Katalonijā lietu cenšas izlūgties no Dieva

Ieilgušais sausums novedis izmisumā daudzu Spānijas reģionu lauksaimniekus, bet katastrofālākā situācija pašlaik ir Katalonijā, kur jau ieviesti stingri ūdens taupīšanas pasākumi. Nespējot sagaidīt cerīgas ziņas no meteorologiem, pie pēdējā glābšanas salmiņa ķērušies nelielā Espunjulas ciemata iedzīvotāji, kuri no vietējās baznīciņas iznesuši Dievmātes statuju, sarīkojot brīvdabas misi un gājienu pa ciematu, lai izlūgtos lietu.
Espanjulas ciemata iedzīvotāji devušies krusta gājienā, lai izlūgtos lietu, jo, ja tā nebūs, bojā var aiziet visa raža.  ©AP/Scanpix

"Tā nav nekāda maģija, bet gan ticības demonstrēšana," sarunā ar "AP" sacījis vietējais bīskaps Fransesks Konesa. Iepriekšējo reizi Dievmātes statuja, kas tikusi novietota uz koka nestuvēm, kurās ieklāti salapojoši koku zari, iznesta no baznīcas pēc ieilguša sausuma perioda 2008. gadā, un patiešām - jau pēc pāris dienām nolijis ilgi gaidītais spēcīgais lietus. Gājienā un misē piedalījušies gandrīz visi 260 kalnos esošā ciematiņa iedzīvotāji. Lauksaimniecība un agrotūrisms ir viņu galvenais ienākumu avots. Raugoties uz saviem laukiem un olīvu birzīm zemnieki neslēpj izmisumu. "Vēl divas nedēļas bez lietus, un par ražu varēsim aizmirst. Nezinu, ko mēs pēc tam iesāksim," ar nolemtības sajūtu balsī saka Hoseps Altariva.

Spānijas meteoroloģiskais dienests "AEMET" norādījis, ka visā valsts teritorijā novērojams ilgstošs sausuma periods. Beidzamo trīs gadu laikā nokrišņu daudzums allaž bijis mazāks par normu, turklāt vasarās valdījusi liela svelme. Katalonija ir šī sausuma vissmagāk skartais reģions. Provinces ūdenskrātuvēs ūdens līmenis krities līdz vidēji 27% no to piepildījuma pirms četriem gadiem. Reģiona varasiestāžu prioritāte ir iedzīvotājiem nodrošināt dzeramo ūdeni, un stingri aizliegts to izmantot mauriņu laistīšanai, automašīnu mazgāšanai vai peldbaseinu piepildīšanai. Ekonomēt ūdeni nākas arī ražotājiem un lauksaimniekiem. Pašreizējās "AEMET" prognozes tuvākajā laikā spēcīgas lietavas nesola, lai gan pastāv liela iespējamība, ka aprīlī Spāniju beidzot sasniegs ar mitrumu bagātas gaisa masas, raksta "Reuters". Taču šādos gadījumos ir ļoti liela varbūtība, ka atsevišķās vietās gaidāmas ļoti spēcīgas lietusgāzes, kas pat var izraisīt lokālus plūdus un zemes nogruvumus, bet turpat netālu nenolīs ne piles.

Spānijas olīvu audzētāji jau paziņojuši, ka šā gada raža būs krietni mazāka par ierasto, kas nozīmē, ka valsts varēs eksportēt mazāk olīveļļas, un tās cena pieaugs visā pasaulē. Eiropas Komisijas marta vidū publiskotā ziņojumā norādīts, ka sausums ietekmēs olīvu ražu arī vairākos Portugāles un Itālijas reģionos, kas specializējas olīveļļas ražošanā, tādēļ gaidāms cenu kāpums un, iespējams, pat olīveļļas deficīts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā