Pentagons ziņo par NLO novērojumu strauju kāpumu

Kopš 2021. gada marta amerikāņu militārpersonas fiksējušas 510 tā dēvēto Neidentificēto lidojošo objektu jeb NLO novērojumus, liela daļa no kuriem tā arī palikusi neizskaidrojama. Publiskotajā ziņojumā, kas balstīts uz ASV Aizsardzības ministrijas jeb Pentagona pirms pāris gadiem izveidotās nodaļas AARO datiem, gan nav ne vārda par citplanētiešu aktivitātēm.
Nē, tas nav uz Zemes nosēdies citplanētiešu kosmosa kuģis, bet gan eksperimentāla dzīvojamā ēkās, kas pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados uzbūvēta Taivānā.  ©AFP/Scanpix

Tā kā beidzamo pārdesmit gadu laikā abreviatūra NLO (angliski - UFO) sabiedrības apziņā cieši asociējas ar citu kosmosa civilizāciju pārstāvjiem, amerikāņu militāristi izmanto citu apzīmējumu - Neidentificēts atmosfēras fenomens jeb saīsināti UAP, raksta Reuters. Jēga gan no tā nemainās, jo runa ir par neparastām parādībām un objektiem. AARO programmas īpatnība ir tā, ka tajā tiek fiksēti un izmeklēti tikai militārpersonu novērojumi, par kuriem iesniegts oficiāls ziņojums. Pentagons ne bez pamata uzskata, ka civilpersonu sniegtās ziņas ir mazāk uzticamas. Cik gan kopš pagājušā gadsimta 40. gadiem nav bijis gadījumu, kad kāds cilvēks avīzēm skaļi un plaši izbazūnē par redzēto NLO vai pat citplanētiešiem, ar kuriem ticies, bet vēlāk izrādās, ka šis stāsts izfantazēts no viena gala līdz otram. Cilvēkam, lūk, vienkārši sagribējies savu kripatiņu slavas, un viņš juties ļoti lepns un pārāks pār kaimiņiem, sniedzot intervijas žurnālistiem.

Pentagona īpašā nodaļa, kas nodarbojas ar ziņojumu par UAP izmeklēšanu, tika nodibināta 2020. gada augustā, bet informāciju sāka apkopot 2021. gada martā, vēsta ASV Nacionālais sabiedriskais radio (NPR). Iepriekšējos 17 gados ministrija no savā pakļautībā esošajiem karavīriem (lielākoties gaisa kara spēku pilotiem) bija saņēmusi 144 ziņojumus par dīvainu objektu novērojumiem, bet te, nepilna pusotra gada laikā jau 510. Vai tas nozīmē, ka ASV debesīs ir vairāk dīvainību nekā iepriekš? Protams, ka ne, vienkārši mainījusies attieksme, norāda NPR. Iepriekš Pentagonā tās militārpersonas, kuras ziņoja par neizskaidrojām parādībām, mēdza uzskatīt par panikas cēlājiem, sazvērestības teoriju piekritējiem un lētas slavas meklētājiem. Tagad, gluži otrādi, visus iedrošina - ja novērojat kaut ko neparastu, noteikti ziņojiet!

Sadarbībā ar amerikāņu izlūkdienestiem, Pentagona nodaļa daļu šo mīklu jau atšķetinājusi. Piemēram, 26 gadījumos noslēpumainie objekti bijuši droni jeb bezpilota lidaparāti (vairākas reizes fiksēta Ķīnas armijas izlūkošanas bezpilota lidaparātu ielaušanās ASV gaisa telpā), bet 163 gadījumos tie izrādījušies gaisa baloni - sākot ar meteoroloģiskām zondēm un beidzot ar hēliju pildītiem baloniem, kas aizbēguši pēc kādām svinībām. Vēl sešos gadījumos trauksme sacelta lidojošu polietilēna maisu, neparasti izkārtotu putnu baru un pat mirāžu dēļ.

Taču liela daļa no nesen fiksētajiem gadījumiem joprojām nav izskaidrota, un šeit nu atkal paveras plašs iespēju loks tiem, kuri uzskata, ka Zemi regulāri apmeklē viesi no kosmosa. Sazvērestības teoriju cienītājiem kā medusmaize ir arī tas, ka publiskotais ziņojums ir cenzēts un ar pilno versiju, kas satur slepenus datus, tiks iepazīstinātas vien valsts augstākās amatpersonas. Pentagons gan norādījis, ka šajā gadījumā konfidenciālā informācija attiecas nevis uz citplanētiešiem, bet tiem stratēģiski svarīgajiem objektiem (sākot ar atomelektrostacijām un beidzot ar karabāzēm), kuru tuvumā visbiežāk manīti NLO. Tas ir nacionālās drošības jautājums.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā