Sals un putenis jauc amerikāņu Ziemassvētku plānus

Miljoniem ASV un Kanādas iedzīvotāju šogad riskē tā arī nenokļūt vietās, kur bija paredzējuši svinēt Ziemassvētkus. Iecerētos ceļojumus apgrūtina ļoti spēcīgā sniega vētra, kas jau sākusi plosīties plašā teritorijā no Klusā okeāna piekrastes līdz pat Atlantijas okeāna piekrastei. Tās dēļ atcelti tūkstošiem avioreisu, vairākos ASV štatos un Kanādas provincēs slēgta satiksme pa nozīmīgām šosejām, cauri kupenām dažviet nespēj izlauzties arī Amtrak vilcieni.
Sniegputeņi un sals pārņēmuši visu Ziemeļameriku un ārkārtas situācija izsludināta ar Kanādas Kvebekas provincē. ©AFP/Scanpix

Par situācijas nopietnību liecina fakts, ka ceturtdien ASV prezidents Džo Baidens Baltajā namā uzstājās speciāli sarīkotā brīfingā, brīdinot tautiešus, ka meteorologu prognozes šai nedēļas nogalei ir patiešām biedējošas, un daudzās pavalstīs gaidāms gan stiprs sals, gan brāzmains un vētrains vējš, bet citur jārēķinās ar atkalu, ko nomainīs intensīvi sniegputeņi. Prezidents norādījis, ka pašlaik neviens nedrīkst atļauties tādu vieglprātību kā bērnībā, kad bērni dienās, kad līdz skolai nevarēja nokļūt biezās sniega segas dēļ un mācības bija atceltas, līksmi devās pikoties un būvēt sniega cietokšņus. "Pašlaik viss ir ļoti nopietni," Baidena sacīto citē Reuters.

Jau kopš ceturtdienas ārkārtas situāciju izsludinājuši Kentuki, Ziemeļkarolīnas, Ņujorkas, Džordžijas, Rietumvirdžīnijas un Oklahomas štatu gubernatori, un ļoti ticams, ka viņu piemēram jau drīz sekos arī citu pavalstu vadītāji. ASV Nacionālais laika apstākļu dienests (NWS) brīdinājis, ka ekstrēmi un bīstami laika apstākļi šīs nedēļas nogalē būs novērojami teju visā ASV teritorijā. Virs Lielajiem ezeriem un Centrālajiem līdzenumiem strauji krītas atmosfēras spiediens, kas draud ar brāzmainu vēju, gaisa temperatūrai noslīdot vairākus desmitus grādu zem nulles atzīmes. Pat valsts dienvidos - Teksasas štatā šonedēļ reģistrēts mīnus deviņus grādus (pēc Celsija skalas) stiprs sals, bet Floridā no palmām krītot nosalušas iguānas, ziņo NBC.

Kalnos esošajā Denverā gaisa temperatūra noslīdējusi līdz mīnus 24 grādu atzīmei, bet vietām Montanas štata augstkalnē - pat līdz mīnus 40 grādiem. Daudzviet, piemēram, Čikāgā un Bufalo vēja brāzmu ātrums jau pārsniedz 25 metrus sekundē, un prognozes liecina, ka nākamajās dienās vētra tikai pastiprināsies. Gaisa satiksme Čikāgas un Denveras lidostās ir gandrīz pilnībā paralizēta, bet vēlā ceturtdienas vakarā ziņas par avioreisu atcelšanu vai pārcelšanu sāka pienākt arī no Ņujorkas un citām austrumu piekrastes lidostām. Lidsabiedrības United, Delta un American, saprotot, ka visus Ziemassvētku laikā ieplānotos reisus veikt neizdosies, aicinājušas savus klientus mainīt biļetes uz nākamā gada sākumu, kad laika apstākļi varētu uzlaboties.

Daudzās ASV pilsētās vietējās varasiestādes atzīst, ka bezpajumtnieku patversmes vairs nespēj uzņemt cilvēkus, jo ir pārpildītas. Īpaši kritiska situācija ir Detroitā, kur plāno bezpajumtniekus skolēnu brīvlaikā izmitināt skolās. Ne mazākas problēmas ir Teksasas štata dienvidos, kur steigšus jāatrod pajumte tūkstošiem nelegālajiem imigrantiem, kas ieradušies no Centrālamerikas valstīm un pie šāda sala nav pieraduši.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā