Alum līdznešanai pagarina "zaļo gaismu"

Krodzinieki Anglijā un Velsā ir sajūsmā. Britu valdība vēl uz pusotru gadu pagarinājusi “Covid-19” pandēmijas laikā pieņemtos noteikumus, kas ļauj pabiem bez liekām birokrātiskām klapatām un īpašu atļauju kārtošanas tirgot alu līdznešanai.
Britu krodzinieki atzinīgi vērtē valdības rīcību ©DPA/Scanpix

“The Guardian” atgādina, ka šie noteikumi tika ieviesti koronavīrusa pandēmijas laikā 2020. gada jūlijā. Tobrīd jau bija izsludināti pirmie nozīmīgie pulcēšanās ierobežojumi, kas attiecās arī uz sabiedriskās ēdināšanas iestādēm. Lai dotu nozarei kaut mazākas izredzes pārvarēt grūtos laikus, kad krogi apmeklētājus nevarēja uzņemt, valdība deva krodziniekiem iespēju vismaz pārdot alu līdznešanai. Kopš tā laika šo noteikumu darbības termiņš pagarināts vēl divas reizes, taču šai kārtībai bija jābeidzas 30. septembrī, un krogu īpašnieki cēla trauksmi par nopietnu triecienu biznesam.

“Covid-19” panikas laiki gan ir garām, taču pašlaik uz nozari lielu iespaidu atstāj nebeidzamā inflācija, kas ne tikai palielina pašu krogu īpašnieku izdevumus, bet arī samazina klientu maksātspēju. Vārdu sakot, vienu krīzi nomainījusi cita, ziņo “Sky News”, piebilstot, ka beidzamo gadu laikā Anglijā un Velsā finansiālu problēmu dēļ slēgti vairāk nekā 10 000 pabu.

“Sun On Sunday” vēsta, ka šo problēmu labi izprot Apvienotās Karalistes premjerministrs Riši Sunaks, kurš pagājušonedēļ, apmeklējot kādu alus festivālu paziņojis, ka nepieļaušot britu tradīcijām tik atbilstošās pabu kultūras iznīkšanu. Tieši viņa viedoklis bijis izšķirošais, lai pašreizējā kārtība paliktu spēkā līdz pat 2025. gada martam. “BBC” norāda, ka valdības lēmums ne īpaši patīk vietējām municipalitātēm, kurām iepriekš bija tiesības akceptēt vai noraidīt krodzinieku vēlmi atļaut tirgot alu līdznešanai. Nereti gadījās, ka municipalitātes vilcinājās ar konkrētu lēmumu pieņemšanu, atstājot pabu īpašniekus neziņā par to, kādu biznesa stratēģiju izvēlēties.

Britu alus pārdevēju un pabu asociācijas vadītāja Emma Maklarina sarunā ar “The Guardian” paudusi gandarījumu par to, ka atkal neiestāsies nenoteiktības periods, un slavējusi Sunaka valdību, kas sniedz reālu atbalstu mazajai un vidējai uzņēmējdarbībai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā