Tallinas ielās čakli rosās īsti gudrie roboti

Latvijas IT jaunrades darba augļi tiešā veidā nav redzami, bet Igaunijas IT darba rezultāts sastopams pat uz pilsētas trotuāriem. Jau kopš 2016. gada Tallinas ielās rosās igauņu radītie roboti – pastnieki. Sešos gados tie paguvuši iemantot rūpīga darba veicēja slavu un iekarot pilsētas iedzīvotāju mīlestību.
©Neatkarīgā

Vēl pirms 10 gadiem šķita utopija, ka ielās vai gaisā mūs pavadīs roboti, mākslīgais intelekts, kas spēs atdarināt cilvēka fizisko un intelektuālo uzvedību. Tomēr cilvēka spēju apvienošana ar datoru iespējām ir radījusi virkni izgudrojumu, kas var būt par sākuma punktu jebkam, no cilvēka intelekta un emocijām līdz ģenētiskām pārmaiņām un evolūcijai. Droni jau ir kļuvuši neatņemama militārā un valsts aizsardzības sastāvdaļa, tāpat tos izmanto koncertu vai mītiņu filmēšanai vai mazo mīluļu pieskatīšanai. No 2016. gada Tallinas ielās pārvietojas mazie, baltie robotiņi - kurjeri. Tie pārvadā dažādus sūtījumus no viena pilsētas punkta līdz otram trīs kilometru rādiusā. Roboti pārvadā pusdienas, dokumentus un citas kurjeru rīcībā ikdienā nodotās ierastās lietas. Elektroniskie roboti pārvietojas ar ātrumu līdz sešiem kilometriem stundā. Pašu robotu svars ir 25 kilogrami, un tie var pārvadāt kravu līdz deviņiem kilogramiem. Šādi roboti rosās vēl 11 pasaules valstu pilsētu ielās, tostarp ASV un Lielbritānijā.

Privāts arhīvs

Šos robotus izstrādāja Igaunijas uzņēmums “Starship Technologies”. To dibināja divi SKYPE līdzdibinātāji Ahti Heinla un Januss Frīss. “Igaunijā ir ļoti daudz investoru, kas sniedz pirmos ieguldījumus jaunuzņēmuma startam. Jaunas un perspektīvas idejas realizēt finansiāli palīdz arī Eiropas Savienības fondi. Gandrīz katru dienu var dzirdēt, kā tiek realizētas jaunas idejas,” žurnālistiem atklāj “Starship Technologies” pārstāvji. Viņi savu ieceri realizēja, izmantojot visas - gan Igaunijas valsts, gan investoru, gan ES fondu - sniegtās iespējas.

Igauņu radītie mazie, baltie roboti ir neticami inteliģenti, aprīkoti ar sensoru komplektu un 12 kamerām. Tāpēc tie spēj pārvadāt cilvēku sūtījumus, pārvietojoties pa gājēju celiņiem, apstājoties pie pārbrauktuvēm, spēj pazīt un pārvarēt visdažādākos šķēršļus un sasniegt piegādes mērķi. Tajā ir atsevišķs aizslēgts nodalījums, kurā ieliek pārvadājamo preci. Robotu vada teleoperators, kurš norāda, kā robotam pārvietoties. Piemēram, operators dod signālu, kad ir droši šķērsot braucamo ceļu. Cilvēks, kurš izmanto robota kurjera pakalpojumus, nosaka piegādes laiku. Viņš saņem paziņojumu, kad mazais, baltais kurjers ir ieradies pēc nosūtāmajām lietām. Robotam ir sensors, GPS sistēma, mikrofons un skaļruņi. Teleoperators, kurš vada robotus, vizuāli redz, kas notiek ar mazo izpalīgu, vai tas nav novirzījies no kursa, vai nav iestrēdzis kādā sniega kupenā. Robots ir pietiekami veikls, lai varētu gan uzbraukt, gan nobraukt no ietves un šķērsot, piemēram, tramvaja sliedes. Pagaidām vienīgais, ko tas neprot, ir uzkāpt pa kāpnēm. Robotiem spēku dod energoefektīvi videi draudzīgi akumulatori. Lai tiem pietiktu spēka darboties visu dienu, tiem nepieciešama diennakts uzlāde. Vēl jāpiebilst, ka robota rīcību uzraugošais prāts ir mākslīgais intelekts, kuru vada datorprogramma.

Ir bijuši kuriozi, kad kāds ir vēlējies tos apgāzt, pacelt, pat “uzbrukt”. Robots no uzbrucējiem ir pasargāts. Tiklīdz sensori sajūt briesmas, atskan skaļš trauksmes signāls, kas darbojas kā preventīvs līdzeklis. Turklāt visu uzmana cilvēki vadības centrā, kuri seko līdzi katra robota misijai.

Vēlaties nosūtīt vai saņemt sūtījumu ar “Starship” jeb mazo, balto robotu? Lūdzu! Viss ģeniālais ir vienkāršs. Sākumā lejupielādējiet “Starship” pārtikas piegādes lietotni savam mobilajam tālrunim. Pārliecinieties, kur vistuvāk jūsu atrašanās vietai rosās kāds no robotiem. Ievadiet savu atrašanās vietu un veiciet pasūtījumu. Sagaidiet robotu un ievietojiet tajā nosūtāmo lietu vai arī sagaidiet to ar pasūtījumu. Lai dzīve kļūtu krāšņāka, ievadiet kādu dziesmu vai melodiju, ar kuru robots ierodamies jūs sagaidīs. Dziesmu vai melodiju var izvēlēties lietotnē, kur piedāvājumā ir neliela dziesmu izlase. Veicot pasūtījumu, varat pievienot kādu no šīm dziesmām savam grozam bez maksas kategorijā “robotu mūzika”. Izmaksas par pakalpojumu tiek aprēķinātas pēc tam, kad klients ievada visu prasīto informāciju. Ja cena pārsniedz iespējas, sadarbību ar mazo robotu ir iespējams atcelt.

Tallinas iedzīvotāji ir iemīļojuši savus mazos palīgus. Tiem šobrīd nav līdzvērtīgu konkurentu. Šāda veida kurjeri ir vienīgie Tallinas ielās. Tie bieži garāmgājēju sejās liek atplaukt smaidam. Automašīnas tos respektē, dodot tiem priekšroku ceļu satiksmē. Sociālajos tīklos redzamas bildes, kurās cilvēki fotografējas ar robotiem. Pirms diviem gadiem sociālajos tīklos un plašsaziņas līdzekļos tika rīkota glābšanas akcija sniegā iestrēgušam robotam. Ja vien rodas vēlēšanās iepazīties tuvāk ar gudrajiem roboties, atliek vien noskenēt QR kodu, kas atrodas uz robota baltās virsmas, un pretim saņemt lakoniski atbildi: “Hello Human! My name is 6E355.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā