Zviedru premjera padomnieks nelegāli zvejojis zušus

Jauns politisks skandāls uzliesmojis Zviedrijā. Opozīcija pieprasījusi premjera Ulfa Kristešsona palīga demisiju, jo kļuvis zināms, ka viņš 2021. gadā pieķerts nelegālā zušu zvejā, turklāt ilgāku laiku liedzies un nav vēlējies atzīt savu vainu. Kristešsons, lai gan atzinis, ka padomnieks rīkojies muļķīgi, pagaidām viņu aizstāv.
Zviedrijas premjeram Ulfam Kristešsonam nākas taisnoties par sava palīga nodarbošanos ar maluzvejniecību.  ©Reuters/Scanpix

Pēters Magnuss Nilssons ir Zviedrijā labi pazīstams žurnālists, kurš lielākoties rakstījis par finansiālām tēmām, vēsta The Local. Pagājušā gada oktobrī, kad Moderātu partijas līderim Kristešsonam uzticēja veidot valdību, viņš Nilssonu iecēla par savu galveno palīgu un padomnieku. Taču nu noskaidrojies, ka Nilssona reputācija nav kristālskaidra - viņš ne tikai nelegāli zvejojis zušus, bet arī melojis policijai.

Incidents noticis 2021. gada rudenī, kad Zviedrijas zivju inspektori, patrulējot valsts dienvidu piekrastē, pieķēruši Nilssonu netālu no četriem murdiem, kuros atradušies 15 zuši - zivju kopējais svars sasniedzis 11 kilogramus. Lai zvejotu zušus, Zviedrijā nepieciešama īpaša licence, kuras Nilssonam nav bijis. Sarunā ar inspektoriem viņš kategoriski noliedzis, ka murdi piederētu viņam, un vēlāk šo pašu versiju atkārtojis pratināšanas laikā policijā, turklāt ne vienu reizi vien, ziņo Zviedrijas televīzijas kompānija STV. Saskaņā ar viņa toreizējo versiju, Nilssons ķēris tikai tās zivis, kuru zvejošanai viņam bijusi atļauja, bet kurš jūrā licis zušu murdus - viņam neesot ne jausmas.

Vien pagājušā gada rudenī Nilssons sapratis, ka turpmāka liegšanās ir bezjēdzīga. Savu vainu viņš pilnībā atzinis un samaksājis arī naudas sodu 38 000 kronu jeb aptuveni 3420 eiro apmērā. Savā Facebook kontā premjera palīgs gan turpinājis taisnoties, rakstot, ka vienkārši devies izmēģināt savus zvejas rīkus, bet mazie zuši murdos bijuši samesti vien tādēļ, lai tos vēlāk palaistu brīvībā.

Pēc tam, kad opozīcijā esošie sociāldemokrāti šī notikuma detaļas nodeva atklātībā un pieprasīja Nilssona demisiju, klusēt vairs nevarēja arī premjers. Kristofešsons atzina, ka vēl pirms sava palīga iecelšanas zinājis, ka Nilssons pieķerts nelikumīgā zušu zvejā. "Tā, protams, bija ļoti muļķīga rīcība no viņa puses, taču tas nebūt nenozīmē, ka no profesionālā viedokļa Nilssons nebūtu piemērots šim amatam," savu palīgu aizstāvējis premjerministrs. Citās domās ir sociāldemokrāti, kuri norādījuši - ņemot vērā nopietnās problēmas ar noziedzību Zviedrijā un valdības solījumus tās risināt, ir absolūti nepieņemami, ka premjera galvenais palīgs melo policijai. Parlamenta komisijā, kas cita starpā nodarbojas arī ar valdības pārstāvju ētikas pārkāpumu izvērtēšanu, šī lieta tiks skatīta nākamajās nedēļās, un, ņemot vērā Zviedrijas politiskās tradīcijas, ir liela varbūtība, ka Kristešsonam no palīga pakalpojumiem nāksies atteikties.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā