Leduslāča uzbrukums liek aļaskiešiem domāt par patruļām

Pēc nesenās traģēdijas Aļaskas ciematiņā Veilsā, kur leduslācis saplosīja sievieti un viņas gadu veco dēlu, pieņēmušās spēkā diskusijas par to, kā līdzīgus uzbrukumus novērst. Vienkāršākais risinājums ir īpašas patruļas, kas aizbiedē baltos lāčus no apdzīvotām vietām. Ne vienā vien ASV un Kanādas ziemeļos esošā pilsētiņā vai ciemā tādas ir, taču - tas ir dārgs prieks, ko trūcīgākas apdzīvotas vietas ne vienmēr var atļauties.
Samazinoties arktiskā ledus platībām, leduslāči aizvien biežāk spiesti iznākt un sauszemes, kas palielina vinu sastapšanās ar cilvēkiem iespējamību.  ©AFP/Scanpix

Tieši tāda ir situācija Beringa jūras piekrastē esošajā Veilsā, kur dzīvo vien 150 iedzīvotāju, kuru galvenais iztikas avots ir vaļu medības, raksta AP. Pirms gadiem astoņiem šādas patruļas ieviestas, taču ciematniekiem tās izmaksājušas pārāk dārgi, turklāt beidzamajos gados lāči Veilsas apkaimē manīti diezgan reti, tādēļ patrulēšana pārtraukta.

Eksperti gan norāda, ka paļauties tikai uz statistiku par to, cik bieži lielie plēsoņas (pieauguša leduslāču tēviņa svars pārsniedz 700 kilogramus) redzēti tur vai citur, nevar. Viņu uzvedība ir cilvēkam grūti prognozējama un atkarīga no daudziem faktoriem. Taču par vienu gan vides speciālisti ir droši - aizvien straujāk samazinoties arktiskā ledus platībām, baltie lāči spiesti biežāk iznākt uz sauszemes, kas palielina viņu sastapšanās ar cilvēkiem iespējamību.

Lāča uzbrukums 22 gadus vecajai Sammerei Maiomikai un viņas dēlam notika agrā pēcpusdienā, kad ārā plosījās spēcīgs putenis un redzamība bija būtiski ierobežota, vēsta BBC. Sievietei, kura kopā ar ģimeni uz laiku apmetusies skolas ēkā, jo viņas mājoklī notiek remonts, bija jānoiet vien nepilni 150 metri līdz medicīniskās aprūpes punktam, un viņa pat nevarēja nojaust, ka šajā īsajā ceļā draud kādas briesmas. Lācis uzbrucis turpat pie skolas ēkas, un tajā esošie kļuvuši par traģēdijas aculieciniekiem. Kā par nelaimi, skolā nav bijis neviena ar šaujamieroci bruņota cilvēka. Vairāki vīrieši gan paķēruši lāpstas un centušies leduslāci aizbiedēt, taču tikai vēl vairāk saniknojuši dzīvnieku, un tas meties vajāt arī viņus. Cilvēkiem nācies bēgt un meklēt patvērumu skolā. Kad beidzot kāds vietējais mednieks leduslāci nošāvis, kļuvis skaidrs, ka Maiomikas un viņas dēla dzīvības glābt nav iespējams.

AP norāda, ka konkrētajā gadījumā patruļas diez vai būtu palīdzējušas, jo spēcīgajā sniegputenī baltais lācis ciematā ielavījies nepamanīts. Veilsas iedzīvotāji stāstījuši, ka beidzamajās nedēļās nav novērojuši nekā tāda, kas liktu ievērot papildu piesardzību - nekādas lāču pēdas ciemata tuvumā neesot redzētas. Tagad viņi uzskata, ka patruļu tomēr nāksies atjaunot. Tam nepieciešami gan transporta līdzekļi, kuru dzinēju troksnis un starmešu gaismas diezgan efektīvi aizbaida plēsoņas, gan degviela šim transportam, gan arī cilvēki, kuri nodarbosies ar patrulēšanu. Finansējuma meklēšanā ASV un Kanādas ziemeļu vietējās kopienas parasti cenšas piesaistīt vides aizsardzības organizācijas vai labdarības fondus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā