Neticami, bet ir valsts, kurā sīpoli dārgāki par gaļu

Pavisam negaidīti Filipīnās par luksusa preci kļuvuši visparastākie sīpoli. Galvaspilsētas Manilas lielveikalos to cena sasniegusi jau 800 peso jeb aptuveni 13,5 eiro par kilogramu, un sīpoli nu jau ir dārgāki par cūkgaļu vai vistas gaļu. Viena konkrēta iemesla straujajam cenu kāpumam nav, to izraisījis dažādu apstākļu kopums, taču kā norāda speciālisti - lielākā problēma ir Filipīnu lauksaimniecības sektora nesakārtotība un neefektivitāte, kuras dēļ ik pa laikam par deficītu kļūst te viens, te kāds cits produkts.
Filipīnās sīpoli pēkšņi kļuvuši par luksusa preci. ©AFP/Scanpix

Kopš pagājušā gada nogales sīpolu cena kāpusi vairāk nekā četras reizes, raksta AFP, norādot, ka tagad daudzi iedzīvotāji krietni apdomā, cik daudz un vai vispār pirkt sīpolus. Galu galā 13,5 eiro aptuveni atbilst dienas vidējai algai Filipīnās. Taču pavisam atteikties no sīpoliem filipīniešiem ir ļoti grūti, jo tos ierasts pievienot visdažādākajiem šīs valsts iedzīvotāju iecienītajiem ēdieniem. Uz cenu pieaugumu nācies reaģēt arī restorānu un sīkāku sabiedriskās ēdināšanas punktu saimniekiem. Maltīšu cenas viņi celt neriskē, taču godīgi brīdina klientus, ka ēdienam būs pievienots mazāk sīpolu, nekā ierasts, vai to nebūs vispār. "Pirms sākās šis vājprāts ar cenām, mēs ik dienu izlietojām kādus trīs līdz četrus kilogramus sīpolu, bet tagad cenšamies iztikt ar puskilogramu dienā," BBC stāstījusi kādas picērijas īpašniece.

Nonācis arī līdz kurioziem. Tos, kuri var atļauties pirkt daudz sīpolu, tagad Filipīnās uzskata par turīgiem cilvēkiem. Lai apliecinātu šo statusu, kādās kāzās līgavas pušķis bijis darināts nevis no ziediem, bet gan sīpoliem ar visiem lokiem, vēstījuši vietējie mediji. Bet pavisam nesen Manilas lidostā tika pieķerti vairāki lidsabiedrības Philippine Airlines apkalpes locekļi, kuri no Tuvajiem Austrumiem bija ceļasomās ieveduši vairāk nekā 40 kilogramus sīpolu ar mērķi tos izdevīgi pārdot kādā no Manilas tirgiem.

Iemesls priekam ir vienīgi sīpolu audzētājiem. AFP raksta par fermeri Luisu Andželesu, kurš savā saimniecībā steidz novākt ražu, lai gan sīpoli varētu izaugt vēl prāvāki. Gluži tāpat kā citi zemnieki, viņš bažījas, ka palaidīs garām brīdi, kad sīpolus var pārdot visizdevīgāk. Pašlaik uzpircēji, kuri paši ierodas Andželesa saimniecībā, ir gatavi maksāt 250 peso (4,23 eiro) par kilogramu, bet sīpolu audzētājs labi atceras pagājušo sezonu, kad cena bija tikai 30 peso (0,51 eiro) par kilogramu, un bažījas, ka jau drīz sīpolu cena strauji kritīsies.

Priekšnosacījumi tam ir, jo prezidents Ferdinands Markoss jaunākais, kurš beidzamajos mēnešos uzņēmies lauksaimniecības nozares vadīšanu, pēc ilgas un neizprotamas vilcināšanos beidzot devis zaļo gaismu 21 000 tonnu sīpolu importēšanai.

Bet kādēļ tad pēkšņi tik strauji kāpusi sīpolu cena? "Katrs filipīnietis vidēji gadā apēd 2,34 kilogramus sīpolu, un teorētiski valstī tiek izaudzēts pietiekami daudz, lai šo pieprasījumu apmierinātu, liecina oficiālie dati," raksta BBC. Taču Filipīnās ir tā pati nelaime, kas savulaik Padomju Savienībā - raža gan tiek izaudzēta, taču nereti uzglabāta tam absolūti nepiemērotos apstākļos. Lai gan Filipīnās ir tropiskais klimats, vairāk par vienu sīpolu ražu gadā nav iespējams iegūt ilgā lietavu perioda dēļ, tādēļ ir ļoti svarīgi novāktos sīpolus pareizi uzglabāt, kas ne vienmēr izdodas. Šajā sezonā raža ir mazāka gan pagājušajā rudenī uznākušo divu spēcīgo vētru un to nestā lielā nokrišņu daudzuma dēļ, gan tāpēc, ka strauji pieaugušas cenas minerālmēslojumam un ne visi zemnieki varējuši atļauties to iegādāties.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā