Igaunija iegādāsies bezpilota lidaparātus – kamikadzes jeb klīstošo munīciju

Igaunija Aizsardzības ministrija no Izraēlas lielākā aviācijas ražotāja “Israel Aerospace Industries” (IAI) iegādāsies bezpilota lidaparātus kamikadzes, teikts Igaunijas aizsardzības ministra Hanno Pevkura paziņojumā.
©Neatkarīgā

Klīstošā munīcija

Igaunija nesen noslēdza vienu no dārgākajiem valsts iepirkumiem aizsardzības jomā. Tā parakstīja līgumu ar Izraēlas kompāniju “Israel Aerospace Industries”, lai iegādātos modernu liela darbības rādiusa munīciju - “klīstošo munīciju”, kas pazīstama kā bezpilota lidaparāts kamikadze.

Tāla darbības rādiusa munīcijas iepirkuma mērķis ir stiprināt Igaunijas aizsardzības spējas. Paplašinātā darbības rādiusa aizsardzības sistēmas Igaunijai jau tuvākajā nākotnē dos iespējas mērķēt uz potenciālo ienaidnieku no liela attāluma.

Lēmumu par dārgo iepirkumu mudinājusi pieņemt analīze tam, kādus postījumus Krievija ir paveikusi Ukrainā.

Igaunijas Aizsardzības spēki 2024.-2025. gadā tiks papildināti arī ar vairākām raķešu palaišanas iekārtām un tālas darbības munīcijas vienībām.

Paredzams, ka pirmās jauno sistēmu piegādes būs 2024. gadā. Pirms to nosūtīšanas Igaunijas Aizsardzības spēkiem tiks nodrošināta nepieciešamā apmācība. Igaunijas militārpersonas būs gatavas izmantot sistēmas, tiklīdz tās ieradīsies.

Jauniegādātās sistēmas tiek dēvētas arī par “līgojošo munīciju” - pašnāvnieku drons vai kamikadze jeb, vienkāršāk, bezpilota lidaparāts. Bruņojums būs gaisa ieroču sistēmu sastāvdaļa. Lidaparāts kādu laiku var riņķot mērķa tuvumā un uzbruks tikai tad, kad mērķis būs precīzi identificēts. Klīstošā munīcija nodrošinās īsāku reakcijas laiku slēpto mērķu iznīcināšanā. Ierocis redzamības zonā parādīsies ļoti īsu laiku un ļaus veikt selektīvāku mērķēšanu. Uzbrukuma mērķi varēs mainīt lidojuma laikā vai arī to atcelt. Tie ir mazi, viegli pārnēsājami un viegli palaižami. Taču to galvenā priekšrocība ir tā, ka tos ir grūti noteikt un tos var palaist no attāluma. Nosaukums "kamikadze" norāda uz faktu, ka droni ir lietojami tikai vienu reizi. Tradicionālie lielie un ātrie militārie bezpilota lidaparāti pēc raķešu nomešanas atgriežas bāzē. Kamikadze droni ir paredzēti, lai ietriektos mērķī un eksplodētu, detonējot savu kaujas galviņu un pašiznīcinoties kopā ar mērķi.

Militārās operācijās kamikadzes dronus var izmantot arī dziļi aiz frontes līnijas. Tie gaisa telpā pietiekami ilgi var pasīvi gaidīt, līdz uzradīsies vajadzīgais mērķis.

Ukrainas pieredze

Kā ziņo CNN, Ukrainas militārpersonas izmantojušas bezpilota lidaparātus RAM II. Tos izstrādājis Ukrainas uzņēmumu konsorcijs. Šie lidaparāti, saskaņā ar ražotāju sniegto informāciju, var transportēt trīs kilogramus smagas kaujas galviņas, un to lidojuma attālums ir līdz 30 kilometriem. Arī ASV uz Ukrainu ir nosūtījušas vairāku veidu gaisa ieroču sistēmas. Tajās ietilpst bezpilota lidaparāti “Switchblade” - mazi, pārnēsājami kamikadzes droni, kas var pārvietot kaujas lādiņu un to detonēt vajadzīgā brīdī. “Switchblade 300” un lielāko “Switchblade 600” ražo amerikāņu aizsardzības uzņēmums “AeroVironment”. Saskaņā ar uzņēmuma sniegtajām specifikācijām, mazākais “Switchblade 300” var sasniegt mērķi līdz 9,6 kilometru attālumam, savukārt lielākais “Switchblade 600” var trāpīt mērķī vairāk nekā 32 kilometru attālumā. Abas sistēmas var iestatīt un palaist dažu minūšu laikā. Apvienotā Karaliste arī ir piegādājusi Ukrainai klīstošo munīciju, tostarp 850 ar roku palaižamu mikrodronu “Black Hornet”.

Ukraina ir izmantojusi arī Turcijā ražotos bezpilota lidaparātus “Bayraktar TB2”. Tie ir kļuvuši par Ukrainas pretošanās simbolu. Tomēr tie ir lielāki, un paredzēts, ka tie pēc lāzervadāmu bumbu vai raķešu palaišanas atgriežas savā bāzē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā