Ņujorkā šoziem joprojām bez sniega

Krietni siltāks nekā citus gadus, turklāt līdz šim vēl ne kripatiņas sniega - ar šādu ziemu šogad nākas samierināties Ņujorkas iedzīvotājiem. Daļa par to priecājas, citi bēdājas, taču fakts paliek fakts - tik ilgi pirmo sniegu ņujorkiešiem nav nācies gaidīt vismaz kopš 1869. gada, kad pilsētā sāka veikt regulārus meteoroloģiskos novērojumus. 1973. gadā pirmais sniegs bija 29. janvārī, bet nu šis rekords ir pārspēts.
Ziemas prieki Ņujorkas iedzīvotājiem izpaliek sniega neesamības dēļ. ©AFP/Scanpix

Par snigšanu meteorologi Ņujorkā uzskata brīdi, kad Centrālparkā esošajā novērojumu stacijā tiek reģistrēta vismaz collas desmitdaļu (tātad, ap 0,25 centimetru) biezs sniegs, raksta AFP. Beidzamajos gadu desmitos ierasts, ka tas parasti notiek ap decembra vidu, taču jau pērn ņujorkiešiem pirmo sniegu nācās gaidīt līdz Ziemassvētku vakaram. Šoziem atsevišķās dienās pa kādai sniegpārslai redzēts, taču tās kusušas vēl gaisā esot, un meteorologi snigšanu nav fiksējuši. Pašreizējās prognozes liecina, ka sniega Ņujorkā nebūs vismaz līdz 4. februārim, vēsta Fox, norādot, ka šajā dienā kritīs vēl viens rekords - būs pagājušas vairāk nekā 332 dienas kopš Ņujorkā nav snidzis. Iepriekšējo reizi kas līdzīgs bija novērots 2020. gadā.

Meteorologi saistījuši sniega trūkumu Ņujorkā ar klimatisko fenomenu La Nina, kas jau trešo gadu pēc kārtas novērojams Klusajā okeānā. Tā ietekmē aukstās atmosfēras frontes atrodas krietni tālāk uz ziemeļrietumiem no Ņujorkas, nekā parasti tas ziemās ierasts. Rodoties šādai situācijai, Atlantijas okeānā tikpat kā neveidojas vētras, kuru rezultātā Ņujorkā bijis sniegots laiks, skaidro Weather.com. Jāatgādina, ka tikai pāris simtus jūdžu uz ziemeļrietumiem no Ņujorkas, pērnā gada decembrī plosījās ilgstošs sniegputenis, kas prasīja vismaz 40 cilvēku dzīvības. Piemēram, Bufalo, pavisam īsā laikā sasniga metru biezas kupenas.

Weather.com uzsver, ka šī ziema Ņujorkā ir arī viena no siltākajām vēsturē. Vien 1932. gadā vidējā gaisa temperatūra janvāra pirmajās 25 dienās bijusi augstāka, nekā šogad. Tradicionāli sniegotākais mēnesis Ņujorkā ir februāris, un ilgtermiņa prognozes liecina, ka spēcīgas snigšanas iespējamība šajā mēnesī krietni pieaugs. Ziema vēl ne tuvu nav galā, un nebūs pārsteigums, ka tie Ņujorkas iedzīvotāji, kuri pašlaik nožēlo sniega trūkumu, jau pēc pāris nedēļām sūdzēsies par tā pārbagātību, neizbrienamajām kupenām, neizbraucamajām ielām un vēlāk arī milzīgajām peļķēm, kas radīsies, sniega segai kūstot, raksta The New York Magazine.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā