Ķīnas spiegu ASV notiesā uz astoņiem gadiem cietumā

ASV Federālā tiesa piespriedusi astoņu gadu cietumsodu Ķīnas pilsonim, kurš Ķīnas Valsts drošības ministrijas uzdevumā centās iegūt pieeju amerikāņu aviācijas un satelītu tehnoloģijām. 31 gadu vecais Dzji Čaoczjuņš, kurš tika aizturēts 2018. gadā, bija izmācījies par inženieri un plānoja iegūt ASV pilsonību, kas viņam pavērtu plašākas iespējas spiegot.
Ķīniešus ļoti interesē ASV aviācijas uzņēmumu jaunākās un slepenākās tehnoloģijas ©AFP/Scanpix

Amerikas Savienotajās Valstīs Dzji ieradās 2013. gadā un uzsāka studijas Čikāgā esošajā Ilinoisas Tehnoloģiju institūtā, kur apguva inženiera profesiju, raksta AP. ASV drošības dienesti noskaidrojuši, ka pirmā saruna ar dzimtenes drošības dienesta darbiniekiem viņam bijusi vēl pirms došanās pāri Klusajam okeānam, un Dzji principā piekritis sadarboties. Konkrētāka saruna sekojusi ziemas brīvlaikā, kad students apmeklējis Ķīnu. Viņš parakstījis dokumentus par sadarbību un saņēmis pirmo lielo uzdevumu - vākt informāciju par zinātniekiem un inženieriem, kuriem ir pieeja slepenām amerikāņu iestrādēm, kas tiek izmantotas aviācijas industrijā un kosmosa izpētes nozarē.

Pāris gadu laikā Dzji sagatavojis kārtīgus dosjē par astoņiem ASV pilsoņiem, kuri visi dzimuši Ķīnā vai Taivānā. Tiesas prāvas laikā apsūdzība apgalvoja, ka septiņi no viņiem strādā uzņēmumos, kas pilda arī Pentagona pasūtījumus, un ar dažiem no šiem speciālistiem Ķīnas īpašo dienestu aģenti esot mēģinājuši kontaktēties. 2016. gadā Dzji pieteicās ASV armijas rezervē - īpašas programmas ietvaros tajā uzņem ārzemniekus, kuriem ir noderīgas iemaņas un zināšanas, turklāt šiem cilvēkiem ir vienkāršāk naturalizēties ASV, kļūstot par pilsoņiem. Interesanti, ka viena no Dzji izvirzītajām apsūdzībām bija par nepatiesu ziņu sniegšanu, jo viņš armijas pārstāvjiem bija apgalvojis, ka nevienas ārvalsts valdības labā nestrādā un nav strādājis.

Uz šī spiega pēdām Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) nāca 2018. gadā, kad Beļģijā tika aizturēts un tiesāšanai ASV izdots Sjui Jaņdzjuņs - Ķīnas izlūkdienesta virsnieks, kurš vadīja samērā plašu rūpnieciskās spiegošanas tīklu ASV un pērn tika notiesāts uz 20 gadiem cietumā. Lai savāktu pierādījums pret Dzji, FIB aģents veiksmīgi izlikās par Ķīnas Valsts drošības ministrijas emisāru, pamudinot viņu uz atklātību. Cita starpā Dzji sacījis, ka centīsies maksimāli ātri iegūt ASV pilsonību, bet pēc tam pieteiksies darbā FIB, kosmosa izpētes aģentūrā NASA vai Centrālajā izlūkošanas pārvaldē, lai varētu Pekinai sniegt vairāk noderīgas informācijas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā