Bijušais karalis dzimtajā Spānijā gandrīz nemanāms

Kādreizējais Spānijas karalis Huans Karloss I, kurš jau gandrīz trīs gadus dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos, beidzamo nedēļu pavadījis dzimtenē. Taču viņa vizīte bijusi teju nemanāma, lai atkal neizraisītu personīgo ienaidnieku un monarhijas pretinieku kritiku, jo pār bijušo monarhu joprojām klājas aizdomu ēna par finansiālām mahinācijām.
Bjušais Spānijas karalis bija plānojis piedalīties regatē, taču šo ieceri izjauca sliktie laika apstākļi.  ©EPA/Scanpix

Pagājušajā trešdienā 85 gadus vecais Huans Karloss I ieradās Galisijas pilsētā Sanšenšo, lai piedalītos ikgadējā regatē, kurai bija pieteikta viņam piederošā jahta “El Bribon”, raksta “AFP”, atgādinot, ka bijušais Spānijas karalis ir kaislīgs burātājs jau kopš jaunības. Pilsētiņas mērs Telmo Martins Gonsaless bija noskaņots augstajam viesim izrādīt īpašu cieņu, taču pēc paša Huana Karlosa I lūguma jebkādas svinīgas ceremonijas izpalikušas. Bijušajam monarham joprojām kremt, ka pēc viņa pagājušā gada maijā notikušās vizītes Spānijā kreisi noskaņotie mediji metās gānīt gan viņu pašu, gan pašreizējo Spānijas karali Felipi VI - Huana Karlosa I dēlu, kuram par labu viņš no troņa atteicās 2014. gadā.

“El Pais” raksta, ka bijušais monarhs uzturējies kāda sava laba drauga savrupmājā, no kuras izgājis vien, lai dotos uz jahtu piestātni. Diemžēl atminēties savu burātāja jaunību viņam nav bijis lemts, jo slikto laika apstākļu dēļ regate tā arī nav notikusi. Nedēļas nogalē Huans Karloss I devies uz Vitorijas pilsētu Basku zemē, kur kādā klīnikā veicis medicīniskās pārbaudes un apmeklējis zobārstniecības kabinetu. Otrdienas priekšpusdienā viņš ieradies lidostā, un pēc neilga brīža ar personīgo reaktīvo lidmašīnu devies atceļā uz Abū Dabī. Vizītes laikā bijušais karalis neesot ticies nedz ar savu dēlu, nedz citiem karaļnama pārstāvjiem.

“AFP” atgādina, ka savulaik Huans Karloss I bija Spānijā ļoti augsti vērtēts kā cilvēks, kurš spēja nodrošināt pāreju uz demokrātisku valsts pārvaldes iekārtu pēc Fransisko Franko diktatūras gadiem. Taču, laikam ritot, monarhs kļuva aizvien ekstravagantāks un izšķērdīgāks, kas noveda pie pavalstnieku neapmierinātības. 2012. gadā, kad Spāniju bija pārņēmusi ekonomiskā krīze, karalis tā vietā, lai iesaistītos tās risināšanā, aizbrauca uz Āfriku medīt ziloņus. Turklāt darīja to slepus, un droši vien neviens vēl ilgi nebūtu uzzinājis par šo ceļojumu, ja vien Huans Karloss I safari laikā nebūtu traumējis gūžas kaulu.

Skaļās un nesaudzīgās kritikas vilnis piespieda viņu 2014. gadā atteikties no troņa par labu dēlam - pašreizējam Spānijas karalim Felipem VI. Taču tas izrādījās vien sākums skaļākiem skandāliem - Huanu Karlosu I apsūdzēja korupcijā un finanšu mahinācijās. Galu galā visas apsūdzības tika atsauktas, taču tas tikai daļēji notika pierādījumu trūkuma dēļ, bet lielākoties tādēļ, ka vai nu bija iestājies noilgums, vai arī spēkā bija kādreizējā monarha tiesiskā imunitāte. Kad kļuva zināms, ka Huans Karloss I ilgus gadus slepeni saņēmis naudu no kāda Saūda Arābijā reģistrēta fonda, pacietības vadzis lūza arī viņa dēlam, kurš nolēma, ka tēvam vairs nav piešķirams valsts finansējums, un ieteica viņam doties uz ārzemēm un tur klusi pavadīt vecumdienas. Kopš 2020. gada augusta Huans Karloss I Spāniju apmeklējis tikai divas reizes.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā