Policija cenšas arestēt Pakistānas ekspremjeru Hanu, politiķa atbalstītāji to negrib pieļaut

Pakistānas pilsētā Lahorā jau otro dienu turpinās sadursmes pie bijušā premjerministra Imrana Hana rezidences. Policijai ir pavēle viņu arestēt un piespiedu kārtā nogādāt galvaspilsētas Islāmabadas tiesā, savukārt opozīcijas partijas "Pakistan Tehreek-e-Insaf" līderis Hans paziņojis, ka līdz sestdienai ir spēkā viņam noteiktā atbrīvošana pret drošības naudu, bet nedēļas nogalē viņš labprātīgi ieradīsies tiesā. Sadursmēs starp policiju un Hana atbalstītājiem jau ievainoti desmitiem cilvēku.
Bijušā Pakistānas premjera Imrana Hana piekritēji neļauj policijai viņu arestēt un vest uz tiesu.  ©Reuters/Scanpix

70 gadus vecais Hans savulaik bija pasaules līmeņa kriketa zvaigzne (Pakistānā šis sporta veids ir ļoti populārs), bet pēc karjeras beigām pievērsās politikai, atgādina "BBC". Viņa partija "Pakistan Tehreek-e-Insaf" uzskatāma par islāmisku un antiamerikāniski noskaņotu. Pirmos nozīmīgos panākumus tā guva 2013. gada parlamenta vēlēšanās, bet pēc 2018. gada vēlēšanām, pateicoties populistiskajiem solījumiem, kļuva par vadošo politisko spēku Pakistānā, bet Hans tika kārotajā valdības vadītāja amatā.

Taču pagājušā gada aprīli parlamenta deputātu vairākums izteica viņam neuzticību (tas bija pirmais šāds gadījums Pakistānas politiskajā vēsturē), un, neguvis cerēto armijas atbalstu Hans bija spiests pāriet opozīcijā, turklāt nesamierināmā opozīcijā raksta "AP". Nu jau gandrīz gadu turpinās viņa cīņa ar pašreizējo valdības vadītāju Šehbazu Šarifu. "Pakistan Tehreek-e-Insaf" rīko regulārus mītiņus un demonstrācijas, pieprasot premjeram izsludināt ārkārtas vēlēšanas - kārtējās ir ieplānotas tikai šā gada nogalē. Tāpat Hans un viņa piekritēji apsūdz valdības pārstāvjus korupcijā un nacionālo interešu nodevībā. Taču arī varasiestādes parādā nav palikušas. Pret opozīcijas līderi ierosinātas vairākas krimināllietas, kas atrodas dažādās virzības stadijās. Hanu pat centās apsūdzēt terorisma atbalstīšanā, tāpat viņam inkriminē kukuļņemšanu, kā arī budžeta naudas šķērdēšanu un piesavināšanos. Viena no apsūdzībām - Hans piesavinājies un pēc tam pārdevis dāvanas, kuras no ārvalstu amatpersonām saņēmis esot premjera statusā. Saskaņā ar likumu šādas dāvanas ir valsts īpašums.

Bijušais premjers uzsvēris, ka visas viņam izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas, vēsta "BBC". Vakar viņš kārtējo reizi paziņojis, ka Šarifa un valdošo partiju mērķis ir izslēgt "Pakistan Tehreek-e-Insaf" no politiskā procesa un priekšvēlēšanu cīņas. "Taču neatkarīgi no tā, vai es būšu cietumā vai nē, viņi nespēs novērst manas partijas uzvaru," viņš paziņojis, piebilstot, ka psiholoģiski esot gatavs arestam un pieļauj, ka politiskie pretinieki pat mēģinās viņu nogalināt. Pagājušā gada novembrī mītiņa laikā Pendžabā uz Hanu šāva, ievainojot viņu kājā, un bijušais premjers ir pārliecināts, ka šo atentātu sarīkojuši ar pašreizējo valdību saistīti ļaudis.

Hanam ir gana daudz piekritēju jo sevišķi Lahorā, tādēļ viņus nav bijis grūti mobilizēt opozīcijas līdera aizstāvībai. Vakar viņa savrupmāju bija ielenkuši tūkstošiem cilvēku, neļaujot policistiem tajā iekļūt. Ik pa laikam Hana atbalstītāji apmētājuši policistus ar akmeņiem un citiem priekšmetiem, tie, savukārt, lietojuši asaru gāzi un ūdens lielgabalus. Vakarrīt amatpersonas paziņoja, ka sadursmēs ievainoti vairāk nekā 10 policistu un vismaz 35 bijušā premjera atbalstītāji, un ir grūti prognozēt, kad un ar ko šis konflikts beigsies.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā