Divas trešdaļas gribētāju paliek bez vietām Tartu universitātes kopmītnēs

Šogad Tartu universitāte vietas kopmītnēs spējusi nodrošināt vien aptuveni trešdaļai studentu, kuri cerējuši izmantot šo relatīvi lēto variantu. Pārējiem atliek vien meklēt mājokļu īres iespējas, taču cenas šajā segmentā salīdzinājumā ar pagājušo vasaru pieaugušas par 10%, turklāt tas – neņemot vērā komunālos maksājumus, kas arī kļuvuši lielāki, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR”.
Tiem Tartu universitātes studentiem, kuriem nav palaimējies dabūt vietu kopmītnēs, jārēķinās ar lieliem izdevumiem mājokļa īrei.  ©Postimees/Scanpix

Universitātes pārstāve Karena Tūla atzinusi, ka no 850 studentiem, kuri bija pieteikušies vietām kopmītnēs, ar tām būs iespējams nodrošināt mazāk nekā 300 jauniešus. Pieteikšanās notika ar interneta starpniecību, un Tūla norādījusi: “Tie, kuri attapās dienas vidū, palika bez cerētajām vietām kopmītnēs.”.

“ERR” aptaujātie studenti gan sacījuši, ka situācija bijusi daudz dramatiskāka, un pat tie, kuri savus pieteikumus nosūtīja pāris minūtes pēc deviņiem rītā, palikuši bešā. “Es speciāli modos agrāk, lai tieši deviņos ieietu šajā interneta mājaslapā. Taču tā ir kaut kāda vecmodīga, mans pieteikums ilgi augšupielādējās, un es nepaspēju,” stāstījis pirmā kursa students Matiass Minejevs. Sarunās ar citiem studentiem viņš noskaidrojis, ka vietas kopmītnēs “izķertas” divu minūšu laikā - trakāk nekā tad, kad sākas biļešu pārdošana uz kādu mūzikas zvaigžņu koncertiem.

Līdzīga situācija atkārtojas jau kādu piekto gadu pēc kārtas. Universitātes nekustamā īpašuma daļas vadītājs Heiki Pāgels atzinis, ka mācību iestādē šo problēmu labi apzinās, un ilgtermiņa plānos ir jauna kopmītņu korpusa celtniecība. Taču tā pavisam noteikti netiks uzsākta tuvāko divu, trīs gadu laikā. Šāds projekts izmaksātu vismaz 15 miljonus eiro, bet universitātei nav tādu līdzekļu, jo pašlaik turpinās jau esošo ēku remonti un renovācijas.

Jāpiebilst, ka arī dzīvošana kopmītnēs nav gluži par velti. Pats lētākais variants (divi cilvēki vienā istabiņā) izmaksā 70 eiro, tiesa, cenā jau iekļauti komunālie maksājumi. Ja vēlas komfortablākus apstākļus, jārēķinās jau ar 150 eiro lieliem izdevumiem mēnesī. Taču tas vienalga ir maz, salīdzinot ar to, cik izmaksā mājokļu īre Tartu. Vienistabas dzīvokli, atkarībā no tā labiekārtotības un atrašanās vietas, pašlaik iespējams noīrēt par 280 līdz 500 eiro mēnesī, “ERR” stāstījusi nekustamo īpašumu biroja “Arco Vara” māklere Līza Kurika. Viņa piebildusi, ka dzīvokļu īres cenas kāpums šogad vien bijis 6,5%, un šajā ziņā Tartu apsteidz pat galvaspilsētu Tallinu.

Zinot situāciju ar kopmītnēm, daudzi jaunie studenti mājokļus sākuši meklēt jau savlaicīgi. Lai gan uz Tartu viņi neplāno pārcelties ātrāk par augusta nogali, dzīvokļi noīrēti jau sākot ar jūliju, tāpēc, ka ir saprotams - jo tuvāk nāks 1. septembris, jo grūtāk būs atrast piemērotu mājokli, turklāt gan jau izīrētāji, redzot piedāvājuma deficītu, vēl vairāk paaugstinās īres maksu. Jāpiebilst, ka dzīvokļu īres tirgu “uzkarsē” arī topošo ģimnāzistu vecāki, kuri steidz parūpēties par mājokļiem atvasēm, kas septembrī uzsāks mācības prestižajās Tartu ģimnāzijās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā