Pasākumi trīs dienu garumā – kādi ir Čārlza III kronēšanas ceremonijas plāni

Oficiālā baznīcas ceremonija, kurai sekos koncerti, apkaimju svētki un dažādu labdarības projektu īstenošana, bet briti varēs izbaudīt trīs brīvdienas pēc kārtas - tādi ir Bakingemas pils plāni attiecībā uz karaļa Čārlza III kronēšanu, kas notiks 6. maijā. Daudziem, un ne tikai britiem, visvairāk gan interesē nevis tas, kādas pasaules zvaigznes uzstāsies koncertā, bet gan tas, vai tēva kronēšanu apmeklēs princis Harijs, kura nesen iznākusī grāmata Spare (Liekais) ir karaļnamam ļoti neglaimojoša.
Monarha pienākumus Čārlzs III uzsāka pildīt uzreiz pēc Elizabetes II nāves, bet kronēšanas ceremonija notiks 6. maijā. ©AFP/Scanpix

Monarha pienākumus 74 gadus vecais Čārlzs III sāka pildīt uzreiz pēc tam, kad pagājušā gada 8. septembrī tika paziņots par viņa mātes, ilggadējās karalienes Elizabetes II aiziešanu mūžībā. Taču, saskaņā ar simtiem gadu senām tradīcijām, oficiālā kronēšana notiek ne ātrāk kā kādu pusgadu pēc monarha nāves - gan tādēļ, lai ievērotu sēru periodu, gan tāpēc, ka pienācīgi sagatavotos svinīgajam brīdim, vēsta BBC. Lūk, piemēram, viena nianse - 1661. gadā izgatavotais Svētā Edvarda kronis, kas gadu desmitiem ilgi bija apskatāms Londonas Tauerā, pērnā gada decembrī nogādāts pie restauratoriem, kuru uzdevums ir tā pielāgošana jaunā karaļa galvas izmēriem.

Trīs dienu ilgās svinības sāksies ar pašu kronēšanas ceremoniju. Tā sestdien, 6. maijā notiks Vestminsteras abatijā, un to vadīs Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs. Līdz ar Čārlzu III tiks kronēta arī karaliene konsorte Kamilla. Ceremonijas norises vietā abi karaliskajā karietē ieradīsies no Bakingemas pils, un šo procesiju noteikti vēros simtiem tūkstoši cilvēku, turklāt gaidāms, ka karaļnama aktīvākie piekritēji vietas ielu malās sāks ieņemt jau iepriekšējā dienā. Vestminsteras abatijā uz kronēšanas ceremoniju būs aicināti aptuveni 2200 viesu. Starp viņiem noteikti vajadzētu būt to 14 valstu (ieskaitot Kanādu un Austrāliju) līderiem, kur tieši britu monarhs oficiāli joprojām ir valsts galva, lai gan tā ir vien tīri simboliska nodeva tradīcijām. 1953. gadā Elizabetes II kronēšana ievilkās triju ar pusi stundu garumā, un Bakingemas pils jau paziņojusi, ka šoreiz ceremonija būšot ievērojami īsāka. Pēc kronēšanas Čārlzs III, Kamilla un karaļnama pārstāvji karietēs dosies atceļā uz Bakingemas pili, drīz pēc tam iznākot uz tās balkona un sveicot pavalstniekus. Oficiālā daļa līdz ar to arī būs noslēgusies, lai gan augstajiem goda viesiem, protams, tiks rīkoti gan banketi, gan pieņemšanas.

7. maijā briti aicināti rīkot apkaimju svētkus un kopā ar kaimiņiem ieturēt otrās brokastis. Cik plašas izvērtīsies šīs svinības, atkarīgs no ikviena - jo vairāk entuziastu vēlēsies iesaistīties to rīkošanā, jo vērienīgākas būs dzīres. Bet pievakarē Vindzoras pils teritorijā sāksies grandiozs koncerts, kurā solīta pasaules mērogu zvaigžņu uzstāšanās (neviens dalībnieks oficiāli gan nav apstiprināts). Koncertu, ko tiešraidē translēs BBC, būs iespējams apmeklēt ne tikai smalko aprindu publikai. Daļa biļešu rezervētas tām labdarības organizācijām, kuras aktīvi atbalsta Čārlzs III un Kamilla, vēl vairāki tūkstoši ielūgumu ieguvēji tiks izlozēti no to ļaužu vidus, kuri paudīs vēlmi apmeklēt Vindzoras pili. Koncerta laikā visā Apvienotās Karalistes teritorijā tiks izgaismoti ievērojami arhitektūras pieminekļi un dabas objekti.

Arī pirmdiena, 8. maijs britiem būs brīvdiena, un Bakingemas pils aicinājusi ļaudis šajā dienā piedalīties talkās vai ar konkrētu ieguldījumu atbalstīt kādas citas labdarības iniciatīvas savās apkaimēs. Pagaidām oficiāli nav paziņots, kad un vai vispār Čārlzs III teiks oficiālu uzrunu pavalstniekiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā