Brazīlijā meklē desmitiem nogruvumos pazudušos

Spēcīgo lietavu izraisītajos zemes nogruvumos Brazīlijas Sanpaulu štatā bojā gājuši vismaz 46 cilvēki, bet vairāki desmiti ir pazuduši bez vēsts. Glābēju darbu apgrūtina gan lietus turpināšanās, gan tas, ka vairāku lielu nogruvumu dēļ ir pilnībā vai daļēja bloķēta satiksme pa vairākām nozīmīgām šosejām. Štatā ir izsludināta ārkārtas situācija, un vairākās Atlantijas okeāna piekrastes pilsētās nācies atcelt iecerētās karnevāla svinības.
Zemes nogruvumos Brazīlijā sagrauts vairāk nekā 750 ēku.  ©Reuters/Scanpix

Visspēcīgāk dabas katastrofā cietusi Sansebastjanas pilsēta. BBC vēsta, ka šajā apdzīvotajā vietā, kas atrodas Atlantijas okeāna piekrastē aptuveni 200 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Sanpaulu svētdien 24 stundu laikā reģistrēti 680 milimetri nokrišņu - šim reģionam tā ir aptuveni divu mēnešu norma. Meteoroloģiskā dienesta Inmet speciālists Marselo Seluči sacījis, ka nekad iepriekš tik spēcīgs un intensīvs lietus šajā reģionā nav reģistrēts, turklāt prognozes liecina, ka nokrišņi - tiesa, ievērojami vājāki - turpināsies visu šo nedēļu.

Zemes nogruvumos savus mājokļus zaudējuši vairāk nekā 750 cilvēki. Šīs ēkas lielākoties bija būvētas diezgan stāvās kalnu nogāzēs vai to piekājēs, un Brazīlijas prezidents Luiss Inasio Lula da Silva, kurš apmeklējis dabas katastrofas skarto reģionu, uzsvēris, ka šāda celtniecība ir ne tikai nelikumīga, bet arī bezatbildīga. "Šai praksei beidzot ir jāpieliek punkts. Es patiešām nespēju saprast, kādēļ cilvēki riskē ar savām dzīvībām, būvējot mājokļus vietās, kas tiem absolūti nav piemēroti. Visi taču zina, ka laiku pa laikam Brazīliju piemeklē spēcīgas lietusgāzes, kurām seko zemes nogruvumi," viņš sacījis.

Sanpaulu štata gubernators Tarsisio de Freitass sarunā ar AFP atzinis, ka upuru skaits noteikti pieaugs. Par bez vēsts pazudušiem pašlaik tiek uzskatīti 38 cilvēki, taču līdz dažām apkaimēm, kur nogruvumos sagrautas ēkas, glābēji vēl nav tikuši. Slimnīcās ir arī desmitiem cilvēku, kuri guvuši traumas, un daļa no viņiem ir smagā stāvoklī. Glābšanas darbos pašlaik iesaistīti aptuveni 1000 glābēju, daudzviet viņiem palīdz arī brīvprātīgie, kuri cenšas no dubļiem atrakt savas, tuvinieku un kaimiņu mājas. Otrdienas vakarā netālu no Sansebastjanas savu lauka hospitāli sāka izvērst Brazīlijas jūras kara flotes karavīri. Šī slimnīca varēs sniegt palīdzību aptuveni 300 cietušajiem. Sansebastjanā jau nogādāts aptuveni 7,5 tonnas pārtikas, dzeramā ūdens un medikamentu, kuru lielākā daļa jau izdalīta cietušajiem. Pašlaik lielākā daļa palīdzības gan jāved ar helikopteriem, tāpēc, ka joprojām nav izdevies atjaunot satiksmi pa šosejām, kas Riodežaneiro štatu savieno ar ostas pilsētu Santušu un Bortigu ar Sanpaulu.

AP ziņo, ka no Sansebastjanas un citām piekrastes pilsētām tiek evakuēti tūristi, kuri bija ieradušies izbaudīt karnevāla gaisotni. Turīgie brazīlieši mēdz apmeklēt karnevālus nevis Riodežaneiro vai Sanpaulu, bet gan mazākajās pilsētās, kur nav tik liela drūzma un nodrošināta zināma ekskluzivitāte. Taču tagad, kad svinības atceltas, viņiem jāmeklē kāds transporta līdzeklis - kuteris vai helikopters - lai tiktu prom no dabas katastrofas skartā apvidus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā