Austrālijā notverts 2,7 kilogramus smags krupis

Dabas parka darbinieki Austrālijas ziemeļos notvēruši 2,7 kilogramus smagu jūras krupi (Rhinella marina), sauktu arī par cukurniedru krupi. Tā kā Austrālijā šī ir invazīvā suga un oficiāli pieskaitīta kaitēkļiem, pēc mērījumu veikšanas krupis iemidzināts uz mūžu, bet tā izbāzni pēc kāda laika varēs aplūkot Kvīnslendas muzejā.
Tik liels un smags jūras krupis vēl nav redzēts. ©AP/Scanpix

"Nekad tādu milzeni nebiju redzējusi," raidsabiedrībai ABC sacījusi Kvīnslendas Konveja nacionālā parka darbiniece Kailija Greja, kura krupi pamanījusi kārtējās apgaitas laikā. Viņa sacījusi, ka parasti šīs sugas pārstāvji ir kādas sešas reizes mazāki, lai gan, protams, gadās arī izņēmumi. Ginesa rekorda grāmatā, piemēram, fiksēts, ka 1991. gadā Zviedrijā kāds krupis vārdā Prinsens, kas turēts kā mājdzīvnieks, sasniedzis 2,65 kilogramu svaru. Taču tas ir nebrīvē, kur saimnieks var nodrošināt mīlulim neierobežotu daudzumu pārtikas, bet savvaļā radījumam par iztikas sagādāšanu jārūpējas pašam. "Tas noteikti ēda visu, kas pagadījās - kukaiņus, rāpuļus, un arī mazus zīdītājus," sacījusi Greja. Savvaļā krupji parasti nedzīvo ilgāk par 15 gadiem, un, pēc speciālistu aplēsēm, uzietais īpatnis jau varētu būt sasniedzis šo vecumu.

Dabas parka darbinieki krupi nosvēruši, izmērījuši, konstatējuši, ka tā ir mātīte, taču uzreiz pēc tam iemidzinājuši. Kvīnslendas štata vides un zinātnes pārvaldes pārstāvji skaidrojuši, ka tā nācies rīkoties saskaņā ar likumu, jo šīs sugas pārstāvji Austrālijā tiek uzskatīti par kaitēkļiem. Indīgos krupjus, kuru ierastais dzīves areāls ir Dienvidamerika un Centrālamerika, pirmo reizi Kvīnslendā ieveda 1935. gadā, cerībā, ka tie palīdzēs tikt galā ar cukurniedru plantācijas apsēdušajām vabolēm. Vaboles krupji patiešām aprija, taču ar to nesamierinājās, ķeroties pie Austrālijas endēmiskās faunas pārstāvjiem. Jau drīz vien kļuva skaidrs, ka īstu dabisko ienaidnieku Austrālijas ziemeļaustrumos krupjiem nav, un tie turpināja netraucēti vairoties. Tiek lēsts, ka šo kaitēkļu populācija jau pārsniegusi 2 miljardus, un visi varasiestāžu mēģinājumi to vismaz ierobežot, nav devuši rezultātus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā