Ziemas prieku cienītājiem Alpos jābūt piesardzīgiem - lavīnas prasa upurus

Spēcīga snigšana un stiprs vējš veicinājuši lavīnu rašanos Austrijas, Itālijas un Šveices Alpos. Pagājušās nedēļas nogalē dažādos kūrortos lavīnas prasījušas vismaz desmit ziemas prieku cienītāju dzīvības, un glābšanas dienesti nebeidz atkārtot - cilvēkiem jābūt uzmanīgiem un nevajag izaicināt likteni, braucot pa nogāzēm, kas atrodas ārpus oficiāli ierīkotajām trasēm.
Pēc lavīnām Austrijā zem sniega palikušas arī automašīnas.  ©DPA/Scanpix

Ziemas sākumā daudzos Alpu kūrortos bija novērojams sniega trūkums, taču pagājušās nedēļas nogalē reģionā, kur robežojas Austrija, Itālija un Šveice, uzsnigusi diezgan bieza - vietām krietni vairāk par metru - sniega sega. Taču šis sniegs ir nestabils, un, pieņemoties spēkā vējam, lavīnu iespējamība kļūst aizvien lielāka, vēsta Austrijas ziņu aģentūra APA. Sestdien tikai Tirolē vien fiksētas 30 lavīnas, taču to kopējais skaits noteikti ir daudz lielāks, jo nav šaubu, ka daudzas notikušas vietās, kur cilvēku tobrīd nav bijis. Austrijas varasiestādes izsludinājušas ceturtās pakāpes (otra augstākā līmeņa brīdinājumu) par lavīnu bīstamību un mudinājusi cilvēkus būt piesardzīgiem.

Pašlaik Austrijas skolās ir brīvlaiks, kas nozīmē, ka uz kalnu kūrortiem dodas daudz ģimeņu ar bērniem, un prakse liecina, ka lavīnas nereti izraisa pārgalvīgi pusaudži un gados jauni cilvēki, kuri vēlas sevi apliecināt, pa kalna nogāzi nobraucot vietās, kur trase nav ierīkota. Februāra pirmā puse ir arī laiks, kad Alpos mēdz ierasties liels skaits kalnu slēpošanas cienītāju no citām pasaules valstīm. Starp nedēļas nogalē lavīnās bojā gājušajiem ir arī Vācijas, Ķīnas un Jaunzēlandes pilsoņi, vēsta BBC. Austrijas mediji vēsta, ka dzīvības lavīnās zaudējuši gan kalnu slēpotāji, gan cilvēki, kuri pārgājienos devušies ar distanču slēpēm, gan pat kāda kalnu slēpošanas kūrorta darbinieks, kurš ar traktoru līdzinājis slēpošanas trasi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā