raķešu palaišanai uz Krieviju, ziņoja ASV laikraksts "The Wall Street Journal". ASV amatpersonas izteicās, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šādi mēģinājusi mazināt kara eskalācijas riskus.

04.58. Lielbritānijā bez pajumtes esošo Ukrainas bēgļu skaits pēdējā mēneša laikā ir pieaudzis par gandrīz 30%, jo bēgļus uzņemošās ģimenes pārtrauc atbalstu viņiem, ziņo britu laikraksts "The Times".

03.34. Ukrainā no Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 24.februārī līdz 4.decembrim ir nogalināti 6702 civiliedzīvotāji, liecina ANO Augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos biroja jaunākie dati.

01.43.Čehijas galvaspilsētā Prāgā ir uzstādīta goblina skulptūra ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina seju, ziņoja Čehijas informācijas aģentūra ČTK. Šī pagaidu skulptūra uzstādīta vietā, kur no 1980. līdz 2020.gadam atradās padomju ģenerāļa Ivana Koņeva piemineklis. Skulptūru paredzēts pārdot izsolē, bet iegūtos līdzekļus nodot ieroču iegādei Ukrainai.

00.10 Ukrainā ir iedibināta jauna balva - "Zelta sirds". Šogad to saņēma 50 brīvprātīgo organizāciju pārstāvji.

Par to saistībā ar Starptautisko brīvprātīgo dienu 5.decembrī video vēstījumā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pēc valsts vadītāja teiktā, turpmāk Ukrainā katru gadu tiks apbalvoti brīvprātīgo projekti, organizācijas un personības.

Sākot ar šo gadu, 5. decembrī, Ukrainā tiks atzīmēta to cilvēku diena, kuri "Maidanā meklēja bruņutehniku; taisa maskēšanās tīklus; nodrošina rehabilitāciju un protezēšanu; cep maizi militārpersonām un pārvadā "humānās kravas ", uzsver prezidents.