Interpols lūdz palīdzību, lai identificētu senu slepkavību upurus

Pirmo reizi vēsturē Interpols vērsies pie sabiedrības, lai tā palīdzētu identificēt neatklātu noziegumu upurus. Organizācijai noderētu jebkādas ziņas par 22 sievietēm, kuras gājušas bojā vardarbīgā nāvē, un kuru mirstīgās atliekas laikā no 1976. līdz 2019. gadam atrastas Vācijā, Beļģijā un Nīderlandē.
Interpola mājaslapā publicēta visa policijas rīcībā esošā informācija par nogalinātajām.  ©AP/Scanpix

“Reuters” vēsta, ka ar šādu aicinājumu Interpols jeb Starptautiskā Kriminālpolicijas organizācija nācis klajā pēc šo triju valstu policijas dienestu iniciatīvas. Neraugoties uz visiem izmeklētāju pūliņiem, šajās lietās nav izdevies noskaidrot pat upuru identitātes, nerunājot nemaz par noziegumu atklāšanu. Vācijas kriminālpolicijas pārstāve Anja Alendorfa skaidrojusi, ka identitātes noskaidrošana uzskatāma par pavediena galu - to šķetinot, izmeklētājiem ir iespējams noskaidrot personas, ar ko upuris kontaktējies, iespējamus nozieguma motīvus, un nereti arī atklāt slepkavības.

Viņas sacītajam pilnīgi piekrīt Interpola ģenerālsekretārs Jirgens Stoks. “Kāds kaut kur noteikti zina kaut ko tādu, kas palīdzētu identificēt šīs sievietes. Tikai viena sīka informācijas detaļa var izrādīties noteicošā, lai to beidzot būtu iespējams izdarīt,” viņa ierakstu “Twitter” citē “CNN”. Amerikāņu televīzijas kanāls atgādina, ka līdz šim līdzīga informācija izplatīta vien Interpola dalībvalstu policijas dienestiem, taču tagad, kad visas citas iespējas izsmeltas, nolemts vērsties pēc palīdzības pie sabiedrības.

Kampaņai dots nosaukums “Operation Identify Me” jeb “Operācija Identificē mani”, raksta “AP”. Interpola mājaslapā apkopotas visas ziņas par nogalinātajām sievietēm - aptuvenais vecums, īpašas pazīmes (piemēram, tetovējumi), apģērbs vai rotaslietas, ko viņas valkājušas, personīgās mantas, kas atrastas pie mirstīgajām atliekām. Precīzi norādīts, kurā vietā, laikā, un kādos apstākļos atrastas viņu mirstīgās atliekas. Tiesu medicīnas eksperti, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, arī izveidojuši upuru fotorobotus. Protams, vien tajos gadījumos, kad tas bijis iespējams, jo, ja līķis ūdenī atradies aptuveni divus gadus, tas ir pārāk satrūdējis.

“BBC” norāda, ka deviņu sieviešu mirstīgās atliekas atrastas Nīderlandē, septiņu - Beļģijā un sešu - Vācijas ziemeļrietumos. Visu triju valstu policijas dienesti ir pārliecināti, ka viņas nav vietējās iedzīvotājas, jo gadu gaitā veikts rūpīgs darbs, pētot attiecīgajā reģionā bezvēsts pazudušo sieviešu datus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā