Streiku vilnis Anglijā - pēc medmāsām lielākas algas prasīs skolotāji, pasta darbinieki un dzelzceļnieki

Vairāki desmiti tūkstošu medmāsu Anglijā šodien neizgāja darbā un savu protesta akciju turpinās arī rīt. Iemesls - valdība nevēlas pat uzsākt sarunas par algas palielinājumu, lai kaut daļēji kompensētu straujās inflācijas dēļ pieaugušos tēriņus. Līdzīga situācija ir vēl vairākās nozarēs, un jau 1. februārī streiku grasās uzsākt skolotāji, kuriem sekos neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki, pasta darbinieki un dzelzceļnieki.
Streikojošo medmāsu protesta akcija Londonā.  ©Zuma Press/Scanpix

Lielāko uzmanību pašlaik piesaistījis medmāsu streiks. Gan tādēļ, ka decembrī notikusī protesta akcija bija pirmā vēsturē, kad Karaliskās māsu koledžas arodbiedrība aicināja medmāsas uz streiku, gan tāpēc, ka Anglijas Nacionālais veselības dienests (NHS) jau tāpat pārdzīvo ne tos labākos laikus, un pacientiem nākas gaidīt garās rindās, lai saņemtu nepieciešamo palīdzību, raksta The Guardian.

Medmāsu sākotnējā prasība bija algu palielināšana par 19%, taču arodbiedrības līderi atkārtoti uzsvēruši, ka jebkurā brīdī ir gatavi sēsties pie sarunu galda ar valdības pārstāvjiem un apspriest kādus kompromisa variantus. Taču bijušā finanšu ministra un stingras fiskālās politikas piekritēja Riši Sunaka valdība ir nelokāma - pašreizējos apstākļos ne par kādu valsts sektorā strādājošo algu paaugstināšanu runas nevar būt principā. Iemesls ir tā pati inflācija, jo varasiestādes uzskata - kamēr tā nav savaldīta, jebkurš algu paaugstinājums (un tātad lielāka naudas daudzuma nokļūšana apritē), iegriezīs tā dēvēto inflācijas spirāli, un tad to apstādināt būs ļoti sarežģīti.

Medmāsas (un citu nozaru darbiniekus) šāds skaidrojums neapmierina, jo dzīve kļūst ar katru dienu dārgāka. BBC dati liecina, ka atkarībā no kvalifikācijas medmāsas Anglijā vidēji nopelna 36 000 sterliņu mārciņu (41 000 eiro) gadā. Taču atalgojuma līmenis nav būtiski pārskatīts kopš 2010. gada. Tas novedis pie tā, ka NHS cīnās ar hronisku darbinieku trūkumu. Pašlaik šajā dienestā neaizpildītas ir 133 000 štata vietu, tai skaitā trūkst vismaz 47 000 medmāsu, norāda The Guardian. Lielākie cietēji rezultātā ir cilvēki, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība. Interesanti, ka vairākums Apvienotās Karalistes iedzīvotāju šajā medmāsu un valdības konfliktā ir streikojošo pusē. Saskaņā ar šonedēļ publiskotajiem YouGov aptaujas datiem, 63% iedzīvotāju atbalsta medmāsu streiku un ir pārliecināti, ka valdībai jāatrod līdzekļi, lai varētu palielināt viņām algas. Medmāsu arodbiedrība piekāpties nav gatava - ja līdz janvāra nogalei neizdosies rast risinājumu, jauns streiks paredzēts 6. un 7. februārī.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā