Anglijas banka demonstrē naudaszīmes ar karaļa Čārlza III attēlu

Anglijas banka pirmo reizi nodemonstrējusi jaunā dizaina naudaszīmes, uz kurām attēlots karalis Čārlzs III. Apgrozībā gan tās nonāks vien 2024. gada vidū, pakāpeniski aizstājot naudaszīmes, uz kurām ir šā gada 8. septembrī mirušās ilggadējas britu karalienes Elizabetes II attēls.
Jaunās banknotes ar karaļa Čārlza III portretu apgrozībā nonāks vien 2024. gada vidū. ©AFP/Scanpix

Bankas vadītājs Endrū Beilijs paziņojis, ka jauno naudaszīmju izskats ir saskaņots ar Bakingemas pili, un to personīgi apstiprinājis monarhs, kura oficiālā kronēšana ieplānota nākamā gada 6. maijā, vēsta Reuters. Uz banknotēm redzamais attēls patapināts no kādas karaļnama oficiālās fotogrāfijas, kas uzņemta 2013. gadā.

Čārlza III ģīmetne parādīsies uz modernajām no polimēriem izgatavotajām banknotēm, kuru nominālvērtība ir 5, 10, 20 un 50 sterliņu mārciņas. Kādreiz tik pierasto papīra naudu ar šīm naudaszīmēm, kuru mūžs ir krietni lielāks, sāka aizstāt 2016. gadā. Beilijs atgādinājis, ka kopš seniem laikiem britu valdnieku attēli bijuši redzami uz monētām, taču uz banknotēm tie pirmo reizi parādījušies vien 1960. gadā, Elizabetes II valdīšanas laikā. Turklāt, kas ļoti interesanti - uz Skotijas un Ziemeļīrijas banku izlaistajām naudaszīmēm, kas tāpat ir legāls maksāšanas līdzeklis visā Apvienotajā Karalistē, nu jau aizsaulē aizgājušās karalienes portreta nav.

"Čārlzs III ir tikai otrais monarhs, kura ģīmetne būs uz Anglijas bankas izdotajām naudaszīmēm," sacījis Beilijs. Viņš uzsvēris, ka jaunās banknotes tiks izgatavotas pakāpeniski un tikai tik lielā skaitā, lai aizstātu naudaszīmes, kas nolietošanās dēļ izņemamas no apgrozības. Tādēļ tiek prognozēts, ka vēl labu laiku apgrozībā paralēli būs gan naudaszīmes ar Elizabetes II portretu, gan jaunās, uz kurām attēlots Čārlzs III. Saskaņā ar Anglijas bankas aplēsēm, pašlaik apgrozībā ir aptuveni 4,5 miljardi attiecīgo nominālu banknošu.

Reuters atgādina, ka 8. decembrī apgrozībā tika laistas 50 pensu monētas ar Čārlza III attēlu. Aptuveni 4,9 miljoni šo monētu jau nogādātas pasta nodaļās, bet vēl aptuveni tikpat liels skaits monētu tiks izplatīts nākamā gada pirmajā pusē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā