200 000 eiro klejojošo kaķu sterilizācijai

Nākamajā mēnesī Maltā tiks uzsākta plaša klejojošo kaķu sterilizācijas programma, kurai šīs valsts valdība šogad atvēlējusi 200 000 eiro. Pēc tam, kad neveiksmi piedzīvoja mēģinājums izsludināt privāto iepirkumu šī darba veikšanai, nospriests, ka dzīvniekus tvarstīs, sterilizēs, bet pēc tam brīvībā atlaidīs valsts iestādes – Dzīvnieku labklājības direktorāta – speciālisti, kuriem gan bez palīgiem neiztikt.
Labākais līdzeklis pret klejojošo kaķu nekontrolētu vairošanos ir sterilizācija.  ©AFP/Scanpix

Klejojošo kaķu problēma Maltā ir aktuāla jau gadu desmitiem ilgi, raksta “Times of Malta”. Vidusjūras salas klimats ir piemērots tam, lai dzīvnieki visa gada garumā varētu pietiekami komfortabli dzīvot zem klajas debess. Tūristi, kas pabijuši Maltā, sajūsminās par “ielas kaķiem”, kurus var redzēt uz katra stūra, un kuri ir pietiekami draudzīgi un bezbailīgi.

Taču vienlaikus rodas problēmas. Dzīvnieku aizsardzības biedrības atgādinājušas, ka kaķi ir plēsēji, un viņu nekontrolēta savairošanās noved pie tā, ka Maltā pamazām, taču nenovēršami izzūd dažādu sīkāku sugu pārstāvji - gan grauzēji, gan putni. Klejojošo kaķu piebarošana nav risinājums, jo pat labi paēdušam kaķim mednieka instinkts saglabājas, un tas nepalaidīs garām iespēju noķert kādu bezrūpīgu putniņu, izdevumam “Malta Independent” skaidrojuši fonda “Real Animal Rights” speciālisti.

Tādēļ risinājums ir viens - klejojošo kaķu populācija jākontrolē, nepieļaujot tās pārāk strauju pieaugumu. Labākās “zāles” šajā ziņā ir sterilizācija, paziņojis Maltas dzīvnieku tiesību ministrs (jā - Vidusjūras salas valdībā ir arī šāds amats) Antons Refalo. Šonedēļ viņš informējis, ka nepieciešamais finansējums no valdības puses ir piešķirts, un jau 4. jūlijā tiks uzsākta kaķu sterilizēšanas kampaņa. “Tā ilgs līdz šis finansējums būs izmantots, taču valdība nekavējoties piešķirs jaunus līdzekļus, un mēs turpināsim darbu - līdz problēma būs atrisināta,” sarunā ar “Times of Malta” skaidrojis ministrs.

Aplēses liecina, ka ar šogad piešķirto finansējumu vajadzētu pietikt aptuveni 4000 līdz 5000 klejojošo kaķu sterilizācijai un mikročipu implantēšanai, raksta “Times of Malta”. Talkā tiek aicināti arī kaķu regulārie barotāji, jo dzīvnieki pie šiem ļaudīm jau ir pieraduši, un viņiem ir vienkāršāk kaķi sagūstīt, lai nogādātu to veterinārajā klīnikā, kur tiks veikta sterilizācija. Skaidrības par to, cik pavisam Maltā ir klejojošo kaķu, nav, taču šīs valsts mediji parasti piemin, ka to skaits “sniedzas simtos tūkstošos”. Tādēļ amatpersonas labi apzinās, ka ar vienu vai divām kampaņām nepietiks, lai panāktu, ka šī populācija pamazām samazinās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā