Lietuvā grib vērsties pret uguņošanu

Lietuvā jau drīz varētu pieņemt likumu, kas būtiski ierobežotu pirotehnikas izmantošanu. Parlamentā iesniegtais likumprojekts paredz, ka valstī varētu aizliegt izmantot F4 kategorijas uguņošanas ierīces, kuras pašlaik atļauts izmantot tikai valsts svētku dienās. Tāpat parlamentārieši lems, vai atļaut pārdot F2 kategorijas uguņošanas ierīces personām, kas ir vismaz 18 gadus vecas – līdz šim noteiktais cenzs ir 16 gadu.
Lietuvā apsver iespēju aizliegt svētku salūtus ©AP/Scanpix

Attiecīgu likumprojektu Lietuvas parlamentā jeb Seimā iesniedzis sociāldemokrātus pārstāvošais deputāts Lins Jonausks, vēsta "Respublika.lv". Viņš rosinājis veikt grozījumus Civilās pirotehnikas aprites kontroles likumā, uzsverot, ka salūti un uguņošana atstāj negatīvu ietekmi uz vidi, dzīvnieku un cilvēku veselību, turklāt arī sabiedrība nav īsti apmierināta ar to, ka par budžeta, tātad nodokļu maksātāju, naudu tiek rīkoti šādi pasākumi.

"F4 grupas salūtam ir vislielākā negatīvā ietekme uz vidi un cilvēku veselību. Saistībā ar lielo uguņošanu svētku vai citu pasākumu laikā gaisa kvalitātes izpētes stacijas pilsētās fiksē līdz pat 10 reizēm paaugstinātu cieto daļiņu, sēra dioksīda, slāpekļa oksīdu un oglekļa monoksīda koncentrāciju. No gaisa un vides piesārņojuma cieš ne tikai cilvēki, bet arī mājdzīvnieki un savvaļas dzīvnieki. Daudzas Eiropas pilsētas un pat valstis atsakās no šīs kategorijas uguņošanas,” uzsvēris Jonausks.

Taču uguņošana, privātu svētku svinēšana netiks aizliegta pat tad, ja Lietuvas parlaments šo likumu apstiprinās. "F3 uguņošana, ko cilvēki iegādājas savām personīgajām svinībām, arī turpmāk būs atļauta. Cilvēki kļūst apzinīgāki, nevēlas tērēt naudu, burtiski laižot to gaisā," apgalvo Jonausks.

Ja tiks pieņemti Seima deputāta Jonauska piedāvātie likuma grozījumi, personas, kas jaunākas par 18 gadiem, vairs nevarēs iegādāties un lietot F2 kategorijas pirotehniku. "Tā saucamās “bombočkas” Lietuvā var iegādāties bērni no 16 gadu vecuma, savukārt Beļģijā, Vācijā, Dānijā, Īrijā, Francijā tās var iegādāties un lietot tikai no 18 gadu vecuma. Pie mums nereti gadās, ka šādu pirotehniku izmanto ļaunprātīgi - bērni un pusaudži to spridzina pagalmos, ielās, skolu teritorijā," skaidro Jonausks.

Pirmajās debatēs par šo jautājumu deputāts Mindaugs Puidoks runājis par to, vai būtu jāaizliedz mazāku kategoriju pirotehnisko izstrādājumu izmantošana. "Tieši to masveida lietošana ir ievērojami bīstamāka videi, arī nelaimes gadījumi visbiežāk notiek, kad cilvēki izmanto ne to pirotehniku, kas paredzēta lielajiem pasākumiem. Galu galā F4 kategorijas pirotehniku reāli izmanto tikai licencēti uzņēmumi, kas nodrošina cilvēku drošību, tā tiek likta lietā, kad ir plaši pilsētas svētki un līdzīgi pasākumi," viņš teica.

Viņam piekritusi Seima deputāte Edīte Rudeliene, uzsverot, ka ar F4 kategorijas uguņošanu nodarbojas licencētas firmas, kas dara to profesionāli, turklāt F4 tiek izmantots arī filmu industrijā un dažādu koncertu laikā. Līdzīgu viedokli paudis deputāts Kēstutis Vilkausks: "Mūsu uzņēmumi ir licencēti, viņi to tiešām dara ļoti droši un kārtīgi, un ar šiem uzņēmumiem tik lielu incidentu nav bijis."

Jonauska ierosinājumu atbalstījis viņa partijas biedrs Antans Vinkus. "Cienījamie Seima deputāti, kad Jaungada naktī no uguņošanas pārbagātības redzu debesis mirdzam visdažādākajās krāsās, man ir trīs dažādas emocijas: pirmkārt, kā mūsu Lietuvā, kur ir tik daudz laba, mēs dzirdam tik daudz vaidu par trūkumu un sliktu dzīvi, un mēs tik daudz naudas tērējam šādam izrādēm? Otrkārt, cik ievainojumu, apdegumu un citu upuru mēs atkal skaitīsim pēc Vecgada vakara? Treškārt, kādu kaitējumu mēs katru gadu nodarām videi, dzīvniekiem un cilvēku veselībai kaitīgo vielu, trokšņa un citu seku dēļ?" viņš sacījis. Cits deputāts Viktors Pranckietis uzskata, ka katrai pašvaldībai ir jāizlemj, kur, kad un cik daudz drīkst rīkot uguņošanas. Bet deputāte Ieva Kačinskaite-Urboniene interesējās par F4 kategorijas uguņošanas aizlieguma ekonomisko efektu - cik uzņēmumu būs jāslēdz, cik darbinieku zaudēs darbu? "Ja runājam par ekonomisko efektu, tad būtu jāskatās, cik naudas pašvaldības šodien tērē tieši šai pirotehnikai. Man šķiet, ka to naudu noteikti varēs izmantot daudz jēdzīgāk nekā šodien, kad mēs to vienkārši tērējam, šaujot gaisā,” atbildēja Jonausks.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā