Sieviešu atkailinātās krūtis sabiedriskos peldbaseinos kļūst par normu

Spānijas provinces Katalonijas valdība atgādinājusi sabiedrisko peldbaseinu pārvaldītājiem – arī sievietēm, gluži tāpat kā vīriešiem, ir visas tiesības sauļoties un peldēties ar atkailinātām krūtīm. Municipalitātēm norādīts, ka par šīs kārtības neievērošanu tās var sodīt pat ar 500 000 eiro lielu naudas sodu.
Eiropā sabiedriskajos peldbaseinos sievietēm ļauj atkailināt krūtis.  ©Reuters/Scanpix

“Euronews” vēsta, ka vēl 2020. gadā Katalonijā tika pieņemts likums par dzimumu vienlīdzību, kas cita starpā ļauj sievietēm publiskos peldbaseinus apmeklēt bez peldkostīma augšējās daļas jeb “topless”. Tomēr vairākas sabiedriskās organizācijas ar feministu grupu “Mugrons Lliures” priekšgalā sūdzējušās, ka diezgan lielā skaitā municipalitāšu šis noteikums netiek ievērots, un sievietēm, kuras atkailinājušas ķermeņa augšējo daļu, tiek pieprasīts vai nu apģērbties, vai pamest peldbaseina teritoriju.

Katalonijas valdības Vienlīdzības un feminisma departaments informējis, ka jau martā - pirms aktīvās peldēšanās sezonas sākšanās - visām pašvaldībām izsūtīts atgādinājums par to, ka tām jāievēro 2020. gadā pieņemtā likuma kārtība. Privātajos peldbaseinos un pludmalēs īpašnieks ir tiesīgs lemt par kādiem ierobežojumiem, taču uz sabiedriskajiem peldbaseiniem un pludmalēm tas neattiecas. Pēc saņemtajām sūdzībām departaments no jauna izsūtījis brīdinājumus pašvaldībām, uzsverot, ka tā nav tikai rekomendācija, bet gan prasība ievērot likuma normas, kuru pārkāpšana var nozīmēt milzīgus naudas sodus, raksta “AFP”.

Šis pats likums paredz, ka nekādā veidā nedrīkst diskriminēt arī tās sievietes, kuras vēlas peldēties tērpušās gandrīz visu ķermeni sedzošā peldkostīmā. To dēvē par “burkini”, un tāds ir pieņemts musulmaņu valstīs. Tāpat neviens nedrīkst liegt sievietēm pie peldbaseina zīdīt savus mazuļus ar krūti.

“Euronews” norāda, ka kontinenta valstīs likumi, kas attiecas uz sieviešu krūšu atkailināšanu sabiedriskajos peldbaseinos un pludmalēs, ir atšķirīgi. Piemēram, Vācijā, kur katru vasaru darbojas tūkstošiem atklāto baseinu, vienotu federālā līmeņa noteikumu nav. Ne tikai katrā federālajā zemē, bet pat atsevišķā municipalitātē vietējās amatpersonas pašas lemj, kā risināt šo situāciju. Tendence gan ir tāda, ka aizvien lielākā skaitā pašvaldību sieviešu sauļošanās vai peldēšanās ar kailām krūtīm netiek ierobežota. Likuma normas gan bieži vien ir izplūdušas, un to interpretēšanai reizēm nākas vērsties tiesā.

Tā pagājušajā gadā nācies rīkoties Francijas pilsonei Gabrielai Lebretonai, kura jau gandrīz desmit gadus dzīvo Berlīnē. Sieviete sūdzējusies, ka kāda sabiedriskā peldbaseina apsargi nav viņai ļāvuši sauļoties kailām krūtīm un izsaukuši policiju, kas Lebretonu izraidījusi no peldbaseina teritorijas. Francijas pilsone uzskatījusi, ka šāda rīcība ir pretrunā ar 2020. gadā Berlīnē pieņemto likumu pret diskrimināciju, un tiesa šīs nedēļas sākumā nostājusies viņas pusē. Līdz ar šo tiesas spriedumu sabiedrisko peldbaseinu pārvaldītājiem visā Berlīnē likts saprast - arī sievietēm ir tādas pašas tiesības atkailināt krūtis kā vīriešiem. Tomēr atšķirībā no Katalonijas, konkrēti sodi par šāda veida diskrimināciju likumā nav paredzēti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā