Japāņiem ļauj nevalkāt maskas, taču vairums nesteidz tās noņemt

No šodienas Japānas iedzīvotājiem vairs netiek rekomendēta medicīnisko masku valkāšana sabiedriskās vietās, atskaitot medicīnas iestādes, pansionātus, kā arī pārpildītu sabiedrisko transportu. Tomēr viss liecina, ka japāņi nesteigsies atteikties no masku valkāšanas pat atrodoties svaigā gaisā. "AP" un "AFP", kuru korespondenti Tokijā šodien pabijuši gan uz ielām, gan metro, gan autobusos, vēsta, ka nekas nav mainījies - pārliecinošs vairākums ļaužu joprojām ir maskās, tās valkā arī apkalpojošais personāls veikalos un citās iestādēs.
Pirmdienas rītā Tokijā nekas neliecināja, ka Japānas valdības rekomendācija valkāt sejas maskas vairs nav spēkā. ©AP/Scanpix

"Ar šodienu masku valkāšana vai nevalkāšana ir katra individuāla izvēle. Mēs nevienu nespiežam nedz tās uzvilkt, nedz noņemt," Japānas premjera Fumio Kišidas sacīto citē "AP", piebilstot, ka valdības vadītājs savā birojā atradās bez maskas, bet tajā pašā laikā notiekošajā parlamenta komisijas sēdē, ko translēja televīzija, liels skaits deputātu bija maskās. "AFP" uzsver, ka kopš "Covid-19" pandēmijas sākuma pirms trim gadiem medicīnisko masku valkāšanu valdība nevienu brīdi nav noteikusi kā obligātu, bet tikai rekomendējusi to. Taču japāņi ir gana disciplinēti, un šo rekomendāciju uztvēruši kā rīkojumu, kuram bez ierunām jāpaklausa. Turklāt, atšķirībā no daudzu citu pasaules valstu iedzīvotājiem, arī pirms "Covid-19" pandēmijas daudzi japāņi gan ārpus telpām, gan iekštelpās mēdza valkāt šādas maskas - gan gripas uzliesmojumu laikā, gan pavasaros, kad gaisā ir daudz alerģiju un siena drudzi izraisošo ziedputekšņu, gan brīžos, kad lielpilsētās veidojās iespaidīgs smogs.

Epidemiologi norāda, ka šāda disciplinētība bija viens no aspektiem, kas ļāva Japānai pandēmiju pārvarēt ar krietni mazākiem zaudējumiem nekā tas bija citur. Valstī ar vairāk nekā 125 miljoniem iedzīvotāju, "Covid-19" līdz šim prasījis 73 199 cilvēku dzīvības. Taču jāuzsver, nozīmīgi bija arī citi faktori - Japānā ir augsta līmeņa medicīniskā aprūpe, sākoties pandēmijai valsts nekavējoties slēdza robežas un, neraugoties uz sākotnējo kavēšanos, kas bija saistīta ar birokrātiskiem šķēršļiem, japāņi aktīvi vakcinējās. Pašlaik trīs vakcīnas devas saņēmuši jau vairāk nekā 80% iedzīvotāju, un "Covid-19" izplatība tik būtiski pierimusi, ka maijā valdība plāno šo slimību ierindot tajā pašā sezonālo slimību sarakstā, kur atrodas gripa, raksta "AFP".

Bet, atgriežoties pie maskām - februārī notikušajā televīzijas kompānijas "NHK" aptaujā gandrīz puse Japānas iedzīvotāju atzinuši, ka vismaz laiku pa laikam turpinās tās izmantot. Tas nav pārsteidzoši. Rekomendācija valkāt maskas ārpus telpām Japānā tika atsaukta vēl pagājušā gada rudenī, taču vairums cilvēku uz ielām joprojām ir maskās. Psiholoģijas profesors Hadzime Jamaguči sarunā ar "AFP" skaidrojis: "Japāņiem ir ļoti būtiski tas, ko par viņiem domā citi. Ļaudis bažījas, ka tiks nosodīti, ja pirmie atteiksies no maskām, tādēļ visi vēro, kā rīkojas pārējie, un atteikšanās no maskām būs ļoti pakāpeniska". Lai gan no restorānu un lielveikalu durvīm pazudušas uzlīmes, kas aicināja klientus izmantot maskas, šo iestāžu darbinieki joprojām ir maskās - tāds bijis lielākās daļas darba devēju lēmums.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā