Spāņu alpīniste 500 dienas pavadījusi alā

“Es joprojām esmu iestrēgusi 2021. gada 21. novembrī,” žurnālistiem sacījusi 50 gadus vecā spāņu alpīniste Beatrisa Flamini, kura 500 diennaktis pavadījusi pilnīgā izolācijā kādā 70 metrus dziļā alā Spānijas dienvidos. Viņas piedzīvojums bija daļa no eksperimenta “Timecave”, kura laikā speciālisti, vadoties pēc Flamini veiktajiem ierakstiem, kas viņiem tika nodoti, pētīja, kādu iespaidu tik ilga vientulība un arī laika izjūtas zaudēšana atstāj uz cilvēku.
Tuvinieki, atbalstītāji un žurnālisti sveic Beatrisu Flamini, kura 70 metru dziļā alā pilnīgā izolācijā nodzīvojusi 500 dienas. ©AFP/Scanpix

Spānijas laikraksts “El Pais” raksta, ka neviens cits cilvēks alā tik ilgu laiku brīvprātīgā izolācijā nav nodzīvojis. 1987. gadā itālis Mauricio Montalbīni līdzīgu eksperimentu pārtrauca pēc 210 dienām. Ginesa rekordu grāmatā gan nav minēts arī šis sasniegums, taču tajā norādīts, ka ilgākais laiks, ko cilvēkiem “nācies pavadīt iesprostotiem pazemē” ir 69 dienas. Tik ilgu laiku pēc katastrofas kādā no Čīles šahtām 688 metrus zem zemes pavadīja 33 kalnrači, kuru glābšanas operācijai 2010. gadā sekoja līdzi visa pasaule.

Taču iekļūšana Ginesa rekordu grāmatā nebija Flamini un projekta “Timecave” vadītāju galvenais mērķis. Svarīgākais bija fiksēt visas izjūtas (šim mērķim alā bija divas kameras, kuru ieraksti regulāri tika nodoti tehniskā atbalsta grupai), lai tās varētu izanalizēt visdažādāko jomu speciālisti. Tehniskā atbalsta grupa novēroja Flamini, taču tieši ar viņu nekontaktējās. Alā bija noteikts īpašs atbalsta punkts, kurā tika atstāts viss alpīnistei nepieciešamai, un viņa savukārt, tur atstāja savus ierakstus un lūgumus pēc kaut kā īpaša, raksta “AP”.

Laiku Flamini vadījusi lasot, adot, zīmējot un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm. Aptuveni pēc diviem mēnešiem alā pavadīto dienu skaits viņai sajucis, taču pēc iznākšanas virszemē viņa atzinusi, ka šķitis - izolācijā pavadītas vien kādas 170 dienas. “EFE” norāda, ka uz astoņām dienām Flamini nācies pārcelt savu telti tuvāk alas ieejai, jo sabojājies interneta rūters, ar kura palīdzību viņai bija iespējams nodot briesmu signālu. Taču arī šis laiks pavadīts pilnīgā izolācijā.

“Atvainojiet, ka tik stostīgi runāju, taču es pusotru gadu neesmu sarunājusies ne ar vienu cilvēku,” žurnālistiem sacījusi Flamini. Viņa piebildusi, ka vispirms cer ieiet dušā. Runājot par alā piedzīvoto, alpīniste sacījusi, ka viņai nevienu brīdi nav bijis prātā pārtraukt eksperimentu, bet šausmīgākās bijušas pāris dienas, kad alu apsēduši kukaiņi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā