Vai Ukrainai ir pamats cerēt uz amerikāņu F-16 iznīcinātājiem?

Tikai pagājušonedēļ Ukraina no Rietumu sabiedrotajiem beidzot saņēma skaidru solījumu par gaidāmajām tanku piegādēm un nekavējoties sākusi aizvien uzstājīgāk pieprasīt arī kaujas lidmašīnas – iznīcinātājus. Vācijas kanclers Olafs Šolcs strikti paziņojis, ka Berlīne iznīcinātājus Ukrainai nepiegādās, taču ASV jau tiek apsvērta varbūtība nodot Ukrainas rīcībā F-16 lidmašīnas un ļaut tās Kijivai piegādāt arī tām valstīm, kas šādus lidaparātus savulaik iegādājušās no amerikāņiem.
Ukraina labprāt saņemtu pāris desmitus amerikāņu F-16 iznīcinātāju ©PA Images/Scanpix

Šolcs intervijā “Tagesspiegel” licis saprast, ka Kijivas uzstājību uzskata pat zināmā mērā par nepieklājīgu. Galu galā Vācija pēc mēnešiem ilgām iekšpolitiskajām diskusijām un sarunām ar sabiedrotajiem piekāpusies jautājumā par “Leopard 2” tankiem, un jau faktiski tajā pašā brīdī Ukraina prasa vēl nopietnākus ieročus.

Taču vairāk nekā saprotama ir arī Ukrainas amatpersonu rīcība. Lai atvairītu Krievijas agresiju un atgūtu tās okupētās teritorijas, Ukrainai ir nepieciešami modernākie un jaudīgākie ieroči, un jo vairāk, jo labāk. To prezidents Volodimirs Zelenskis nekad nav slēpis, un iznīcinātāji jau kopš pagājušās vasaras bijuši tā bruņojuma sarakstā, kura piegāde Kijevai ir ļoti nozīmīga. Mainījies gan tas, ka tolaik Ukraina cerēja no NATO valstīm saņemt vēl bijušajā Padomju Savienībā ražotos lidaparātus, bet pašlaik mudina piegādāt F-16 vai tiem analogus ceturtās paaudzes iznīcinātājus.

Ukrainas ārlietu ministra vietnieks Andrijs Meļniks, mudinot Rietumu sabiedrotos uz "iznīcinātāju [piegādes] koalīcijas" izveidošanu, uzsvēris, ka tikpat labi kā F-16 Ukrainai noderētu arī “Eurofighter”, “Tornado”, “Rafale” vai “Gripen” lidaparāti, vēsta BBC. Līdzīgi izteicies Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks, uzsverot, ka moderni iznīcinātāji nepieciešami, lai no gaisa piesegtu bruņutehniku, ko pavasarī sāks piegādāt Ukrainai. Ļoti saprotama ir arī Ukrainas vēlme, lai lēmums par militāro lidaparātu piegādēm tiktu pieņemts pēc iespējas ātrāk, raksta “Reuters”. Ukrainas gaisa kara spēku pārstāvis Jurijs Ihnats skaidrojis, ka iemācīties pilotēt F-16 lidmašīnas labākie ukraiņu lidotāji varbūt spētu pāris nedēļu laikā. Taču pavisam cita lieta ir pilotēt tās kaujas apstākļos un efektīvi izmantot visu šo lidaparātu bruņojumu. Lai to iemācītos, nepieciešams vismaz pusgads, un tas nozīmē - ja lēmums tiek pieņemts pavisam drīz un ukraiņu lidotāji iespējami ātri sāk apmācības, izmantot F-16 (vai kādus citus modernus iznīcinātājus) kaujās pret agresoru būs iespējams ne agrāk kā vasaras beigās. Spānijas laikraksts “El Pais” rakstījis, ka Ukraina mudinājusi sabiedrotos tai piegādāt divas eskadriļas (tātad - kopā 24 lidmašīnas) iznīcinātāju, priekšroku dodot F-16. Ihnats sarunā ar Ukrainas medijiem gan uzsvēris, ka tik specifiskas detaļas pašlaik vēl nav apspriestas.

Taču viss liecina, ka Ukraina labprāt saņemtu tieši F-16 lidmašīnas, cita starpā tādēļ, ka šajā gadījumā potenciālais to piegādātāju skaits ir lielāks, jo šī tipa iznīcinātāji ir daudzu tā saukto veco NATO valstu bruņojumā. CNN norāda, ka īpašas Kijivas cerības saistītas ar Nīderlandi. Tās gaisa spēkos ir 24 šādas lidmašīnas, taču, saskaņā ar valsts militāro doktrīnu, nākamgad tās tiks aizstātas ar modernākajiem iznīcinātājiem F-35. 2021. gadā Nīderlande jau tika vaļā no duča F-16 iznīcinātājiem, kurus tagad ASV gaisa kara spēkos izmanto kā treniņlidmašīnas. Nīderlandes ārlietu ministrs Vopke Hūkstra jau izteicies, ka nesaskatītu problēmas, ja atlikušās F-16 nonāktu Ukrainas bruņojumā.

Taču izšķiroša šajā ziņā būs ASV valdības nostāja, uzsver “Politico.eu”. F-16 ražotājs ir amerikāņu koncerns “Lockheed Martin”, un, kā jau ar visu bruņojumu, citas valstis, kas iegādājušās to no ASV, nedrīkst lidmašīnas reeksportēt bez Vašingtonas piekrišanas. Baltā nama nacionālās drošības padomes vadītāja vietnieks Džons Fainers pagājušonedēļ intervijā MSNBC sacījis, ka jautājumu par iznīcinātāju piegādi ASV "ļoti rūpīgi" apspriedīs gan ar Kijivu, gan saviem sabiedrotajiem. Taču “Politico.eu”, atsaucoties uz avotiem Pentagonā, vēsta, ka ASV aizsardzības resora amatpersonas sliecas atbalstīt šādas piegādes. Vai šajā viedoklī ieklausīsies prezidenta Džo Baidena administrācija, tas jau cits jautājums, un maz ticams, ka lēmums tiks pieņemts tuvākajās nedēļās. CNN norāda - daudziem šķiet, ka Ukrainai velti cerēt uz iznīcinātāju piegādēm, taču līdzīgi savulaik bija gan ar smagās artilērijas sistēmām, gan tankiem. Karam ievelkoties, Rietumu militārā palīdzība Ukrainai lēnām, pakāpeniski, bet nenovēršami kļūst aizvien nopietnāka.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā