Pieaugot imigrācijai, Kanādas iedzīvotāju skaits gadā palielinājies par vairāk nekā miljonu

Pagājušajā gadā Kanādas iedzīvotāju skaits pieaudzis par vairāk nekā miljonu, un tas ir lielākais šāda veida kāpums kopš 1957. gada. Valsts statistikas pārvalde informējusi, ka pieaugums lielākoties ir saistīts ar imigrantu ierašanos - aptuveni pusei no viņiem jau ir pastāvīgās dzīvošanas atļaujas Kanādā, bet otrai pusei ir pagaidu uzturēšanās atļaujas un tiesības strādāt vai studēt.
Kanādas premjers Džastins Trudo ir pārliecināts, ka valstij nepieciešams imigrantu pieplūdums.  ©AP/Scanpix

2002. gada janvārī Kanādā bija 38 516 138 iedzīvotāji, bet šā gada 1. janvārī viņu skaits pieaudzis līdz 39 566 248 cilvēkiem, raksta "Reuters", atsaucoties uz Kanādas statistikas pārvaldi. Gada laikā iedzīvotāju skaits pieaudzis par 2,7%, un šādai tendencei turpinoties, 26 gadu laikā valstī dzīvojošo skaits varētu dubultoties. Amatpersonas gan norādījušas, ka tās ir vien teorētiskas aplēses un tik tālu valdības ambīcijas nesniedzas. Taču "BBC" atgādina, ka premjerministra Džastina Trudo liberālais kabinets apņēmies nodrošināt, lai līdz 2025. gadam Kanādā ik gadu izrastos vismaz pusmiljons imigrantu.

Vajadzība pēc viņiem saistīta gan ar demogrāfisko situāciju, gan notiekošo darba tirgū. Sabiedrība Kanādā diezgan strauji noveco -- aptuveni septītā daļa iedzīvotāju ir vecumā no 55 līdz 64 gadiem, ir nepieciešami cilvēki, kas darba tirgū ieņems viņu vietas. Bezdarba līmenis Kanādā ir viens no vēsturiski zemākajiem, tikai 5%, tādēļ vairumam iebraucēju nav problēmu atrast darbu. Pagājušajā gadā visvairāk ieceļotāju bija no nestabilās Afganistānas un kara pārņemtās Ukrainas, taču Kanāda paziņojusi, ka tā durvis būs atvērtas arī Sīrijas un Turcijas iedzīvotājiem, kuru mājokļus nopostījusi 6. februārī notikusī zemestrīce.

"AFP" atgādina, ka kanādieši pret ieceļotājiem tradicionāli izturējušies ar simpātijām, un, piemēram Vankūvera ir viena no daudznacionālākajām pilsētām ne tikai Ziemeļamerikā, bet arī visā pasaulē. Taču ļoti straujā imigrantu ierašanās, rada bažas, ka atsevišķos, ieceļotāju vidū populārākajos reģionos, jau drīz vien varētu sākt rasties problēmas ar mājokļu, transporta un citas infrastruktūras pieejamību. Valdība gan šos riskus labi apzinās un apgalvo, ka pie problēmu risināšanas jau tiekot strādāts.

No vairāk nekā miljona ieceļotāju, kuri pērn ieradās Kanādā, gandrīz 437 000 jau ir imigrantu statuss, bet vairāk nekā 600 000 ieradušies ar darba vai studiju vīzām, turklāt valdība rēķinās ar to, ka liela daļa no viņiem vēlēsies palikt Kanādā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā