Polija slēdz robežu kravas automašīnām ar Krievijas un Baltkrievijas numurzīmēm

Sākot ar 1. jūniju no Baltkrievijas Polijā būs aizliegts iebraukt kravas automašīnām ar Baltkrievijas un Krievijas numurzīmēm. Spriežot pēc visa, tā ir reakcija uz Baltkrievijas Augstākās tiesas lēmumu apstiprināt astoņu gadu cietumsodu poļu izcelsmes žurnālistam Andžejam Počobutam, kuru Aleksandra Lukašenko režīms apsūdzējis pretvalstiskā darbībā.
Tālbraucēji rindās uz Baltkrievijas un Polijas robežas stāv dienām ilgi, taču Varšavas noteiktās sankcijas var novest pie tā kravu pārvadājumi starp abām valstīm tiks pārtraukti.  ©TASS/Scanpix

Lēmumu par sankcijām pret krievu un baltkrievu kravu pārvadātājiem pirmdien parakstījis Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Kaminskis, un tas būs spēkā uz nenoteiktu laiku, vēsta Polijas ziņu aģentūra “PAP”. Jaunā kārtība stāsies spēkā 1. jūnija pusnaktī, un poļu autopārvadātāji jau brīdināti, ka viņiem jārēķinās ar to, ka analoģiskas sankcijas varētu ieviest Baltkrievijas puse.

“Reuters” atgādina, ka kopš 18. februāra (neilgi pēc tam, kad zemākas instances tiesa piesprieda cietumsodu Počobutam) kravas automašīnu vadītājiem Baltkrievijas un Polijas robežu iespējams šķērsot tikai vienā kontrolpunktā. Polijas pusē tuvākā apdzīvotā vieta ir Kukurjiki, bet Baltkrievijā - Kozloviča. Mēnešiem ilgi pie šī robežpunkta veidojušās milzīgas rindās, kurās tālbraucējiem nācies gaidīt dienām ilgi. Šī mēneša sākumā situācija saasinājās vēl vairāk pēc tam, kad poļu šoferi sāka kontrolpunkta blokādi, protestējot pret to, ka Baltkrievijas kravu pārvadātāji, kuri spēj piedāvāt zemākas cenas, izspiež viņus no tirgus.

Pavasarī, reaģējot uz Varšavas lēmumiem, savas sankcijas noteica arī Baltkrievija. Piemēram, kravas automašīnām ar Polijas numura zīmēm tika aizliegts iebraukt Baltkrievijā no Lietuvas un Latvijas. Nebūs liels pārsteigums, ja tagad Minska noteiks pilnīgu aizliegumu poļu kravu pārvadātāju iebraukšanai Baltkrievijā. Krievijas opozīciju atbalstošā interneta vietne “Meduza.io” atgādinājusi, ka pirms dažām dienām Krievijas parlamenta deputāti vērsušies pie valdības ar savdabīgu iniciatīvu - nepieļaut, lai kravas automašīnas ar Polijas numurzīmēm braukā pa Krievijas teritoriju. Rosināts noteikt jaunu kārtību - poļu tālbraucējiem uzreiz pēc robežas šķērsošanas krava jāpārkrauj Krievijas pārvadātāju mašīnās. Tiesa, ierosinājums ir tik neskaidrs un samudžināts, ka pat nav īsti skaidrs, uz kuru robežu tas attiecas - Polijas un Baltkrievijas, vai Baltkrievijas un Krievijas. Tādēļ rodas iespaids, ka Krievijas Valsts domes deputāti jau uzskata Baltkrieviju par vienu no savas valsts apgabaliem. “Meduza.io” norāda arī uz vēl vienu interesantu aspektu - Kaminska parakstītajā rīkojumā nekas nav sacīts par izmaiņām kārtībā, kādā kravas automašīnas šķērso Polijas un Krievijai piederošā Kaļiņingradas apgabala robežu, no kā var secināt, ka tur pagaidām kravas mašīnām ar Krievijas numurzīmēm būs ļauts iebraukt Polijā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā