Sorosa finansētie liberālie prokurori ļauj vaļu noziedzniekiem

Bēdīgi slavenais amerikāņu miljardieris Džordžs Soross beidzamajā desmitgadē iztērējis vairāk nekā 40 miljonus dolāru, nodrošinot vismaz 75 galēji liberālu ASV apgabalu prokuroru ievēlēšanu. Šīs amatpersonas atklāti paziņo, ka negrasās ievērot valsts likumus, par daļu viņu izpratnē nenozīmīgu noziegumu apsūdzības neuzrādot, taču arī smago noziegumu atklāšana viņiem diez cik labi nepadodas. Rezultātā daudzviet vērojams nopietns noziedzības pieaugums, bet likumpaklausīgajiem amerikāņiem sāk šķist, ka iestājas pilnīga anarhija.
Džordža Sorosa finansētie apgabalu prokurori ir ļoti iecietīgi pret likumpārkāpējiem ©AFP/Scanpix

"Mūsu pētījums pirmo reizi apliecina, ka ar Sorosa finansējumu amatos sabīdītie apgabalu prokurori grauj mūsu tradicionālās tieslietu sistēmas pašus pamatus," sarunā ar “Washington Free Beacon” sacījis viens no pētījuma autoriem - Likumu ievērošanas juridiskās aizsardzības fonda (LELDF) prezidents Džeisons Džonsons. Pētījumā apkopota gan informācija par to, cik lielus līdzekļus Sorosa organizācija (tieši vai pastarpināti, piemēram, izmantojot Politiskās rīcības komitejas (PAC)) ieguldījusi konkrētu prokuroru ievēlēšanā, gan arī minēti fakti, kā šie prokurori piever acis uz dažādām nelikumībām, un cik strauji attiecīgajā apgabalā aug pastrādāto noziegumu skaits.

Savus centienus mainīt ASV kriminālo tieslietu sistēmu Soross uzsāka 2014. gadā, kad Amerikas Pilsonisko brīvību savienībai (ACLU) ziedoja 50 miljonus dolāru, vēloties, lai šī nauda tiktu ieguldīta liberālas reformas propagandēšanā. Vienlaikus Sorosa struktūrā tika gatavoti jauni, tā

dēvētie progresīvie, juristi, un jau pēc pāris gadiem pienāca viņu laiks, kad šos cilvēkus, vairumam no kuriem nebija nekādas pieredzes un izpratnes par to, kā darbojas prokuratūra, vienu pēc otra sāka virzīt apgabala prokuroru amatiem.

Viena no pirmajām, kas 2016. gadā tika ievēlēta, pateicoties Sorosa finansējumam, bija Čikāgas Kuka apgabala prokurore Kima Foksa, raksta “The Daily Mail”. Atmiņā viņa palikusi, pateicoties tā dēvētajai Smoleta lietai. Proti, tumšādainas aktieris Džasijs Smolets vērsās policijā, apgalvojot, ka viņu piekāvuši un pat cilpu kaklā uzmetuši divi Donalda Trampa radikālie atbalstītāji (kas esot bijis absolūti skaidrs pēc viņu cepurītēm ar MAGA logotipu). Foksa nekavējoties deva rīkojumu mobilizēt policijas spēkus šī “naida nozieguma” izmeklēšanai. Taču visa viņas degsme sodīt vainīgos izplēnēja, kad izmeklēšanā noskaidrojās - pēc lētas slavas alkstošais Smolets pats nolīdzis divus attālus paziņas, lai tie inscenētu uzbrukumu. Lai gan bija juridisks pamats saukt pie atbildības policiju aiz deguna vazājušo aktieri, kura rīcība turklāt bija izprovocējusi tumšādaino Čikāgas iedzīvotāju protestus, Koksa nolēma apsūdzības viņam neizvirzīt.

“The New York Post”, kas nodēvējusi Sorosu par "pašu bīstamāko cilvēku Amerikā", norāda, ka viņa atbalstītie kandidāti apgabala prokuroru vēlēšanām var atļauties tērēt daudzkārt lielākus līdzekļus par konkurentiem. LELDF pētījumā, piemēram, norādīts, ka beidzamo četru gadu laikā desmit prokurori kopā saņēmuši 13 miljonus dolāru savām kampaņām, bet viņu sāncenšu budžets reizēm bijis par 90% mazāks. Visos gadījumos tieši Soross bijis lielākais ziedotājs. “The New York Post” raksta, ka Soross ir atradis lielisku paņēmienu, lai panāktu tieslietu sistēmas reformēšanu uz liberālo pusi: nodrošināt izmaiņas likumos, strādājot ar likumdevējiem, ir krietni sarežģītāk nekā vienkārši ievēlēt vienu personu, kas atsakās uzraudzīt, lai likumi tiktu ievēroti. "Daudzos

gadījumos Sorosa prokurori atsakās izvirzīt apsūdzības vai samazina to smagumu, slēdz noziedzniekiem izdevīgas ārpustiesas vienošanās, neievērojot likumos rakstīto," raksta Ņujorkas avīze. Par ļoti izplatītu praksi kļuvusi aizdomās turamo atbrīvošana pat bez drošības naudas iemaksāšanas - progresīvie prokurori aizbildinās ar to, ka nabadzīgajiem iedzīvotājiem ir par maz līdzekļu. Bieži vien tas beidzas ar aizdomās turamā arestu jau par citu, nereti smagāku noziegumu. Piemēram, Virdžīnijas štata Fērfeksas apgabala prokurors Stīvs Deskano 2020. gadā nolēma neizvirzīt apsūdzības kādam vīrietim, kurš mēģināja nolaupīt un izvarot viesnīcas apteksni. Pēc gada šis cilvēks tika apcietināts par divu bezpajumtnieku slepkavībām un vēl trīs personu ievainošanu, izmantojot šaujamieroci.

Aizbildinoties ar to, ka ASV cietumi jau tāpat ir pārpildīti, turklāt par ne īpaši smagiem noziegumiem notiesātie tur iziet īstu “kriminālo skolu”, liberālie prokurori klaji ignorē likumu, neizvirzot apsūdzības par šādiem nodarījumiem. Vairākos Kalifornijas apgabalos faktiski legalizētas nelielas zādzības no veikaliem, jo pieķeršanas gadījumā pārkāpējam nākas vien atdot nozagto. Bet Virdžīnijas štata Loudounas apgabala prokurore Bjūta Baiberadža oficiāli paziņojusi, ka viņas vadītā iestāde vairs nenodarbosies ar tādiem “sīkumiem” kā autokatastrofu, pēc kurām vaininieks aizbēdzis, izmeklēšanu, nesauks tiesas priekšā pārgalvīgus šoferus, cilvēkus, kuri iezogas svešos īpašumos, ļaudis, kuri bēguļo no policijas un tamlīdzīgi. Baiberadža skaidrojusi, ka tas ļaus vairāk resursu novirzīt smagāku noziegumu, piemēram, vardarbības ģimenē, atklāšanai. Taču LELDF pētījumā minētie skaitļi liecina, ka no 735 šādām lietām, kuras uzsāktas izmeklēt, 491 gadījumā apsūdzība varmākām nav uzrādīta, un tikai 8% lietu nonākušas līdz tiesai.

Pateicoties Sorosa finansēto prokuroru nostājai, likumpārkāpēji jūt, ka ir lielas izredzes palikt nesodītiem, un kopš 2020. gada tieši tajos apgabalos,

kuros prokuroru amatā ir Sorosa ielikteņi, noziedzības līmenis strauji pieaug. Turklāt tas attiecas ne tikai uz sīkākiem likumpārkāpumiem, bet arī slepkavībām, raksta “Washington Free Beacon”.

Jāatgādina, ka Sorosa elpa saistībā ar atbalstu prokuroriem bija jūtama arī Latvijā. Sorosa kritiķi par iejaukšanos Latvijas iekšpolitikā Aivaru Lembergu apsūdzošie prokurori Juris Juriss un Aivis Zalužinskis, atšķirībā no daudziem citiem prokuroriem, saņēma valsts augstākos apbalvojumus. Šo faktu varētu arī nepieminēt, ja vien apbalvojumu dalīšanā noteicošā loma nebūtu Valsts prezidenta ordeņu kapitula kanclerei, Valsts prezidenta padomnieku korpusa komandierei, ilggadējai “Sorosa fonds Latvija” valdes priekšsēdētājai un sorosisma integrētājai Latvijā Sarmītei Ēlertei.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā