Lukašenko atkal sauc ciemos potenciālos nelegālos migrantus

Polijas un Lietuvas amatpersonas ir nobažījušās, ka nākamajā mēnesī varētu strauji aktivizēties nelegālo migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas iekļūt Eiropas Savienības valstu teritorijā. Aizbildinoties ar ikgadējo festivālu “Slavjanskij bazar”, Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko noteicis bezvīzu režīmu desmitiem pasaules valstu pilsoņiem.
Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko turpina mēģinājumus kaitēt Eiropas Savienībai, sūtot uz to nelegālos migrantus.  ©AP/Scanpix

Mūzikas un mākslas festivāls “Slavjanskij bazar” Vitebskā notiks no 12. līdz 17. jūlijam, raksta “Reuters”. Bet jau no 4. jūlija līdz pat 23. jūlijam iebraukšanas vīzas Baltkrievijā netiks prasītas 73 valstu pilsoņiem - ne tikai festivāla dalībniekiem, bet arī tiem, kuri par simbolisku cenu (salīdzinot ar to, cik maksā aviobiļete no kādas Tuvo Austrumu, Āfrikas vai Āzijas valsts, līdz Minskai) būs iegādājušies biļetes uz kādu no festivāla pasākumiem.

Polijas valdības pārstāvis Staņislavs Žarins, kurš ir viens no valsts īpašo dienestu darbības koordinatoriem, pieļāvis iespēju, ka starp tiem, kuri izmantos šo bezvīzu režīmu, būs ne mazums cilvēku, kuri lidmašīnas biļeti nopirkuši tikai vienā virzienā, un atgriezties dzimtenē nemaz negatavojas. Jo vairāk tādēļ, ka “trešās pasaules” valstīs Baltkrievija turpina pozicionēties kā lieliska tranzītvalsts nokļūšanai pārticīgajā Eiropas Savienībā. Jāatgādina, ka līdzīgu politiku Lukašenko piekopj kopš 2021. gada, un tās dēļ Baltkrievijas kaimiņvalstis, kas ir ES sastāvā (Polija, Lietuva un Latvija) bijušas spiestas būtiski nostiprināt savas robežas ar Baltkrieviju. Lietuvas valsts robežapsardzes spēku komandieris Rustams Ļubajevs sarunā ar “AP” sacījis, ka viens no Lukašenko mērķiem varētu būt radīt migrantu izraisītu spriedzi uz robežas 11. un 12. jūlijā, kad Viļņā notiks NATO samits.

Šādas situācijas savās interesēs allaž steidz izmantot nevalstiskās organizācijas un “cilvēktiesību aizstāvji”, kuri uzskata, ka nelegālajiem migrantiem ir tiesības robežas šķērsot kur un kā vien viņi vēlas. Lukašenko (aiz kura muguras acīmredzami vīd Kremlis) par šo “noderīgo idiotu” palīdzību var būt tikai gandarīts, jo pateicoties viņiem Maskavai un Minskai ir vienkāršāk uzturēt savu naratīvu par to Balkrievijas kaimiņvalstīs plaukst un zeļ fašisms un naids pret citu pasaules reģionu iedzīvotājiem.

Neraugoties uz ES valstu ārējo robežu stiprināšanu, Lukašenko saaicinātie migranti atkal un atkal atkārto mēģinājumus tās nelegāli šķērsot. Baltkrievijas līdera un nelegāļu mērķi šajā gadījumā sakrīt - nedz Lukašenko ir ieinteresēts, lai sīrieši, afgāņi, irākieši un afrikāņi paliktu Baltkrievijā, nedz arī viņi paši vēlas dzīvot šajā valstī, jo visas domas ir par dāsnajiem pabalstiem, ko varētu saņemt kādā no bagātajām ES valstīm.

Taisnākais ceļš uz tām ir caur Poliju Vācijas virzienā, taču ne jau paši nelegāļi izlemj, kurp viņiem doties. Lukašenko vēlas sagādāt maksimālas neērtības arī Baltijas kaimiņiem, tādēļ daļu migrantu plūsmas baltkrievu drošībnieki novirza uz robežām ar Lietuvu un Latviju. Taču galvenais spiediens joprojām ir vērsts pret Poliju. Šīs valsts televīzijas kanāls “TVP” ziņo, ka ik dienas tiek reģistrēti desmitiem mēģinājumu nelegāli šķērsot robežu. Maija nogalē Polijas amatpersonas paziņoja, ka 206 kilometru garumā uz robežas ar Baltkrieviju uzbūvētais žogs ir aprīkots ar modernām elektroniskās novērošanas ierīcēm, kas ļauj poļu robežsargiem operatīvi fiksēt un novērst šādus mēģinājumus. Tomēr 206 kilometri ir vien mazliet vairāk nekā puse no kopējā robežas garuma, un Baltkrievijas varasiestādes virza migrantus uz tiem sektoriem, kur robeža tik stingri apsargāta netiek.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā