Bavārijā nosvinētas karaliskās kāzas

Krāšņi tērpi, antīki limuzīni un vairāk nekā 1000 viesu lielākoties no “vecās Eiropas” aristokrātiskajām ģimenēm – šādos apstākļos laulības ostā Minhenē iestūrējis Bavārijas princis Ludvigs un viņa izredzētā Sofija Aleksandra Evekinka. Pati karaliste nepastāv kopš 1918. gada, taču Vitelsbahu dinastija, kas gadsimtu gaitā saradojusies ar citiem pazīstamiem Eiropas karaļnamiem, joprojām ir gana ietekmīga šajā Vācijas federālajā zemē.
Bavārijas princis Ludvigs un viņa izredzētā Sofija Aleksandra Evekinka pēc laulību ceremonijas.  ©SIPA/Scanpix

Par to cita starpā liecina fakts, ka 40 gadus vecā Ludviga un 32 gadus vecās Evekinkas laulību ceremoniju tiešraidē translēja Bavārijas televīzija (“BR”). Bet Vācijas vadošais tabloīds “Bild” svinības nodēvējis par šā gada lielāko notikumu vācu karaliskajās aprindās, bet pašu jauno pāri salīdzinājis ar Velsas princi Viljamu un viņa dzīvesbiedri Keitu.

Laulību ceremoniju vadīja Minhenes katoļu arhibīskaps, kardināls Reinhards Markss, un tā notika Svētā Kajetāna Teatīnu ordeņa baznīcā Minhenē. “Deutsche Welle” atgādina, ka šī baznīca XVII gadsimta otrajā pusē tika uzcelta par godu tam, ka toreizējais Bavārijas hercogs Karls I Ludvigs beidzot sagaidīja vīriešu kārtas pēcnācēju, kuram nodot varu. Viņa pēcteči 1805. gadā nodibināja karalisti, par pirmo monarhu kļūstot Maksimiliānam I Jozefam. Princis Ludvigs ir šīs valdošās dinastijas tiešais pēctecis, un kaut kad nākotnē kļūs par Vitelsbahu dinastijas galvu - pašlaik šo posteni ieņem viņa 72 gadus vecais tēvs princis Luitpolds.

Starp svinību viesiem bijis arī Bavārijas federālās zemes premjerministrs Markuss Zēders ar kundzi, vēsta “Deutsche Welle”. Lai gan par Bavārijas karalistes atjaunošanu mūsdienās nesapņo par visoptimistiskāk noskaņotie monarhisti, konservatīvo kristīgo sociālistu savienību (“CSU”) pārstāvošais politiķis norādījis, ka šādas vērienīgas kāzas ir “ļoti skaista tradīcija”. Interesanti, ka Ludvigs un viņa izredzētā, par kuru saderināšanos kļuva zināms pagājušā gada augustā, decembrī jau noslēdza laulību rātsnamā, taču šī ceremonija bija privāta, un pāris nolēma ne tikai salaulāties arī baznīcā, bet arī sarīkot lielas viesības. Uz svinību turpinājumu Nimfenburgas pilī jaunlaulātie devās antīkā automašīnā “BMW 505 Pullman” - modelī, kas tā arī nenonāca sērijveida ražošanā. “Deutsche Welle” raksta, ka Bavārijas autoražotāji pagājušā gadsimta piecdesmito gadu sākumā šo limuzīnu izstrādāja cerībā, ka to izmantos Rietumvācijas pirmais kanclers Konrāds Adenauers, taču viņš palika uzticīgs “Mercedes-Benz” ražojumam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā