Norvēģu princese precēsies ar amerikāņu šamani

Nākamā gada augustā Geirangerā, gleznaina fjorda krastos notiks Norvēģijas karaļpāra vecākās meitas Martas Luīzes un viņas izredzētā – pašpasludinātā amerikāņu šamaņa Dareka Vereta kāzas. Lai gan no karaliskās ģimenes locekļa pienākumu pildīšanas Marta Luīze, kura pievērsusies dažādām alternatīvās medicīnas un garīguma praksēm, ir atstādināta, par gaidāmajām svinībām oficiāli paziņojis karaļnams.
Pretrunīgi vērtētā Norvēģijas princese Marta Luīze un viņas izredzētais – “šamanis sestajā paaudzē” Dareks Verets.  ©AFP/Scanpix

Norvēģijas monarha Haralda V un karalienes Sofijas izplatītajā paziņojumā norādīts, ka viņi ar prieku uzņems ģimenē savas meitas izredzēto, liekot saprast, ka laulību ceremonija un kāzas tiks rīkotas ar karalisku vērienu. Tabloīds “Verdens Gang” gan uzsver, ka svinības netiks apmaksātas no valsts budžeta, to rīkošanu monarhs finansēs no saviem personīgajiem līdzekļiem. Tāpat kļuvis zināms, ka pēc laulībām Veretam netiks piešķirts kāds tituls.

51 gadu vecā princese Norvēģijas sabiedrībā tiek vērtēta diezgan pretrunīgi, norāda “BBC”. Jau ilgāku laiku viņa apgalvo, ka spējot sarunāties ar eņģeļiem, un pat nodibinājusi skolu, kura šādās prasmēs apmāca arī citus cilvēkus - protams, par attiecīgu samaksu. Savulaik intervijā “People” Marta Luīze sacījusi, ka “nenoliedz to, cik svarīgas ir pētījumos balstītas zināšanas”, taču uzreiz piebildusi, ka ir arī alternatīvi zināšanu ieguves veidi. To popularizēšana kļuvusi par Martas Luīzes biznesu, taču pēc karaļnama prasības “dvēseļu dziedniece” savu pakalpojumu reklāmā vairs neizmanto princeses titulu. Tāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad vairāki viņas kolēģi netradicionālās dziedniecības jomā ir sūdzējušies par negodīgu konkurenci, jo karaliskais tituls Martas Luīzes skolai dod priekšrocības salīdzinājuma ar citām līdzīgām iestādēm.

Norvēģijā ironizē, ka beidzot princese atradusi sev piemērotu pāri. 48 gadus vecais Verets, kurš sevi reklamē kā “šamani sestajā paaudzē” ir, kā mēdz sacīt plaši pazīstams šaurās aprindās. Runā, ka viņa pakalpojumus izmantojot ne viena vien Holivudas zvaigzne. Verets apgalvo, ka spēj komunicēt ar visdažādākajiem gariem, pārzina sensenus medicīnas noslēpumus, un saviem klientiem piedāvā medaljonus, kas pasargājot no “smagas naidīgas enerģijas, burvestībām un tumsas”. Nav pārsteigums, ka izplatoties “Covid-19” pandēmijai Verets deklarēja - viņa medaljoni novēršot arī inficēšanos ar šo kaiti. Iepriekš viņš arī apgalvojis, ka ir augšāmcēlies no mirušajiem un stāstījis, ka 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukumu ASV paredzējis vēl divus gadus pirms tam. Tā kā Verets ir afroamerikānis, visus kritiķu pārmetumus par šarlatānismu viņš atspēko ar ierasto argumentu - šie nelabvēļi vienkārši esot rasisti.

Princese un šamanis iepazinās 2019. gada pavasarī Savienotajās Valstīs, vēsta “AP”. Marta Luīze tolaik centās atgūties pēc šķiršanās no pirmā vīra un trīs meitu tēva publicista Ari Bēna, un tieši Verets esot palīdzējis viņai izkļūt no depresijas. Kopš tā laika abi ir kopā un pagājušā gada jūnijā paziņoja par saderināšanos. Vēl pirms pandēmijas sākšanās viņi devās turnejā pa Norvēģijas pilsētām, uzstājoties ar kopīgām lekcijām. Televīzijas kompānija “NRK” prognozē, ka drīz sekos jauna turneja, jo Verets nolēmis pārcelties uz dzīvi Norvēģijā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā